Maagoperatie (GIO-patiënten)
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Over de operatie

Waarom een maagoperatie? 

Als u kanker heeft, is een operatie nodig om u te kunnen genezen. Van tevoren is niet altijd met zekerheid te zeggen of de operatie u kan genezen. Soms moet de chirurg tijdens de operatie vaststellen dat de tumor niet helemaal verwijderd kan worden of dat er uitzaaiingen zijn.

Wat gebeurt er tijdens de maagoperatie? 

Tijdens de operatie haalt de chirurg een deel van uw maag weg en soms zelfs de hele maag. Het weghalen van de maag heet maagresectie. Hieronder leest u meer over de gedeeltelijke en de totale maagresectie.

Als u niet meer kunt worden genezen, kunt u voor een operatie kiezen die uw klachten vermindert. Dit heet een palliatieve operatie. Meestal is deze minder uitgebreid. Tijdens een palliatieve operatie maakt de chirurg bijvoorbeeld een verbinding tussen uw maag en uw dunne darm. Zo kunt u weer eten maar wordt de tumor niet verwijderd.

Gedeeltelijke maagresectie: als de tumor in het onderste deel van de maag zit, wordt dit deel in de maag verwijderd en kan het bovenste deel van de maag behouden blijven. Het bovenste deel wordt dan aangesloten op uw dunne darm. 

Situatie voor de maagoperatie
Situatie na een gedeeltelijke maagoperatie

Totale maagresectie: als de tumor in het bovenste gedeelte van de maag zit, moet de hele maag verwijderd worden. Uw slokdarm wordt dan aangesloten op uw dunne darm.

Situatie voor de maagoperatie
Situatie na een totale maagoperatie
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!