Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Kunstmatige inseminatie met donorsperma

Bent u onder behandeling in Rijnstate? Neem dan bij een positieve LH-test contact op met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde. Dit staat vermeld op het instructieformulier kunstmatige inseminatie met ingevroren sperma (KID/KIE). We bespreken diezelfde dag met u of de KID-behandeling kan plaatsvinden. 

Wat is kunstmatige inseminatie met donorsperma?

Soms lukt het niet om op natuurlijke wijze zwanger te worden. U kunt dan kiezen voor kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID). Rijnstate Arnhem heeft een eigen spermabank.

Donorsperma kan voor inseminaties én voor IVF en/of ICSI worden gebruikt.

Voor wie is deze behandeling bedoeld?

Kunstmatige inseminatie met donorsperma is bedoeld voor 3 doelgroepen:

  • vrouwen in een heteroseksuele relatie, waarbij de man te weinig of geen zaadcellen heeft of een ernstige erfelijke ziekte heeft;
  • vrouwen in een lesbische relatie;
  • alleenstaande vrouwen.

U mag zich bij ons aanmelden voor KID tot en met uw 38e levensjaar. Er is namelijk een wachttijd en de kans op een zwangerschap wordt kleiner naarmate iemand ouder wordt Als u in behandeling bent, kunnen wij u behandelen tot en met uw 42e levensjaar.

Aanmelden

Om u aan te melden voor KID, raden we een verwijsbrief van uw huisarts aan. De medische kosten worden dan vergoed door uw verzekeraar (behalve de rietjes met sperma; die worden niet vergoed door de verzekeraar).

In Rijnstate Arnhem zoeken we geen patiënten uit op woonplaats. Rijnstate Arnhem heeft een wachttijd voor het eerste gesprek met een gynaecoloog. Daarna komt u op een tweede wachtlijst te staan voor een donormatchingsgesprek. De wachttijd is 1 tot 2 jaar voor beide wachtlijsten.

Naast kunstmatige inseminatie met donorsperma uit de spermabank, is het ook mogelijk om een eigen donor mee te nemen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze consulente. Zij is op werkdagen bereikbaar tussen 08.30 en 11.30 uur.

De behandeling

Met een ovulatietest (een urine- of bloedtest om het moment van de ovulatie te bepalen) kunnen we voorspellen of de eisprong binnen 24 uur zal gebeuren. Bij een positieve ovulatietest insemineren we het sperma de dag erna.

Bij de inseminatie brengt de specialist het sperma in met een spuitje en een dunne flexibele canule sperma. De behandeling duurt meestal maar een paar minuten.

Als u een onregelmatige cyclus heeft, zorgen we eerst met een hormoonbehandeling dat de ovulatie gaat optreden (zie ook ovulatie-inductie).

Na 6 inseminaties krijgt u altijd een gesprek met uw behandelend arts. In dit gesprek bespreekt de arts de behandeling en mogelijk vervolgonderzoek met u.

Afhankelijk van uw leeftijd en uw kans op zwangerschap zal het vervolgbehandeling na 6 en 12 inseminaties met u worden besproken. Deze vervolgbehandeling kan IVF of ICSI met donorsperma zijn.

De behandeling stopt natuurlijk als u zwanger raakt. Als u zwanger raakt, kunnen we de sperma van uw donor voor u bewaren. Zo kunt u in de toekomst een nieuwe zwangerschap van dezelfde donor krijgen. Dit geldt ook bij lesbische paren, waarbij de partner later probeert om zwanger te worden van dezelfde donor.

 

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Voortplantingsgeneeskunde is één van de bijzondere expertisegebieden van Rijnstate. Wij bieden alle vruchtbaarheidsbehandelingen aan met aandacht voor uw persoonlijke situatie en wensen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: