LAR-syndroom
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Wanneer is een behandeling nodig?

Als voeding- en leefstijladviezen u onvoldoende helpen om uw klachten te verminderen, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. De arts of GIO-verpleegkundige kan die mogelijkheden met u bespreken.

Medicatie

Psylliumvezels of metamucil

Psylliumvezels neemt u 1-2x daags in met weinig water. Hierdoor wordt de ontlasting dikker en het voorkomt een branderig gevoel bij de anus. Clusteren van ontlasting (meerdere keren ontlasting binnen 1,5 tot 2 uur) kan verbeteren als u psylliumvezels aan het einde van de maaltijd inneemt.

LET OP: wanneer u het zakje psylliumvezels inneemt met extra water (zoals in de bijsluiter vermeldt staat) wordt de ontlasting soepeler.

Loperamide

Loperamide kunt u in overleg met de arts gebruiken als de ontlasting erg dun is. Loperamide maakt de ontlasting dikker, vermindert de aandrang en het aantal keren dat u ontlasting heeft. Neem loperamide een half uur voor de maaltijd in en eventueel voor de nacht, als u tijdens de nacht klachten heeft.

LET OP: loperamide mag u maximaal 4 keer per dag innemen, omdat dit medicijn verstopping kan veroorzaken. Bouw dit rustig op en houd de klachten en de dikte van de ontlasting goed in de gaten.

Movicolon/Macrogol

Movicolon kunt u gebruiken wanneer de ontlasting te dik is. Bij het gebruik van movicolon is het belangrijk dat u voldoende drinkt. Het water wordt door de darm vastgehouden waardoor de ontlasting dunner en soepeler wordt.

Bekkenfysiotherapie

Een bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van het buik- en bekkenbodemgebied en kan u helpen de functie van de bekkenbodemspieren te verbeteren. Oefeningen kunnen u helpen om uw klachten te verminderen, zoals het sterke gevoel van aandrang, het vaak moeten poepen en ongewild verlies van ontlasting of windjes. Voor meer informatie kunt u de folder ‘Bekkenfysiotherapie’ lezen.

Darmspoelen

Darmspoelen kan ingezet worden bij ernstige klachten. Als de klachten na zes maanden niet minder zijn, de adviezen niet helpen en u niet meer de dingen kunt doen dit u wilt doen, kunt u overwegen uw dikke darm te spoelen. Hierbij wordt via een spoelsysteem water via de anus ingebracht, waardoor de dikke darm gespoeld wordt en zich leegt.

Darmspoelen is er in verschillende vormen, waarbij de hoeveelheid water die u inbrengt en daarbij het aantal uren dat u geen ontlasting heeft verschilt. Een mini spoeling is vergelijkbaar met een klysma. Dit kunt u doen wanneer u de deur uit wilt, zonder dat u een aantal uren ontlasting moet krijgen. Daardoor heeft u meer vrijheid.

Het is ook mogelijk om een grotere spoeling te doen. Hierbij wordt meer water ingebracht. Dit kost gemiddeld 30 tot 60 minuten en is iets wat u iedere dag moet doen. Na het spoelen van de darm heeft u meestal de hele dag geen ontlasting meer. Dit helpt u om minder klachten te ervaren zoals ongewild verlies van ontlasting en het vaak naar het toilet moeten. De arts kan u voor darmspoeling verwijzen naar de stomaverpleegkundige. Na instructie kunt u dit thuis zelf doen.

Stoma

Wanneer er na bovengenoemde stappen nog onvoldoende verbetering is van de klachten, is het aanleggen van een definitief stoma een mogelijkheid. Hiervoor kunt u kiezen wanneer de blijvende klachten u beperken in uw doen en laten. Een stoma kan in dit geval juist de kwaliteit van leven verbeteren.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: