Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Longfunctieonderzoek basis bij kinderen (KISF)

In overleg met je kinderarts heb je besloten dat je binnenkort een longfunctieonderzoek krijgt. Hier lees je wat dit onderzoek is en wat je kunt verwachten.

Wat is een longfunctieonderzoek basis?

Bij een longfunctieonderzoek basis meten we hoeveel lucht je maximaal in en uit kunt ademen. We meten ook hoe snel dat gaat.

Hoe bereid je je voor?

Je hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. Dat betekent dat je gewoon mag eten en drinken. Wel is het verstandig om een halfuur voor het onderzoek niet meer te sporten en geen andere lichamelijke inspanning te doen. Als je op dit moment bezig bent met een antibiotica – of Prednisonkuur bij een luchtweginfectie of als hiermee net gestopt bent, meld dit dan op tijd aan de polikliniek Kindergeneeskunde. Het kan dat gebeuren dat het onderzoek wordt uitgesteld.

Let op! Deze medicijnen mag je voor het onderzoek niet gebruiken:

  • Acht uur voor het onderzoek geen kortwerkende luchtverwijders zoals: Aerolin, Airomir, Atrovent, Bricanyl, Salbutamol of Ventolin.

Let op: je dagelijkse medicijnen moet je wel blijven gebruiken.

Hoe verloopt het onderzoek?

Op de dag van het onderzoek meldt je je aan de balie van de afdeling Longfunctie. In Rijnstate Arnhem vind je deze afdeling op route 11, in Rijnstate Arnhem Zuid op de eerste etage en in Rijnstate Zevenaar op route 13. De analist die het onderzoek bij je doet vertelt je steeds wat je moet doen. Om je te helpen bij het blazen, kan hij een animatieprogramma op een computer laten zien. Daarbij moet je bijvoorbeeld een ballon laten knappen, of met een bowlingbal kegels laten omvallen.

Je zit op een stoel voor het apparaat. Je krijgt een mondstuk in je mond. Dat lijkt een beetje op een snorkel die je bij het duiken gebruikt. Het mondstuk is aangesloten op een computer, het longfunctiemeetapparaat. Je krijgt een rubberen klem op je neus die ervoor zorgt dat je door je mond ademt. Dit voelt een beetje strak maar het doet geen pijn. Je kunt nu niet meer door de neus ademen.

Je begint met een aantal keer rustig in- en uitademen door het mondstuk. Daarna adem je zo diep mogelijk in en blaas je zo hard en zo lang als je kunt uit. Dit doe je een paar keer totdat we genoeg gezien hebben. Als het onderzoek klaar is mag het mondstuk weer uit je mond en de neusklem weer van je neus. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Tips voor het onderzoek

  • Neem iemand mee naar het ziekenhuis. Je vader, moeder of iemand anders die je vertrouwt. Hij of zij mag bij je blijven tijdens het onderzoek. Je mag één extra persoon meenemen naar het onderzoek.
  • Heb je ergens last van, zit je niet goed of heb je pijn tijdens het onderzoek? Vertel dit dan altijd. Dan kijken we wat we daar aan kunnen doen.
  • We vertellen altijd duidelijk wat er gaat gebeuren voor het onderzoek. Stel gerust vragen als je iets wilt weten of als je iets niet begrijpt.

Wanneer krijg je de uitslag?

De uitslag krijg je van de kinderarts die het longfunctieonderzoek aanvraagt. Dat gebeurt tijdens een afspraak in het ziekenhuis of via de telefoon. De arts bespreekt dat met jou en je ouders wat er is gemeten en wat dat voor jou betekent.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: