1. De operatie
Liesbreukoperatie
Patient man zit in wachtkamer met telefoon

De operatie

Uw liesbreukoperatie, zowel van de reguliere als de single visit behandeling, gebeurt vrijwel altijd in een dagopname. Dat betekent dat u dezelfde dag weer naar huis mag. Bij voorkeur gebeurt de operatie in de Rijnstate Orthopedische en Chirurgische Kliniek in Zevenaar, aangezien deze locatie optimale zorg kan bieden voor patiënten die deze vorm van breukchirurgie moeten ondergaan. Heeft u een reden om hiervan af te wijken, dan kunt u dat zelf aangeven. De single visitbehandeling, alle bezoeken en operatie, vindt altijd plaats in Rijnstate Zevenaar.

Voor de operatie

In Rijnstate Zevenaar wordt u opgenomen op de afdeling Dagverpleging. De patiënten die gaan voor een single visit behandeling hebben eerst nog een gesprek gehad bij de chirurg en anesthesioloog. Een verpleegkundige van de Dagverpleging maakt samen met u uw verpleegkundig dossier en geeft u uitleg over uw verblijf in het ziekenhuis. De zaalarts of specialist begeleidt u tijdens de opname in het ziekenhuis en geeft u antwoord op eventuele vragen over de operatie. Voor meer informatie kunt u onze folder Instructies voor de operatie en Welkom op de dagverpleging lezen.

Ongeveer een uur voor de operatie brengt de verpleegkundige u naar de operatieafdeling. We controleren een aantal gegevens. Van de anesthesieverpleegkundige krijgt u een infuus in uw arm. Hierdoor kan zo nodig vocht of medicatie worden toegediend. Op de borst krijgt u drie tot vijf stickers voor de hartbewaking. U krijgt een bloeddrukband om uw bovenarm en een knijpertje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te bewaken. Daarmee zijn alle voorbereidingen klaar. Een ruggenprik wordt gegeven in de voorbereiding, zodat deze rustig in kan werken. De algehele narcose krijgt u op de operatiekamer, na het overstappen op de operatietafel en na de time out procedure.

Tijdens de operatie

De narcose of plaatselijke verdoving stemmen we precies af op uw situatie, zodat u niets merkt van de operatie en u na het beëindigen van de operatie weer snel bij bewustzijn bent. Onder toezicht van de anesthesioloog bewaakt een anesthesieassistent u voortdurend tijdens de operatie. Aan het eind van de operatie geven we u uit voorzorg een middel tegen misselijkheid. Toch kan misselijkheid niet altijd voorkomen worden. Het is belangrijk dat u aangeeft wanneer u misselijk bent, zodat we ook op de verpleegafdeling hier iets voor u aan kunnen doen.

Na de operatie

Het operatieteam brengt u naar de uitslaapkamer, waar we voor u zorgen tot u helemaal wakker bent. De narcose werkt niet lang na. De tijd dat u op de uitslaapkamer verblijft, is daardoor vrij kort. Als u goed wakker bent en alle controles (zoals uw bloeddruk en hartslag) goed zijn, komt de afdelingsverpleegkundige u weer ophalen. De specialist streeft er naar aan het eind van de operatiedag bij u langs te komen om uitleg te geven over de operatie. Maar het kan ook zo zijn dat het zo goed met u gaat dat u eerder naar huis wil; dat mag natuurlijk ook. Als u weer een beetje bent opgefrist krijgt u - als u dat wilt - iets te drinken en eventueel iets licht verteerbaars te eten. Direct na de operatie controleert de verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk, temperatuur, hartslag en wondjes.