1. Longembolie
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Longembolie

Wat is een longembolie?

Een longembolie is een bloedprop (stolsel) die is vastgelopen in een of meer bloedvaten van de long. Dit stolsel kan heel veel of juist heel weinig klachten geven. Veel voorkomende klachten bij een longembolie zijn kortademigheid, pijn bij het ademen, zweten en hoesten (soms met het opgeven van een beetje bloed). Klachten die minder vaak voorkomen zijn koorts en hartkloppingen.

Hoe ontstaat een longembolie?

Een stolsel ontstaat meestal in de bloedvaten van de benen of het bekken en wordt via de bloedbaan meegevoerd naar de longen. De oorzaken van een longembolie zijn dan ook vaak dezelfde als die van een trombosebeen. Zo treden longembolieën vaker op na een operatie of een botbreuk. Ook kunnen makkelijker stolsels in de benen (of op andere plaatsen in het lichaam) ontstaan als bloed te langzaam stroomt, bijvoorbeeld na langdurige bedrust of een lange vliegreis. Soms ontstaat een longembolie doordat het bloed zelf een verhoogde neiging heeft tot stollen. Dit kan aangeboren zijn door bepaalde afwijkingen in het stollingssysteem, maar kan ook ontstaan door een zwangerschap of kraambed. Bij ongeveer de helft van de patiënten met een longembolie is er geen oorzaak aan te wijzen.

Het stellen van de diagnose

De klachten waar u bij een longembolie last van kunt krijgen, kunnen ook bij andere longziekten optreden. Aanvullend onderzoek is daarom altijd nodig om zeker te weten dat het inderdaad om een longembolie gaat. Denk hierbij aan bloedonderzoek, een hartfilmpje, een longfoto en/of een CT-scan.

Behandeling

Als duidelijk is dat u een embolie heeft, kan de behandeling beginnen. U wordt hiervoor in het begin opgenomen in het ziekenhuis. Het doel van de behandeling is om te voorkomen dat het bloedstolsel groter wordt of dat er nieuwe stolsels ontstaan. Uw lichaam lost het bestaande stolsel zelf op. Als behandeling krijgt u heparine (fraxiparine of fraxodi) via spuitjes onder de huid. Daarnaast start u meestal met tabletten (acenocoumarol of Marcoumar). De injecties verdunnen uw bloed direct; de tabletten werken langzamer.

In principe mag u weer naar huis als uw bloedwaarde (INR) twee keer goed is. Het kan zijn dat het langer duurt voordat u goed bent ingesteld op de bloedverdunners. In dat geval gaat u thuis nog door met de injecties en tabletten. De trombosedienst controleert regelmatig uw bloed en bepaalt aan de hand daarvan de hoeveelheid tabletten die u per dag in moet nemen. Krijgt u thuis ook nog injecties krijgt, dan bepaalt de trombosedienst wanneer u daarmee mag stoppen.

Het merendeel van de patiënten zal uiteindelijk weer alles kunnen doen zoals voor de periode van de longembolie.

Is een longembolie te voorkomen?

Een longembolie is niet altijd te voorkomen, maar u kunt de kans op een bloedstolsel wel proberen te verkleinen. Roken verhoogt de kans op het krijgen van een longembolie. Als u rookt, adviseren wij u dringend daarmee te stoppen. Leef verder zo gezond mogelijk: zorg voor een gezond gewicht, gezonde voeding en voldoende beweging. Heeft u al een longembolie gehad en slikt u tabletten hiervoor, neem deze dan in zoals de trombosedienst dat voorschrijft en vermijd langdurig zitten of stilstaan.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.

Onze specialismen

voor deze aandoening