Maagoperatie (GIO-patiënten)
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Opname op de verpleegafdeling

Eén of twee weken voor de operatie krijgt u per brief of telefonisch de definitieve operatiedatum van de opnameplanning.

U wordt een dag voor de operatie opgenomen om 20.00 uur óf op de dag van de operatie. Dit ligt aan uw conditie en aan de operatieplanning.

Wat moet u meenemen?

  • uw Rijnstatekaart
  • medicijnen (voor 24 uur) die u dagelijks inneemt in de oorspronkelijke verpakking
  • toiletartikelen
  • prettig zittende kleding voor overdag, waarmee u over de gang kunt wandelen, nachtkleding, pantoffels/slippers waarmee u niet uitglijdt
  • eventueel een tijdschrift of boek
  • naam en telefoonnummer van een contactpersoon

Sieraden en andere kostbaarheden kunt u beter thuis laten.

Opname op de avond voor de operatie 

De verpleegkundige meet uw bloeddruk, temperatuur en hartslag en geeft u informatie over de gang van zaken op de afdeling. Ook laat de verpleegkundige u de afdeling zien.

Verder krijgt u een injectie met Fraxiparine. Dat is een medicijn om te voorkomen dat een bloedvat wordt afgesloten door een bloedstolsel (trombose). U krijgt dit medicijn tot u naar huis mag. Ten slotte neemt een laborant bloed bij u af om uw bloedgroep te controleren.

Tot middernacht (0.00 uur) mag u alles eten en drinken.

Opname op de dag van de operatie 

U moet nuchter zijn vanaf middernacht (0.00 uur). Op de dag van de operatie meldt u zich bij de receptie in Arnhem. Vervolgens gaat u naar de Ontvangstruimte Operatiekamers. Dit is een afdeling waar patiënten van verschillende specialismen worden opgenomen. Lees meer informatie over de voorbereidingen in Ontvangstruimte op Ontvangstruimte Operatiekamers (rijnstate.nl)

Na de operatie komt u op de verpleegafdeling. U wordt dan geïnformeerd over de verdere gang van zaken op de afdeling. Zoals het dagprogramma, uw dagboek, onze eetruimte, het belang van in beweging blijven en goede voeding. 

Na de operatie krijgt u dagelijks een injectie met Fraxiparine om trombose te voorkomen. Deze injectie krijgt u elke dag totdat u weer naar huis gaat.

 

Tijdstip van operatie

Uw arts of verpleegkundige kan nooit met zekerheid zeggen hoe laat u geopereerd wordt. Operaties duren soms langer dan verwacht. Ook kan er een spoedoperatie tussendoor komen. Hierdoor wordt u soms later geopereerd dan gepland was.

Drinkvoeding preOp 

U krijgt tijdens het voorbereidende gesprek flesjes preOp me van de GIO-verpleegkundige. PreOp is drankvoeding. Het is een helder drankje met citroensmaak, dat vooral bestaat uit suikers. Uit onderzoek is gebleken dat u beter en sneller herstelt als u vóór de operatie preOp drinkt.

Als u in de avond wordt opgenomen vertelt de verpleegkundige u wanneer u deze drinkvoeding mag innemen. Als u op de dag van de operatie wordt opgenomen, mag u de flesjes leegdrinken voordat u wordt opgenomen.

Heeft u diabetes? Dan mag u preOp niet gebruiken, omdat er veel koolhydraten/suikers in zitten.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!