Laserbehandeling van het oog
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Waarvoor wordt een laserbehandeling gebruikt?

Dit zijn de aandoeningen waarbij we het vaakst een laserbehandeling gebruiken.

  • Suikerziekte in het oog
    Suikerziekte (medische term: diabetes mellitus) kan zorgen voor afwijkingen aan het netvlies. Dit noemen we diabetische retinopathie. Meer daarover leest u bij 'Suikerziekte en het oog'. Met een Argon-laserbehandeling kunnen we beschadiging van het netvlies vertragen of stoppen. Zo kunnen we uw gezichtsvermogen zo goed mogelijk bewaren. Afhankelijk van de soort afwijking zijn één of meer laserbehandelingen nodig. De beschadiging van het netvlies door suikerziekte kan langere tijd doorgaan. Daarom is meestal een aanvullende behandeling nodig.

  • Scheurtjes in het netvlies
    Gaatjes of scheurtjes in het netvlies kunnen ervoor zorgen dat het netvlies gaat loslaten. Dit kunnen we voorkomen door deze gaatjes of scheurtjes af te grendelen met Argon-laserstralen. Als het netvlies eenmaal losgeraakt is, kunnen we geen laser meer gebruiken. Dan is een operatie noodzakelijk.

  • Vaatafsluitingen .
    Wanneer adertjes in het netvlies van het oog afgesloten raken, spreken we van veneuze occlusies. Door de afsluiting kunnen vaatjes gaan lekken. Met een laserbehandeling kunnen we lekkage uit de beschadigde vaatjes verminderen. Ook kunnen we de zuurstofbehoefte van het netvlies verminderen als dat slecht doorbloed is. Deze behandeling doen we om ernstigere complicaties te voorkomen.

  • Glaucoom
    Glaucoom is een oogziekte die de oogzenuw beschadigt. Glaucoom gaat vaak samen met een hoge druk in het oog, maar niet altijd. De beschadiging kan groter worden en is blijvend. Uw gezichtsveld (het omgevingszien) wordt kleiner. Uiteindelijk kan glaucoom leiden tot blindheid. Het doel van de behandeling van glaucoom is het verlagen van de oogdruk. Dit kan met oogdruppels of met een laserbehandeling. Een te hoge oogdruk kan verschillende oorzaken hebben, waarvoor ook weer verschillende laserbehandelingen bestaan. We beschrijven er twee:
    • Selectieve lasertrabeculoplastiek (SLT). Deze behandeling is o.a. geschikt voor het zogenaamde open-kamerhoek-glaucoom. Met de SLT-laser wordt het trabekelsysteem (afvoersysteem) meer geopend. De afvoer van het inwendige oogvocht kan hierdoor verbeteren. Zo gaat de oogdruk omlaag. Deze behandeling werkt niet bij iedere patiënt even goed.
    • Perifere iridotomie (PI). Deze behandeling is geschikt voor het zogenaamde nauwe-kamerhoek-glaucoom. Met de YAG-laser kunnen we een klein gaatje in uw iris maken. Zo verbetert de doorstroming van het inwendige oogvocht van de achterste oogkamer naar de voorste oogkamer.

Deze behandelingen doen bijna geen pijn.

  • Andere aandoeningen
    Er zijn meer afwijkingen van het netvlies waarvoor een laserbehandeling geschikt is. Meestal gebruiken we daarvoor de Argon-laser. Ook voor de behandeling van nastaar gebruiken we laser. Meer daarover leest u bij ‘Behandeling van nastaar’. 
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: