Maagoperatie (GIO-patiënten)
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Naar huis

De secretaresse maakt voor u een afspraak voor controle op de polikliniek ongeveer een week na ontslag. U krijgt een overzicht mee met uw afspraken.
U mag uw eigen medicijnen weer innemen, tenzij anders is vermeld. Voor nieuwe medicijnen of voor verbandmaterialen krijgt u recepten van de apothekersassistent op de afdeling.
Paracetamol is te koop bij de drogist en apotheek. Per 24 uur mag u maximaal vier keer twee tabletten van 500 mg paracetamol innemen, tenzij uw dokter ander advies heeft gegeven.
Als u thuiszorg krijgt, heeft de transferverpleegkundige met u afgesproken vanaf wanneer en hoe vaak de thuiszorg bij u komt. De verpleegkundige van uw afdeling zorgt voor een overdrachtformulier dat u aan de wijkverpleegkundige kunt geven.
Als u thuis fysiotherapie nodig heeft, moet u zelf een fysiotherapeut inschakelen.
Wij sturen digitaal een brief met informatie over uw operatie en opname naar uw huisarts.

Als u geen complicaties krijgt, kunt u over het algemeen drie tot tien dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten. Soms duurt een opname langer, dat ligt aan de grootte van de operatie, uw leeftijd en uw gezondheidstoestand.

De GIO-verpleegkundige belt u een paar dagen na ontslag om te vragen hoe het met u gaat. Ook de diëtist belt u thuis een paar keer om u voedingsadviezen te geven en te horen hoe het gaat met u. Houd er rekening mee dat u bij ontslag nog niet volledig hersteld bent en u thuis nog verder moet aansterken.

Uitslag weefselonderzoek 

Het onderzoek van het weefsel duurt zeven tot tien dagen. Tijdens de controleafspraak krijgt u de uitslag van het weefselonderzoek. Is de uitslag van het weefselonderzoek al bekend terwijl u nog opgenomen bent, dan krijgt u de uitslag voordat u naar huis gaat.

Adviezen voor thuis 

Thuis heeft u nog enige tijd nodig om verder te herstellen van de operatie. De eerste dagen na ontslag kunnen tegenvallen. Dit komt doordat er thuis vaak meer van u gevraagd wordt dan in het ziekenhuis.

Als u weer thuis bent, is het belangrijk dat u zich zo goed mogelijk houdt aan deze leefregels:

Koorts 
Neem uw temperatuur op als u zich koortsig voelt. Een lichte verhoging tot 38,5 graden Celsius is een normale reactie na een operatie.

Douchen  
U mag kort douchen vanaf de tweede dag na de operatie, ook met hechtpleisters. Baden, zwemmen en saunabezoek mag na twee weken, als de wond dicht is.

Lichamelijke activiteiten 
Doe de eerste zes weken geen zware werkzaamheden en til niet zwaar. Doe de eerste zes weken geen contactsporten en geen sporten die veel lichamelijke inspanning vragen. Doe de eerste weken rustig aan met fietsen en autorijden.

Medicijnen 
De pijn verdwijnt meestal binnen een paar dagen. Een milde pijnstiller als paracetamol kan goed helpen. Neem geen andere pijnstillers in dan paracetamol. Als u dat toch wilt, overleg dan altijd eerst met uw arts. Krijgt u OxyContin op recept mee als u naar huis mag? Probeer hier zo snel mogelijk weer mee te stoppen.

Seksualiteit 
Wat betreft seksualiteit zijn er geen beperkingen.

Werken 
Afhankelijk van de operatie en de nabehandeling kunt u in overleg met de arts weer beginnen met werken. Dit is afhankelijk van het soort werk dat u doet en uw lichamelijke conditie.

Wondverzorging 
Een nieuw verband is alleen nodig als de wond nog doorlekt. Voor mensen met een open of lekkende wond gelden andere richtlijnen. Als deze richtlijnen voor u gelden, worden ze met u besproken.

Voeding 
U heeft van de diëtist informatie gekregen over voeding. Volgt u deze op. Heeft u klachten of vragen? Zeg dit op tijd tegen uw GIO-verpleegkundige of diëtist.

Na ongeveer zes weken kunt u de meeste voedingsmiddelen weer verdragen maar soms kan uw spijsvertering wat anders verlopen dan voor de operatie. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld melkproducten minder goed verdraagt. Is bij u het grootste deel van uw maag of de hele maag weggenomen? Dan is het misschien noodzakelijk dat u af en toe vitamine-injecties krijgt.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!