1. Maagzweer
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Maagzweer

Wat is een maagzweer?

Bij een maagzweer is er een gat ontstaan in de beschermende slijmvlieslaag van de maag of twaalfvingerige darm. Het zure en agressieve maagsap komt dan in contact met de zenuwen in de wand van de maag. Dit veroorzaakt klachten. Voor uitgebreide informatie over een maagzweer verwijzen we u naar de website van de Maag Lever Darm Stichting.

Wat zijn de klachten?

De meest voorkomende klacht bij een maagzweer is pijn, meestal in de maagstreek. Een zweer in de maag veroorzaakt meestal op een ander moment van de dag pijn dan een zweer in de twaalfvingerige darm. Dit verschil hangt samen met een volle of lege maag:

  • Bij een zweer in de maag is de pijn meestal het hevigst na het eten.
  • Bij een zweer in de twaalfvingerige darm is de pijn juist erger als de maag leeg is en vaak ook ’s nachts (hongerpijn).

Andere klachten die bij een maagzweer vaak voorkomen zijn: misselijkheid, braken en weinig of geen eetlust. Een maagzweer kan soms een bloeding veroorzaken. Bijvoorbeeld door het braken van bloed of door zwarte, teerachtige ontlasting. Soms kan de zweer doorbreken naar de buikholte (perforatie). Er ontstaan dan zeer plotseling hele hevige buikklachten. Om ernstige complicaties te voorkomen, moet er bij een bloeding of perforatie met spoed medische hulp ingeschakeld worden. Er zijn ook mensen die een maagzweer hebben zonder dat zij klachten hebben. Een plotseling optredende maagbloeding kan dan een eerste aanwijzing zijn.

Wat is de oorzaak?

De meest belangrijke oorzaak van een zweer in de maag of twaalfvingerige darm is de bacterie Helicobacter pylori. Pas sinds de jaren tachtig weten we dat deze bacterie zo’n belangrijke rol speelt. Tot die tijd dacht men dat te veel maagsap en stress de boosdoeners waren. Nu weten we dat dit niet zo is. Stress en andere factoren, zoals roken, kunnen de klachten wel verergeren maar niet veroorzaken. Een tweede belangrijke oorzaak van een zweer in de maag of twaalfvingerige darm is het gebruik van bepaalde ontstekingsremmende pijnstillers. Dit zijn de zogenoemde NSAID’s en aspirine. Paracetamol is een veilige pijnstiller en geeft geen risico.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De MDL-arts zal met u uw klachten bespreken en eventueel nader onderzoek verrichten:

  • Bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek of een ademtest
  • Gastroscopie

Behandeling

Als de Helicobacter pylori bacterie aangetoond wordt, krijgt u een speciale medicijnenkuur voorgeschreven. Deze kuur bestaat meestal uit een combinatie van twee verschillende soorten antibiotica samen met een maagzuurremmer. In ongeveer 90 procent van de gevallen is de Helicobacter pylori na deze medicijnenkuur verdwenen.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.

Onze specialismen

voor deze aandoening