Maagoperatie (GIO-patiënten)
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Voorbereiding op de operatie

Afspraak met uw chirurg en GIO-verpleegkundige 

Voor de operatie geven uw chirurg en de GIO-verpleegkundige u informatie over de operatie en het herstel erna.

Antistollingsmedicijnen

Antistollingsmedicijnen zijn medicijnen die ervoor zorgen dat het bloed minder snel stolt. Als u deze medicijnen gebruikt (Marcoumar, acenocoumarol, Ascal, acetylsalicylzuur, Plavix, Persantin, rivaroxaban) dan spreekt de chirurg met u af of u daarmee tijdelijk moet stoppen en wanneer u dit moet doen.

De GIO- verpleegkundige bespreekt deze onderwerpen met u:

 • wat er gebeurt tijdens de opname en hoelang wordt u waarschijnlijk opgenomen
 • welke verdere voorbereidingen zijn nodig
 • uw conditie (lichamelijk en wat betreft voedingsinname)
 • de operatie
 • de nazorg: wat kunt u zelf doen voor een goed herstel
 • de vragen die u heeft over de behandeling, de voorbereiding en de nazorg
 • wie kunt u wanneer bellen als u nog vragen heeft over de opname en de operatie

Opnameplein 

Het is belangrijk om voor de operatie een goed beeld van u te krijgen. Dat doen we op het Opnameplein in Rijnstate Arnhem. U heeft hier eerst een afspraak met de apothekersassistent. Zij bespreekt met u welke medicijnen u gebruikt. Daarna heeft u een afspraak met de anesthesioloog op de Preoperatieve Screening (POS). De anesthesioloog meet onder meer uw bloeddruk en vertelt u over de voorbereidingen op de operatie. Ook bekijkt de anesthesioloog of de operatie voor u extra gezondheidsrisico’s oplevert. Hij bespreekt met u welk soort verdoving en welke pijnstilling u krijgt. Daarnaast maakt hij afspraken met u over hoe u op de dag van de operatie uw medicijnen gebruikt. Het is belangrijk dat u zich aan deze afspraken houdt. Als laatste heeft u een afspraak met een GIO-verpleegkundige. Zij stelt u onder andere een aantal vragen over uw gezondheid en vertelt u meer over de operatie en de dagen erna.

Afspraak fysiotherapeut 

Na een buikoperatie kan er een luchtweginfectie ontstaan. Om te zorgen dat dit niet gebeurt, is het belangrijk dat u na de operatie op een goede manier ademt. U krijgt daarom voor de operatie een afspraak op de polikliniek bij de fysiotherapeut. De fysiotherapeut legt de ademhalingsoefeningen uit. Ook vertelt de fysiotherapeut hoe u het beste kunt bewegen met een operatiewond, zodat u zo snel mogelijk weer op de been bent. Na de operatie komt de fysiotherapeut ook bij langs om met u te oefenen.

Oefeningen 

Na een operatie is het belangrijk om elk uur (dat u wakker bent) ademhalingsoefeningen te doen. De ademhalingsoefeningen zorgen voor een groter longvolume en kunnen u helpen slijm (sputum) kwijt te raken. Het is verstandig om vóór de operatie de oefeningen al te doen. Dit heeft twee voordelen. Uw longen zijn alvast getraind en u kent de oefeningen al, waardoor u ze na de operatie makkelijker kunt doen.

Ademhalingsoefening 1:

 • Adem diep in.
 • Houd uw adem ongeveer drie seconden vast.
 • Blaas uit met getuite lippen.
 • Doe dit vier keer achter elkaar.

Ademhalingsoefening 2:

 • Ondersteun uw buik / geef tegendruk met behulp van een kussentje of uw handen.
 • Adem diep in.
 • Maak vervolgens een ‘huf’: mond open en zo kort en krachtig mogelijk de adem uitstoten, alsof u een bril of een gas laat beslaan.
 • Voelt of hoort u slijm? Herhaal deze oefening dan vier keer. Het kan zijn dat u moet hoesten.

Voeding 

U herstelt beter van de operatie als uw voedingstoestand op het moment van de operatie optimaal is. In een goede voedingstoestand kunt u de behandeling meestal beter aan en heeft u minder kans op complicaties zoals een infectie. Hierdoor verloopt uw herstel na de operatie sneller.

Als u onbedoeld gewicht verliest, een verminderde eetlust heeft of als u minder of helemaal niet kunt eten, verwijst uw GIO-verpleegkundige u door naar de diëtist.

Bewegen 

Bij een operatie moet uw lichaam een grote prestatie leveren. Als u in een goede conditie bent, herstelt u sneller en heeft u minder kans op complicaties. U hoeft geen speciale training te volgen. Zorg ervoor dat u elke dag genoeg beweegt (als het mogelijk is 30 minuten) door bijvoorbeeld te wandelen, huishoudelijke klussen te doen of op de fiets boodschappen te doen.

Stoppen met roken

Wij raden u aan om te stoppen met roken voor de operatie. Als u niet rookt, heeft u minder kans op complicaties zoals wond- en luchtweginfecties. Roken is ook slecht voor de genezing van de operatiewond. De GIO-verpleegkundige kan u helpen stoppen met roken voor de operatie.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!