Welke behandelingen zijn er?
Jos Las en Ernst Spillenaar Bilgen

Maagoperatie

Bij maagkanker zijn er verschillende operatietechnieken mogelijk:

  • Gedeeltelijke maagresectie
    Als de tumor in het onderste deel van de maag zit, moet dit deel van de maag verwijderd worden. Het bovenste deel van de maag blijft dan behouden. Dit deel wordt dan aangesloten op de dunne darm. 
  • Totale maagresectie
    Als de tumor zich in de bovenste deel van de maag zit, moet de hele maag verwijderd worden. De slokdarm wordt dan aangesloten op de dunne darm.
  • Palliatieve operatie
    Als genezing niet meer mogelijk is, kunt u een klachtenverminderende operatie ondergaan. Hierbij maakt de chirurg bijvoorbeeld een verbinding tussen de maag en de dunne darm. Dit zorgt ervoor dat u voedsel kunt blijven eten zonder dat de tumor wordt verwijderd. 

De operatie vindt bij voorkeur via een kijkoperatie (laparoscopisch) plaats. Afhankelijk van voorafgaande operaties kan het noodzakelijk zijn via een lengtesnee in de bovenbuik te opereren. Bij een kijkoperatie brengt de chirurg via kleine gaatjes in uw buik een kijkbuis en operatie-instrumenten in uw buik. Een kleinere snee is dan nog nodig om de maag met de tumor te verwijderen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: