Spermadonor worden
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend
Laatste informatie over het coronavirus

Gang van zaken spermadonatie

Na uw aanmelding wordt u uitgenodigd voor een keuring en een gesprek met één van de medewerkers van de Spermabank. Tijdens dit gesprek informeren we u over de gang van zaken bij spermadonatie. Uiteraard kunt u ook vragen stellen. 

De keuring bestaat uit spermaonderzoek, bloedonderzoek en urineonderzoek. Spermaonderzoek is ook belangrijk als u al kinderen heeft verwekt.

Donorsperma wordt ingevroren om het te kunnen bewaren. Het kan zijn dat uw sperma niet bestand is tegen invriezen en weer ontdooien. Dit onderzoeken we bij uw eerste keuring. Ongeveer de helft van alle potentiële spermadonoren is niet geschikt als donor, omdat de kwaliteit van hun sperma door het invriezen en ontdooien te veel afneemt.

Bij het bloed- en urineonderzoek wordt getest of u een geslachtsziekte of bepaalde virusziekten heeft (gehad), die via het gedoneerde sperma kunnen worden overgedragen. Nadat u spermadonor bent geworden wordt dit bloed- en urineonderzoek regelmatig herhaald.

Gesprek met gynaecoloog en psycholoog

Als de spermakwaliteit goed is en er geen afwijkingen zijn gevonden bij het bloed- en urineonderzoek, wordt u uitgenodigd voor een gesprek met een gynaecoloog en psycholoog van de Spermabank. Voorafgaand aan dit gesprek krijgt u een aantal formulieren thuisgestuurd, die u ingevuld meeneemt naar het gesprek.

Het gaat om:

  • Een Overeenkomst Algemene donor, waarin uw rechten en plichten als donor worden vastgelegd
  • Het Donorpaspoort, waarin uw uiterlijke kenmerken en gegevens over uw persoonlijkheid worden beschreven
  • Een lijst met erfelijke ziektes en afwijkingen, waarvan we u vragen om aan te geven of deze bij u of uw directe familieleden voorkomen.

Ook vragen we u om een aantal documenten mee te nemen naar het gesprek. Het gaat om:

  • Een kopie van het diploma van de hoogst genoten opleiding.
  • Een kopie van een geldig identiteitsbewijs
  • Tijdens het gesprek worden deze formulieren met u doorgenomen. Ook wordt er aandacht besteed aan de reden waarom u spermadonor wilt worden. Na het gesprek wordt besloten of u donor kunt worden.

Tweemaal per maand

We vragen u om ongeveer twee keer per maand sperma te komen doneren totdat er voldoende sperma op voorraad is. Het produceren van sperma moet gebeuren in het ziekenhuis. Het eerder genoemde bloed- en urineonderzoek wordt eens in de drie maanden uitgevoerd. Er zijn vaste tijden waarop u kunt komen doneren, zowel in de ochtend als in de late middag / vroege avond.

Onkostenvergoeding spermadonatie

U ontvangt een onkostenvergoeding voor ieder bezoek dat u aan het ziekenhuis brengt in het kader van spermadonatie.

Erkende orgaanbank

De Spermabank van Rijnstate is als orgaanbank erkend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dat betekent dat er gewerkt wordt volgens de Wet Veiligheid en Kwaliteit Lichaamsmateriaal. Indien u meer wil weten over de regels en afspraken rond het beheer van donorgegevens kun u terecht bij www.minvws.nl, en zoek op ‘donorgegevens’ of ‘VWKL’.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: