Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Laserbehandeling van het oog

Bij laserbehandeling wordt gebruik gemaakt van een speciale lamp die een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uitzendt. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven of om weefsel te snijden. 

Er bestaan verschillende soorten lasers die verschillen in kleur en sterkte van de lichtstraal. In de oogheelkunde worden vooral de Argonlaser, de Yaglaser en de Excimerlaser gebruikt. Ze kennen verschillende toepassingen. De Excimerlaser (voor de behandeling van afwijkingen in brilsterkte) blijft in deze tekst buiten beschouwing.

Locatie van de laserbehandeling 

De behandeling gebeurt op de polikliniek Oogheelkunde (meestal in Velp, soms in Arnhem of Zevenaar). De voorbereiding op de behandeling duurt ongeveer 30 minuten; de behandeling zelf ongeveer 10 à 20 minuten. U kunt direct na de behandeling naar huis, liefst met begeleiding.

Voorbereiding 

U hoeft thuis geen speciale voorbereidingen te treffen. Meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de polikliniek Oogheelkunde. Het te behandelen oog wordt gedruppeld (soms aan beide kanten). Daardoor verwijdt de pupil zich en gaat u wazig zien. De oogarts kan uw netvlies nu goed bekijken.

Voor behandelingen voor glaucoom wordt de pupil juist vernauwd en krijgt u soms oogdrukverlagende tabletten (Diamox of Acetazolamide).

Kreeg u ooit eerder een allergische reactie van een antibioticum van het sulfonamide-type (sulfadiazine, sulfafurazol, sulfamethizol, sulfamethoxazol of cotrimoxazol)? Meldt u dit dan vooraf aan uw oogarts. U mag dan misschien geen Diamox-tabletten.

Uw oog wordt verdoofd door een druppel in het oog. In sommige gevallen gebeurt dit door een verdovende injectie naast het oog.

Behandeling 

U zit met uw kin op een kinsteun en met uw voorhoofd tegen een band, net als in de spreekkamer van de oogarts. Meestal wordt door de oogarts een glazen lensje op uw verdoofde hoornvlies geplaatst en vastgehouden. De laserstralen worden door deze lens heen gericht op de afwijking die moet worden behandeld. Meestal is de behandeling pijnloos. Afhankelijk van de duur en de soort behandeling kunt u een beetje pijn voelen. Tijdens de behandeling ziet u lichtflitsen. Sommige mensen vinden dit onaangenaam. Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit en zijn niet schadelijk.

Na de behandeling 

Direct na de behandeling kunt u minder goed zien. Dit komt door de oogdruppels en de lichtflitsen. Zelf naar huis autorijden is niet mogelijk. Ook als u met het openbaar vervoer of met een taxi komt, raden we u aan iemand mee te nemen die u naar huis kan begeleiden. Bij zonnig weer is het verstandig een zonnebril te dragen na de laserbehandeling.

In sommige gevallen geeft de oogarts u een recept voor ontstekingsremmende oogdruppels. U kunt de dag vóór de laserbehandeling met de druppels starten: drie keer daags druppelen in het te behandelen oog (soms dus beide ogen). Dit houdt u vol tot één week na de behandeling, tenzij uw oogarts anders voorschrijft.

Na afloop van de behandeling wordt er meestal een afspraak ingepland voor controle bij de oogarts of optometrist.

Over het algemeen zult u geen pijn hebben na de behandeling. Mocht u wel pijn hebben, dan mag u gerust pijnstillers innemen, bijvoorbeeld paracetamol. Een koud kompres op het gesloten bovenooglid kan ook verzachtend werken.

Als uw pijn langer dan twaalf uur aanhoudt, verzoeken we u contact op te nemen met de polikliniek Oogheelkunde op telefoonnummer 088 - 005 5020 (op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur). In de avond of in het weekend belt u met de Spoedeisende Hulp op het telefoonnummer 088 - 005 6680.

Aandoeningen die met laserstralen kunnen worden behandeld 

1. Suikerziekte in het oog 
Suikerziekte (diabetes mellitus) kan afwijkingen veroorzaken aan het netvlies (diabetische retinopathie, zie folder 'Suikerziekte en het oog'). Met behulp van Argon-laserbehandeling is het mogelijk de beschadiging van het netvlies te vertragen of tot stilstand te brengen. Op die manier kan het gezichtsvermogen zo goed mogelijk bewaard blijven. Afhankelijk van de aard van de afwijkingen zijn één of meer laserbehandelingen nodig. De beschadiging van het netvlies door suikerziekte kan gedurende langere tijd doorgaan. Daarom is meestal een aanvullende behandeling nodig.

2. Scheurtjes in het netvlies 
Gaatjes of scheurtjes in het netvlies kunnen leiden tot een netvliesloslating. Dit kan worden voorkomen door deze gaatjes of scheurtjes op hun onderlaag vast te "lassen" met behulp van laserstralen (Argonlaser). Als het netvlies eenmaal is losgelaten, kan de laser niet meer worden gebruikt en is een operatie noodzakelijk.

3. Glaucoom 
Te hoge oogdruk kan leiden tot een toenemende, blijvende beschadiging van de oogzenuw. Dat noemen we glaucoom. Dit veroorzaakt verkleining van het gezichtsveld en kan uiteindelijk leiden tot blindheid. Een te hoge oogdruk kan meerdere oorzaken hebben waar verschillende laserbehandelingen voor bestaan.

Lasertrabeculoplastiek (LTP): Bij het zogenaamde open-kamerhoek-glaucoom kan met de Argonlaser de afvoer van het inwendige oogvocht worden verbeterd. Zo kan de oogdruk worden verlaagd. Deze behandeling is niet bij alle patiënten even effectief.

Perifere iridotomie (PI): Bij het zogenaamde nauwe-kamerhoek-glaucoom kan met de Yaglaser een klein gaatje in uw iris worden gemaakt. Hierdoor verbetert de doorstroming van het inwendige oogvocht.

Beide behandelingen zijn vrijwel pijnloos.

4. Vaatafsluitingen 
In sommige gevallen van afsluitingen van adertjes in het netvlies van het oog (veneuze occlusies, zie 'Vaatafsluitingen in het oog') kan laserbehandeling van het netvlies zinvol zijn. De lekkage uit de beschadigde vaatjes of de zuurstof-behoefte van een zeer slecht doorbloed netvlies kunnen worden verminderd. Dit wordt gedaan om ernstigere complicaties te voorkomen.

Andere aandoeningen 
In deze tekst zijn de meest voorkomende aandoeningen genoemd waarbij een laserbehandeling kan worden toegepast. Er zijn meer afwijkingen van het netvlies die in aanmerking komen voor een laserbehandeling, meestal met de Argonlaser. Over de behandeling van nastaar bestaat aparte informatie.

Telefoonnummers 

Tijdens kantooruren: 
Polikliniek oogheelkunde Rijnstate Velp (8.30 - 17.00 uur):
088 - 005 5022. (Kies optie 2 in het keuzemenu).

In de avond of in het weekend (voor spoedeisende gevallen):
Spoedeisende Hulp Rijnstate Arnhem:
088 - 005 6680.

Heeft u vragen over de planning van de operatie? Neemt u dan contact op met de opnameplanning van de polikliniek Oogheelkunde, telefoonnummer 088 - 005 5292. Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 11.00 en 12.00 uur en 15.00 en 16.00 uur.

Neem voor meer informatie ook een kijkje op onze website: www.rijnstate.nl/oogheelkunde

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!