Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Macula- of papilscan

U krijgt binnenkort een onderzoek van het netvlies van uw ogen. We noemen dit een macula- of papilscan (OCT). Hier vindt u meer informatie over deze onderzoeken en leest u wat u kunt verwachten.

Wat is een macula- of papilscan?

Uw oogarts heeft voor u een macula- of papilscan aangevraagd, oftewel een OCT-onderzoek (Optical Coherence Tomography). Hierbij wordt een scan van uw netvlies gemaakt. Het apparaat stuurt een infrarode lichtbundel via uw pupil op het netvlies. De beelden geven een doorsnede weer van het netvlies van het oog.

Maculascan
Met de maculascan maken we een beeld van het centrale deel van het netvlies (macula of gele vlek). Met het onderzoek kan uw arts bekijken of u een bepaalde aandoeningen heeft zoals een maculagat (gat in de gele vlek), maculapucker (plooivorming), maculadegeneratie (veroudering), maculavocht (oedeem) en andere macula-aandoeningen.

Papilscan
Met de papilscan maken we een beeld van het deel van het netvlies waar de oogzenuw het oog binnenkomt (de papil). Dit onderzoek legt vast of er schade is aan de zenuwvezels van de oogzenuw (glaucoom), wat kan leiden tot gezichtsveldverlies (het omgevingszien).

Hoe verloopt het onderzoek?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een Technisch Oogheelkundig Assistent (TOA) of een optometrist. Voor het onderzoek is het nodig dat u uw bril afzet of uw contactlenzen uitdoet. U rust met uw kin op een kinsteun van het apparaat. Beide ogen worden afzonderlijk onderzocht. U kijkt in de lens in de richting van een kruisje, zodat de scan gemaakt kan worden. Het onderzoek neemt over het algemeen een paar minuten in beslag. Voor dit onderzoek hoeven uw pupillen niet wijd gedruppeld te worden. U hebt dit onderzoek echter meestal in combinatie met een afspraak bij de oogarts of de optometrist. Hiervoor worden uw ogen vaak wél wijd gedruppeld. Door de druppels gaat u wazig zien en kunt u niet zelf autorijden.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

De foto’s worden direct doorgestuurd naar uw oogarts of optometrist, zodat hij of zij de uitslag van het onderzoek met u kan bespreken.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: