1. Twee soorten operaties
Liesbreukoperatie
Patient man zit in wachtkamer met telefoon

Twee soorten operaties

Chirurgen gebruiken verschillende technieken om breuken te herstellen. De operatietechnieken zijn onder te verdelen in een ’open’ of klassieke methode (de huidige gouden standaard) en een laparoscopische methode (kijkoperatie). Verder maken we onderscheid in het plaatsen van het matje voor of achter de spierlaag van de buikwand.

Chirurg Theo Aufenacker vertelt u in een video over de verschillende mogelijkheden.

De operatie van een liesbreuk

Afhankelijk van de situatie, eerdere liesbreukoperaties, uw algemene conditie en persoonlijke voorkeur maakt uw chirurg samen met u een keuze. Als u geen voorkeur heeft, is bij mannen met een enkelzijdige liesbreuk vaak de open methode de techniek van voorkeur. Bij vrouwen is de kijkoperatie de voorkeurstechniek, omdat een liesbreuk bij vrouwen regelmatig gepaard gaat met een femoraalbreuk (dijbreuk).

Verdoving

De anesthesioloog bespreekt vervolgens met u of de operatie onder plaatselijke (lokaal), regionale (ruggenprik/spinale verdoving) of algehele verdoving (narcose) plaatsvindt. Onze anesthesioloog Just de Boer legt u in een video de verschillen uit.

Terugkerende liesbreuk/dijbreuk

Helaas komt het voor dat een breuk terugkeert na een eerdere operatie. Dit heet een recidief. In dat geval bepaalt de vorige operatiemethode in de meeste gevallen welke operatie er nu plaatsvindt. Bent u bijvoorbeeld geopereerd via een snede in de lies, dan zullen we de volgende operatie bij voorkeur als kijkoperatie plannen. Door gebruik te maken van dit onaangetaste operatiegebied kan de operatie veiliger worden uitgevoerd.