1. Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma

Wat is Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma?

Soms lukt het niet om op natuurlijke wijze zwanger te worden. Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma (KID) kan dan een optie zijn. Rijnstate Arnhem beschikt over een eigen spermabank. Donorsperma kan zowel voor inseminaties als voor IVF en/of ICSI worden gebruikt.

Voor wie is deze behandeling bedoeld?

Kunstmatige inseminatie met donorsperma wordt bij drie doelgroepen toegepast:

  • Vrouwen in een heteroseksuele relatie, waarbij de man te weinig of geen zaadcellen heeft of indien er sprake is van een ernstige erfelijke ziekte;
  • Vrouwen in een lesbische relatie;
  • Alleenstaande vrouwen.

In verband met de verminderde zwangerschapskans bij een toename van de leeftijd en onze wachttijd, mag u zich bij ons aanmelden tot en met uw 38e levensjaar. Als u in behandeling bent kunnen wij u behandelen tot en met uw 42e levensjaar.

De inseminatie

Aan de hand van een ovulatietest (een urine- of bloedtest om het moment van de ovulatie te bepalen) kan worden voorspeld of binnen 24 uur de eisprong te verwachten is. Wanneer de ovulatietest positief is, wordt de dag erna het sperma geïnsemineerd. Bij de inseminatie wordt met een spuitje en een dunne flexibele canule sperma in de baarmoederhals of laag in de baarmoeder gebracht. De behandeling duurt meestal maar enkele minuten.

Bij vrouwen met een onregelmatige cyclus zullen we eerst met behulp van een hormoonbehandeling zorgen dat er eisprong gaat optreden (zie ovulatie-inductie).

Treedt er na een aantal behandelingen geen zwangerschap op, dan zal besproken worden op welke wijze de behandeling het beste kan worden voortgezet. Na zes inseminaties volgt altijd een evaluatiegesprek met uw hoofdbehandelaar. In dit gesprek worden alle facetten van de behandeling nogmaals besproken. Als er nog geen doorgankelijkheid van de eileiders is aangetoond, adviseren wij dit onderzoek te laten plaatsvinden. Afhankelijk van uw leeftijd en uw kans op zwangerschap zal het vervolgtraject na zes inseminaties met u worden besproken. Het kan zijn dat we IUI met behulp van donorsperma en milde ovariele hyperstimulatie adviseren, of IVF of ICSI met behulp van donorsperma.

Uiteraard stopt de behandeling bij het ontstaan van een zwangerschap. Als u zwanger raakt, kan er sperma van uw donor voor u worden bewaard. Op die manier is in de toekomst een nieuwe zwangerschap van dezelfde donor mogelijk. Dit zelfde kan ook bij lesbische paren, waarbij de partner probeert later van dezelfde donor zwanger te worden. Er kunnen echter omstandigheden zijn waarin het niet mogelijk is om dezelfde donor voor een volgende zwangerschap te gebruiken, bijvoorbeeld wanneer de donor onverhoopt stopt met doneren van sperma. We kunnen u daarom niet garanderen dat u zeker een volgend kind van dezelfde donor kunt krijgen. Het is wel onze intentie om dit mogelijk te maken.

Aanmelden en gang van zaken

Om u aan te melden voor kunstmatige inseminatie met donorsperma is een verwijsbrief van uw huisarts aan te raden, zodat de medische kosten vergoed worden door uw verzekeraar (met uitzondering van de rietjes met sperma, die worden niet vergoed door de verzekeraar). In Rijnstate Arnhem wordt niet geselecteerd op basis van woonplaats. Rijnstate Arnhem heeft een lange wachttijd voor het eerste gesprek met een gynaecoloog. Daarna komt u op een tweede wachtlijst te staan voor een donormatchingsgesprek, deze wachtlijst is ook lang. Lees meer over aanmelden en de gang van zaken bij een KID.

Kosten

De medische kosten worden vergoed door uw ziektekostenverzekering. Het Zorginstituut Nederland (ZiN) heeft onlangs aangegeven dat alleenstaande of lesbische vrouwen die via KID zwanger willen worden, vanaf 1-1-2020 geen recht meer hebben op vergoeding vanuit de basisverzekering. Lees hier het nieuwsbericht van 6 maart 2019 over vergoeding KID-zorg. Rijnstate is het hier niet mee eens. Op dit moment vinden hierover gesprekken plaats tussen de beroepsvereniging van de gynaecologen (NVOG), (patiënten-) belangengroeperingen en VWS. De NVOG wordt hierin vertegenwoordigd door een delegatie van gynaecologen onder wie Annemiek Nap, zij is gynaecoloog-VPG bij Rijnstate.

Inmiddels is duidelijk geworden dat de vergoeding door de ziektekostenverzekering mogelijk toch gewaarborgd blijft voor alle vrouwen, ook na 2020. 

De kosten per rietje bedragen €345,-, wanneer u een eigen donor heeft bedragen de kosten per rietje €150,-.

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Specialisten lopen op de brug in het Atrium Arnhem
Toelichting op administratie KID (Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma)

In het afgelopen jaar hebben we moeten constateren dat onze oude administratie rondom de behandeling Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma (KID) niet op orde en niet volledig is. Er zijn bij spermadonoren, ouders en kinderen vragen die wij hierdoor helaas niet (met zekerheid) kunnen beantwoorden. Wij betreuren dat ten zeerste. Wij doen wat we kunnen om zoveel mogelijk duidelijkheid te geven aan alle betrokkenen. Hieronder vindt u een toelichting op de situatie.

Lees meer

Onze specialismen

voor deze aandoening

Vruchtbaarheidsbehandelingen

De voortplantingsgeneeskunde is één van de bijzondere expertisegebieden van Rijnstate. Wij bieden alle vruchtbaarheidsbehandelingen, waarbij expliciete aandacht is voor uw persoonlijke situatie en wensen.