Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Maagzweer

U heeft een maagonderzoek (gastroscopie) gehad, waarbij de arts een maagzweer (ulcus) heeft vastgesteld. Hier leest u meer over de oorzaken en behandeling van een maagzweer.

Wat is de functie van de maag? 

De maag is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel en speelt een belangrijke rol bij de vertering van voedsel. De maag is eigenlijk een soort van tijdelijke opslagplaats, waar het voedsel wordt vermengd met zuur maagsap. De maagwand bestaat onder andere uit een beschermend slijmvlies.
Het maagsap helpt bij de vertering van voedsel en het zuur zorgt er bovendien voor dat de voedselbrij in de maag niet gaat rotten of gisten. Ook is het zuur een verdediger tegen schadelijke bacteriën. Het maagsap bevat naast maagzuur ook enzymen. Dit zijn stoffen die belangrijk zijn voor de spijsvertering. Om het voedsel goed te kneden en te vermengen met maagsap trekken de spieren in de maagwand zich regelmatig samen. Na verloop van tijd is de voedselbrij klaar om doorgegeven te worden aan de twaalfvingerige darm, waar de vertering verder gaat. De maag heeft ongeveer drie uur nodig om het voedsel tot brij te maken. Is het eten erg vet, dan neemt de bewerking in de maag wat meer tijd in beslag. 

Wat is een maagzweer? 

We spreken van een maagzweer als er een wondje is ontstaan in de beschermende slijmvlieslaag van de wand van de maag of het eerste stukje van de dunne darm, de twaalfvingerige darm. Het agressieve maagzuur komt dan direct in contact met de zenuwen van de maagwand, wat de pijn veroorzaakt. In de twaalfvingerige darm komt een zweer vaker voor dan in de maag, maar toch spreken we in beide gevallen vaak van een maagzweer. Bij mannen komt een maagzweer twee keer zo vaak voor als bij vrouwen. 

Wat zijn de klachten?

Op de eerste plaats pijn, meestal in de maagstreek. De pijn veroorzaakt door een zweer in de maag is vaak heviger na het eten, terwijl een zweer in de twaalfvingerige darm juist meer pijn geeft op een lege maag en vaak ook ‘s nachts. Andere klachten kunnen zijn: misselijkheid, braken, weinig eetlust, zuurbranden of opgeblazen gevoel. Soms kan een maagzweer een bloeding veroorzaken. Meestal uit zich dat door een zwarte teerachtige ontlasting of door het braken van bloed.

Wat zijn de oorzaken? 

Maagzweren kunnen worden veroorzaakt door bepaalde medicatie, zoals antistollingsmiddelen, prednison en ontstekingsremmende pijnstillers, de zogenaamde NSAID’s. Roken en het gebruik van alcohol stimuleren de aanmaak van maagzuur en hebben daardoor ook invloed op het ontstaan van een zweer.

De bacterie Helicobacter pylori is ook een belangrijke veroorzaker van een maagzweer. Om aanwezigheid van deze bacterie aan te tonen kan tijdens een maagonderzoek een stukje weefsel (biopt) van het maagslijm worden weggenomen. Ook een bloedonderzoek kan aantonen of de bacterie
aanwezig is. 

De behandeling 

Een maagzweer wordt behandeld met maagzuurremmende medicatie. Dit kan bijvoorbeeld pantozol, omeprazol, pariet of Nexium zijn. Een maagslijmvliesbeschermend medicijn is ulcogant of sucralfaat. Dit medicijn zorgt voor een beschermend laagje over het slijmvlies. Deze maagslijmvliesbeschermers moeten een half uur voor het eten en voor het slapen gaan ingenomen worden. Uw arts bepaalt welk medicijn u nodig heeft.
De behandeling van de Helicobacter pylori bestaat uit een kuur van twee soorten antibiotica en een maagzuurremmend medicijn.
Afhankelijk van de ernst van de maagzweer en de klachten die u daarbij ervaart, is het verstandig enkele voedings- en leefstijladviezen in acht te nemen. Uw verpleegkundige of de diëtist kan hier meer informatie over geven. 

Adviezen 

  • Gebruik een gezonde, vezelrijke en gevarieerde voeding volgens de Schijf van Vijf;
  • Eet op regelmatige tijden, drie tot vier keer per dag;
  • Gebruik niet te grote maaltijden;
  • Kauw goed, zodat het speeksel zich met het voedsel kan mengen;
  • Gebruik de laatste maaltijd ongeveer twee uur voor het slapen gaan;
  • Drink niet te veel melk. Melk geeft voor een korte tijd verlichting, maar stimuleert de aanmaak van maagzuur;
  • Gebruik alcohol en koffie (ook cafeïnevrije koffie) met mate;
  • Vermijd (tijdelijk) producten die last veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan vette of scherp gekruide maaltijden;
  • Als u rookt, kunt u beter stoppen. Het is aangetoond dat roken een negatieve invloed heeft op maagzweren en het verzwakt het maagslijmvlies;
  • Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Stress heeft een negatieve invloed op maagklachten.

Meer weten over een goede voeding? 

Meer informatie over een goede voeding en over de Schijf van Vijf is te vinden op de internetsite van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl. Op werkdagen is het Voedingscentrum bereikbaar van 9.00 - 17.00 uur op telefoonnummer 070 - 306 8888. 

Vragen? 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u die tijdens de opname aan uw arts of verpleegkundige stellen. 

Na de opname kunt u terecht bij uw MDL-arts of op het telefonisch spreekuur van de verpleegkundige poli MDL. Dit vindt elke werkdag plaats tussen 9:00 en 10:00 uur en tussen 13:30 en 14:00 uur (zonder afspraak). Bel voor het spreekuur 088 - 005 8888 en vraag naar seinnummer 3631.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: