Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Longembolie

Wat is een longembolie?

Een longembolie is een bloedprop (stolsel) die is vastgelopen in een of meer bloedvaten van de long. Dit stolsel kan heel veel of juist heel weinig klachten geven. Veel voorkomende klachten bij een longembolie zijn kortademigheid, pijn bij het ademen, zweten en hoesten (soms met het opgeven van een beetje bloed). Klachten die minder vaak voorkomen zijn koorts en hartkloppingen.

Hoe ontstaat een longembolie?

Een stolsel ontstaat meestal in de bloedvaten van de benen of het bekken en wordt via de bloedbaan meegevoerd naar de longen. De oorzaken van een longembolie zijn dan ook vaak dezelfde als die van een trombosebeen. Zo treden longembolieën vaker op na een operatie of een botbreuk. Ook kunnen makkelijker stolsels in de benen (of op andere plaatsen in het lichaam) ontstaan als bloed te langzaam stroomt, bijvoorbeeld na langdurige bedrust of een lange vliegreis. Soms ontstaat een longembolie doordat het bloed zelf een verhoogde neiging heeft tot stollen. Dit kan aangeboren zijn door bepaalde afwijkingen in het stollingssysteem, maar kan ook ontstaan door een zwangerschap of kraambed. Bij ongeveer de helft van de patiënten met een longembolie is er geen oorzaak aan te wijzen.

Het stellen van de diagnose

De klachten waar u bij een longembolie last van kunt krijgen, kunnen ook bij andere longziekten optreden. Aanvullend onderzoek is daarom altijd nodig om zeker te weten dat het inderdaad om een longembolie gaat. Denk hierbij aan bloedonderzoek, een hartfilmpje, een longfoto en/of een CT-scan.

Is een longembolie te voorkomen?

Een longembolie is niet altijd te voorkomen, maar u kunt de kans op een bloedstolsel wel proberen te verkleinen. Roken verhoogt de kans op het krijgen van een longembolie. Als u rookt, adviseren wij u dringend daarmee te stoppen. Leef verder zo gezond mogelijk: zorg voor een gezond gewicht, gezonde voeding en voldoende beweging. Heeft u al een longembolie gehad en slikt u tabletten hiervoor, neem deze dan in zoals de trombosedienst dat voorschrijft en vermijd langdurig zitten of stilstaan.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: