Liesbreukoperatie bij kinderen
Binnenkort wordt uw kind opgenomen voor een liesbreukoperatie op de Kinderafdeling. De specialist heeft u uitleg gegeven over de ingreep.
Hier kunt u de informatie nog eens nalezen.
Liesbreuk
Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies (de breukzak), dat veroorzaakt is door een zwakke plek of opening (breuk) van de buikwand in de liesstreek. In deze uitstulping kan een gedeelte van de buikinhoud, zoals vocht of een deel van de darm, terechtkomen. De breukzak zwelt hierdoor op, vooral bij hoesten en persen. Een liesbreuk kan aangeboren zijn of ontstaan op latere leeftijd. Een liesbreuk verdwijnt nooit uit zichzelf en heeft de neiging groter te worden. Ook bestaat er een kans dat de darm bekneld raakt. In dat geval is een spoedoperatie noodzakelijk.
Liesbreukoperatie
Bij een liesbreukoperatie verwijdert de specialist de uitstulping van het buikvlies. Daarna wordt de opening in de buikwand vernauwd of gesloten en verstevigd op de plaats van de breuk. Deze versteviging wordt plastiek genoemd. Als uw kind vaker een liesbreuk heeft gehad, wordt hiervoor soms een klein stukje kunststof gebruikt. Van de operatie houdt uw kind een klein litteken in de lies over. De operatie gebeurt onder algehele narcose, Hiervoor moet uw kind nuchter zijn. Er is informatie over anesthesie bij kinderen, die krijgt u bij uw bezoek aan de anesthesist tijdens de Pre Operatieve Screening (POS). Alle informatie hierover kunt u dan nalezen.
Voorbereiding
Het is belangrijk om uw kind goed voor te bereiden op wat komen gaat. Uw kind weet dan wat er gaat gebeuren en zal de opname achteraf beter kunnen verwerken. Er bestaan verschillende boekjes die u kunnen helpen bij de voorbereiding. Deze zijn te verkrijgen bij de bibliotheek en de boekhandel. De boektitels staan achteraan vermeld.
Heeft u vragen over de voorbereiding? Neem dan contact op met de Medisch Pedagogisch Zorgverlener van het Kindercentrum. Het telefoonnummer vindt u op de contactpagina. De dag voor de opname in de middag belt de Dagbehandeling Kinderen-Jongeren u om het tijdstip van de ingreep aan u door te geven.
De dag van opname
Neem thuis bij uw kind de temperatuur op voordat het opstaat. Als de temperatuur boven 38ºC is, bel dan direct met de Kinderafdeling. Waarschijnlijk kan de ingreep dan niet doorgaan.
Wat neemt u mee: samen met uw kind kunt u een kleine koffer of tas inpakken met een knuffelbeestje, een leesboekje, eventueel een drinkfles en een extra pyjama.
De operatie
De dag van de opname meldt u zich op de Kinderdagbehandeling, route 79. Een kinderverpleegkundige vangt u en uw kind op en bereidt u en uw kind voor op de operatie.
Als uw kind aan de beurt is, gaat u samen met uw kind en een verpleegkundige van de Kinderafdeling naar de operatieafdeling. U mag bij uw kind blijven totdat het slaapt. In de folder ’Anesthesie bij kinderen’ is beschreven wat u kunt verwachten. De operatie duurt ongeveer twintig minuten. Wanneer uw kind op de uitslaapkamer is mag u weer bij uw kind blijven. De kinderverpleegkundige komt u en uw kind ophalen en brengt u samen terug op de Kinderdagbehandeling.
Naar huis
De kinderverpleegkundige vertelt u of er nog een arts langs komt. Wanneer uw kind goed wakker is, gegeten en gedronken heeft, kunnen u en uw kind naar huis. Dit is meestal een paar uur na de operatie. U krijgt een afspraak mee voor controle op de polikliniek.
Herstel
Het wondje in de liesstreek wordt met inwendig gelegen, oplosbare hechtingen gesloten en verbonden met een pleister. De herstelperiode na deze operatie verloopt vrijwel altijd zonder problemen.
Nazorg
- Uw kind mag gewoon eten maar heeft door de narcose waarschijnlijk weinig eetlust. Geef hem regelmatig wat te drinken. Uw kind kan als gevolg van de narcose misselijk zijn. Het is dan prettig voor hem om te liggen. Geef uw kind alleen water, thee appelsap of bouillon te drinken. Een keer overgeven is normaal. Als uw kind blijft overgeven, bel dan het ziekenhuis (polikliniek Chirurgie).
- U krijgt op de Kinderafdeling adviezen mee over pijnstilling. Als de pijnstillers niet helpen of als de pijn toeneemt, bel dan het ziekenhuis (poli Chirurgie).
- Een temperatuurverhoging (tot 38,5°C)is een normale reactie op de ingreep. Als uw kind koorts boven de 38,5°C krijgt bel dan het ziekenhuis (poli Chirurgie).
- Op de dag van de operatie is het goed als uw kind het wat rustiger aan doet (op bed of op de bank liggen). Verder kan uw kind zelf het beste aangeven hoe hij zich voelt en wat hij/zij aankan.
- De eerste twee dagen na de operatie mag uw kind niet baden.
- De tweede dag na de operatie mag uw kind douchen.
- De pleister mag nu worden verwijderd.
- Uw kind mag na vier à vijf dagen weer naar school.
- Tot de eerste poliklinische controle (één à twee weken na de operatie) mag uw kind niet zwemmen, fietsen of sporten. Het mag wel naar buiten. Overleg op de polikliniek met uw arts wanneer dit weer mag.
Mogelijke complicaties
Een enkele maal gaat het wondje nabloeden. Bel dan met de behandelend arts. Mochten er andere klachten optreden, waar u zich ongerust over maakt, bel hem dan ook. Buiten werkuren van 08.00 tot 17.00 uur kunt u bellen met de afdeling Spoedeisende Hulp. Dit gaat via de hoofdreceptie, telefoonnummer: 088 - 005 8888.
Vragen
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, bespreek deze dan zo mogelijk voordat uw kind wordt opgenomen en/of behandeld. U kunt bellen met de polikliniek Chirurgie of de Kinderafdeling.
Telefoonnummers
Polikliniek Chirurgie: 088 - 005 9670
Kinderafdeling: 088 - 005 8991
Kinderdagbehandeling: 088 - 005 6953 (tussen 7.15 - 15.30 uur)
Receptie: 088 - 005 8888
Boektitels
Voor kinderen van 4 tot 8 jaar
De operatie van kleine olifant
ISBN–nummer: 9789060207468
Voor kinderen vanaf 8 jaar
Naar het ziekenhuis
ISBN-nummer: 9058380734.
Olav gaat naar het ziekenhuis want hij heeft een liesbreuk
ISBN-nummer: 9789073637245.
Voor ouders
Als je kind naar het ziekenhuis moet
ISBN-nummer: 9026927606.
Colofon
Bij het samenstellen van deze tekst is integraal gebruik gemaakt van de gegevens van de Commissie Voorlichting van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (www.heelkunde.nl).