Knieschijfprothese (patellofemorale prothese)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Weer thuis

Waar moet u op letten als u weer thuis bent?

Omdat het gewrichtskapsel enige tijd nodig heeft om te herstellen en weer stevigheid te kunnen bieden, raden we u aan de eerste zes weken na de operatie de volgende adviezen in acht te nemen.

Zitten
Zorg dat u comfortabel zit en makkelijk op kunt staan. Ga daarom bij voorkeur zitten op een hoge stoel met armleuningen. Kijk of het toilet de goede hoogte voor u heeft. Als het nodig is kunt u een toiletverhoger lenen. Een stoel of kruk op hoogte voor in de douche kan handig zijn.

Instappen auto
U kunt makkelijker in en uit de auto stappen als u de autostoel zo ver mogelijk naar achteren verplaatst, de rugleuning wat achterover laat zakken en eventueel een stevig kussen op de zitting legt.
In en uit de auto draaien wordt makkelijker als u een plastictas of vuilniszak op de zitting legt.

Liggen
Ga twee keer per dag een half uur plat op uw rug liggen waarbij u niets onder uw knie legt. U mag na de operatie op uw zij liggen of slapen als dat niet te veel pijn doet. Het is vaak prettig om een kussen tussen uw benen te leggen als u op uw zij ligt. Kijk of uw bed op de juiste hoogte staat zodat u makkelijk op kan staan. U kunt het bed ophogen met klossen of een extra matras.
Let op: Plaats nooit een kussen onder uw knie!

Traplopen met krukken
Bij het traplopen moet u altijd de leuning gebruiken en de krukken in de andere hand nemen. Als u naar boven loopt plaatst u eerst het niet-geopereerde been op de trede en dan zet u het andere been en de kruk bij.
Als u naar beneden loopt, plaatst u eerst de kruk en het geopereerde been op de tree en daarna zet u het andere been bij.

Aan- en uitkleden
Het kan zijn dat u de eerste tijd hulp nodig heeft bij het wassen en aankleden. Gebruik zo nodig hulpmiddelen zoals een lange schoenlepel, een kousen-aantrekhulp en een ‘helping hand’.

Douchen en in bad gaan
U kunt beter niet in bad gaan. Baden vraagt te veel buiging in de knie. Ook mag u pas in bad als de wond helemaal genezen is. Dat is meestal na vier tot zes weken. Als u toch van het bad gebruik wilt maken omdat u geen douche heeft, leg dan een badplank over het bad heen. Zo kunt u zittend douchen. Het kan handig zijn om een of meerdere beugel(s) in de douche of het toilet te bevestigen. Deze zijn te koop bij een doe-het-zelfzaak.

Huishoudelijke activiteiten
Wij raden u aan hulp te vragen bij het huishouden. Laat anderen zwaardere huishoudelijke activiteiten overnemen, zoals stofzuigen, bed verschonen, ramen zemen en boodschappen doen.

Zwelling van het been
Als uw been duidelijk dikker wordt, kan dit komen doordat u te veel heeft geoefend of gelopen. U kunt dan het best de oefenactiviteiten en de loopafstand iets verminderen. De zwelling vermindert als u regelmatig uw been hoog legt (op een stoel). Loop meerdere malen een klein eindje, dat is beter dan één keer een grote afstand. Wij adviseren u om de Comprinetkous tot zes weken na de operatie overdag te dragen.

Seksuele activiteit
Zodra u er behoefte aan heeft kunt u weer seksueel actief zijn. Waarschijnlijk zijn bepaalde houdingen prettiger dan andere. Uw fysiotherapeut, orthopedisch chirurg of orthopedisch consulent kunnen eventuele vragen beantwoorden.

Houding en beweging
Als u wilt draaien doe dat dan stap voor stap. Draai niet staand op de voet van het geopereerde been.

Als u zonder loophulpmiddel kunt lopen, mag u over het algemeen zes weken na de operatie weer autorijden, fietsen en zwemmen. U moet wel voldoende controle hebben over uw been en u moet uw knie 95 tot 100 graden kunnen buigen. De verpleegkundig specialist of orthopedisch chirurg adviseert u hierin. Voordat u weer begint met fietsen, is het verstandig om eerst op een hometrainer te oefenen. Daarna kunt u in het begin kiezen voor een damesfiets, dat is prettig omdat deze geen stang heeft.

Pijn
Tijdens de operatie wordt de oorzaak van uw pijn weggenomen. Houd er wel rekening mee dat uw knie en de wond na de operatie pijnlijk zijn. Om deze pijn te verminderen kunt u verschillende dingen doen. U kunt bijvoorbeeld pijnstillers innemen, ijspakkingen gebruiken en beenoefeningen doen. Eén tot twee weken na de operatie wordt de pijn geleidelijk minder. Drie tot vier maanden na de operatie zal de pijn aanzienlijk minder zijn. U heeft na drie tot vier maanden steeds minder last van plaatselijke vermoeidheid en een rekkend, trekkend en drukkend gevoel. Ook startpijn (pijn bij de eerste stappen na het opstaan) kan nog een tijd aanhouden evenals een bandgevoel rondom de knie. Dit pijnlijke gevoel vermindert zonder behandeling. Het betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit.

Pijnstilling
U heeft pijnmedicatie voorgeschreven gekregen. Het is afhankelijk van uw klachten of u alle voorgeschreven medicatie nodig heeft en hoelang u dit nodig heeft. Het kan dat u niet alle pijnstilling voorgeschreven krijgt die hieronder worden genoemd of in een andere dosering. U mag bijvoorbeeld sommige pijnstillers niet innemen in combinatie met medicijnen die u al gebruikt of u heeft bijvoorbeeld een allergie ervoor. Dit controleren en bespreken wij met u tijdens uw ziekenhuisopname. Zo nodig kunt u via uw huisarts een herhalingsrecept voor de pijnstillers vragen.

 • Oxycontin (Oxycodon HCL mga: met vertraagde afgifte): twee tot drie keer per dag 5 mg;
 • Naproxen: twee tot drie keer per dag 250 mg;
 • Omeprazol: een keer per dag 20 mg (om 8.00 uur)
 • Movicolon: een keer per dag een zakje (om 8.00 uur)

Paracetamol krijgt u niet op recept, omdat dit vrij verkrijgbaar is. U neemt vier keer per dag twee tabletten van 500 mg in. Tijdstip van inname: 8.00 uur, 12.00 uur, 17.00 uur en 22.00 uur. Neem de pijnmedicatie (ook de paracetamol) op vaste tijden in. Dit verbetert de werking. Zo nodig kunt u via uw huisarts een herhalingsrecept voor de pijnstillers vragen.

Sommige (stof)namen van medicijnen die u thuis gaat gebruiken, kunnen verschillen van de namen van de medicijnen die u bij ons op de afdeling heeft gekregen. Dit heeft te maken met de keuze van de soort medicatie van de apotheek. Het uiterlijk en de inname van de medicijnen kan afwijken van wat u in het ziekenhuis gewend was.

Afbouwen van de pijnmedicatie
Als u merkt dat de pijn afneemt, kunt u de pijnstilling afbouwen. Dit betekent dat u steeds minder pijnstillers inneemt totdat u ze niet meer nodig heeft. Het is niet verstandig om in één keer te stoppen.

 1. Als eerste stopt u met Oxycontin. U bouwt deze af door een dosis van de medicatie per dag te laten vervallen.
 2. Gaat dit goed dan stopt u op dezelfde wijze de Naproxen.
 3. Als laatste kunt u de paracetamol afbouwen. Paracetamol geeft de minste bijwerkingen. Daarom kunt u dit het langst doorgebruiken.

Merkt u dat de pijnstilling toch onvoldoende is, dan kunt u het verder afbouwen uitstellen. Zodra u met de Naproxen bent gestopt, stopt u ook de met de Omeprazol. Dit is een maagbeschermer die altijd in combinatie met Naproxen gegeven wordt. Stopt u met de Oxycontin, dan stopt u ook met de Movicolon. Movicolon heeft een laxerende werking en wordt altijd in combinatie met Oxycontin voorgeschreven.

Oxycontin heeft als bijwerking dat uw darmen minder goed werken. Dit kan verstopping tot gevolg hebben. Het is belangrijk dat de ontlasting goed op gang komt na een operatie. Als dit niet meteen het geval is, kunt u de Movicolon ook twee keer daags innemen in plaats van één keer daags. Mocht de ontlasting niet of niet goed op gang komen, ondanks het gebruik van Movicolon en/of een eigen een laxeermiddel, neemt u dan contact op met uw huisarts.
NB: als u voor uw opname al Omeprazol en Movicolon gebruikte, dan gaat u daar gewoon mee door. Heeft u andere medicatie voorgeschreven gekregen of in een andere dosering, dan heeft u daarover al een gesprek gehad.

Hulpmiddelen
De volgende hulpmiddelen zijn te leen bij de thuiszorgwinkel voor maximaal zes maanden:

 • toiletverhoger
 • bedklossen
 • badplank
 • douchestoel

Deze hulpmiddelen zijn over het algemeen verkrijgbaar bij thuiszorgwinkels of in de reguliere winkels zoals de Blokker of Gamma:

 • helping hand (grijpstok)
 • lange schoenlepel
 • kousen aantrekhulp
 • elastische schoenveters
 • stoelpootverhogers (olifantenpoten per set)

Wondverband

Uw wond is afgedekt met een speciaal verband (Aquacell), dat ontwikkeld is om zeven dagen te blijven zitten. Het bestaat uit een absorberend gedeelte en een comfortabele, flexibele laag die waterbestendig is. Het verband kan veel vocht absorberen en vasthouden en vormt een barrière voor bacteriën en virussen waardoor de kans op een wondinfectie klein is. Het vrijkomen van bloed en vocht na de operatie is normaal. U mag het verband zeven dagen na de operatie thuis verwijderen. U mag met het verband douchen

Verwijderen van het verband
Op het moment dat het verband helemaal verzadigd is, moet het eerder worden vervangen (zie onderstaande plaatjes). Bij verzadiging zwelt het verband op en loopt het bloed en vocht onder de randen door. U kunt het verband dan vervangen door absorberend verband of een (eiland) pleister. Deze producten zijn te koop bij de apotheek of drogist. U kunt verbandmateriaal ook via internet bestellen. Is er geen sprake van verzadiging van het verband, dan laat u het verband zitten tot zeven dagen na de operatie.

Gedeeltelijke verzadiging (niet vervangen)
Volledige verzadiging (wel vervangen)

Hoe verwijdert u het verband?
Zeven dagen na de operatie verwijdert u het verband. Was eerst goed uw handen. U kunt het beste een hoekje van het verband een beetje losmaken en daarna aan het verband trekken, zodat het verband loslaat van de huid. Mocht dit lastig gaan, dan kunt u de vrijgekomen rand van het verband met wat water nat maken, zodat het verband makkelijker loslaat. Het kan zijn dat de binnenkant van het verband week is en/of roodbruin van kleur. Dit is oud bloed en wondvocht dat door het verband is geabsorbeerd. Nadat u het verband heeft verwijderd, kunt u het beste de wond even kort afspoelen onder de douche. Dep daarna de wond voorzichtig droog en verbind deze met een pleister. Als de wond volledig droog is, hoeft er geen pleister meer op. Als u het prettig vindt om de agraves (nietjes) te beschermen, dan mag u er een gewone pleister opplakken. Gebruik na het verwijderen van het verband bij het douchen geen zeep of bodylotion rondom het wondgebied zolang de wond niet helemaal dicht is.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: