Maagoperatie (GIO-patiënten)
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Opname op de verpleegafdeling

Ongeveer één week voor de operatie krijgt u telefonisch of per brief te horen wanneer de definitieve operatiedatum is en waar u zich mag melden.

U wordt een dag voor de operatie opgenomen om 20.00 uur óf op de dag van de operatie. Dit ligt aan uw conditie en aan de operatieplanning.

Wat moet u meenemen?

  • uw Rijnstatekaart
  • medicijnen (voor 24 uur) die u dagelijks inneemt in de oorspronkelijke verpakking
  • toiletartikelen
  • prettig zittende kleding voor overdag, waarmee u over de gang kunt wandelen, nachtkleding, pantoffels/slippers waarmee u niet uitglijdt
  • eventueel een tijdschrift of boek
  • naam en telefoonnummer van een contactpersoon

Sieraden en andere kostbaarheden kunt u beter thuis laten.

Opname op de avond voor de operatie 

De verpleegkundige meet uw bloeddruk, temperatuur en hartslag en geeft u informatie over de gang van zaken op de afdeling. Ook laat de verpleegkundige u de afdeling zien.

Verder krijgt u een injectie met Fraxiparine. Dat is een medicijn om te voorkomen dat een bloedvat wordt afgesloten door een bloedstolsel (trombose). U krijgt dit medicijn tot u naar huis mag. Ten slotte neemt een laborant bloed bij u af om uw bloedgroep te controleren.

Tot middernacht (0.00 uur) mag u alles eten en drinken.

Opname op de dag van de operatie 

U moet nuchter zijn vanaf middernacht (0.00 uur). Voordat u naar de verpleegafdeling gaat voor opname, laat u bloed prikken bij het laboratorium. Op de verpleegafdeling meet de verpleegkundige uw bloeddruk, temperatuur en hartslag en geeft u informatie over de gang van zaken op de afdeling. Ook laat de verpleegkundige u de afdeling zien.

Na de operatie krijgt u een injectie met Fraxiparine. Dat is een medicijn om te voorkomen dat een bloedvat wordt afgesloten door een bloedstolsel (trombose). U krijgt dit medicijn tot u naar huis mag.

Tijdstip van operatie 
Uw arts of verpleegkundige kan nooit met zekerheid zeggen hoe laat u geopereerd wordt. Operaties duren soms langer dan verwacht. Ook kan er een spoedoperatie tussendoor komen. Hierdoor wordt u soms later geopereerd dan gepland was.

Drinkvoeding preOp 

U krijgt tijdens het voorbereidende gesprek flesjes preOp mee van de GIO-verpleegkundige. PreOp is drinkvoeding. Het is een helder drankje met citroensmaak, dat vooral bestaat uit suikers. Uit onderzoek is gebleken dat u beter en sneller herstelt als u vóór de operatie preOp drinkt.

Als u in de avond wordt opgenomen vertelt de verpleegkundige u wanneer u deze drinkvoeding mag innemen. Als u op de dag van de operatie wordt opgenomen, mag u de flesjes leegdrinken voordat u wordt opgenomen.

Heeft u diabetes? Dan mag u preOp niet gebruiken, omdat er veel koolhydraten/suikers in zitten.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: