Knieschijfprothese (patellofemorale prothese)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Na de operatie

Wat gebeurt er na de operatie?

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer). Hier controleren we regelmatig uw bloeddruk, hartslag, temperatuur en ademhaling. Als u goed wakker bent, gaat u terug naar uw kamer op de verpleegafdeling en wordt uw contactpersoon gebeld. Eten en drinken wordt geleidelijk aan opgebouwd. Na de operatie kunt u pijn hebben. U krijgt op vaste tijden tabletten tegen de pijn. Als dit niet voldoende is, zal de anesthesioloog andere medicijnen voorschrijven in de vorm van een injectie. Tegen eventuele misselijkheid als gevolg van de operatie, kunt u medicijnen krijgen. U krijgt antibiotica via een infuus. De eerste van in totaal vier giften krijgt u tijdens de operatie. Daarna zit er steeds acht uur tussen de giften.
Het kan voorkomen dat de anesthesioloog beslist om u één nacht naar de afdeling PACU (Post Anesthesia Care Unit) te laten gaan. Deze afdeling is bedoeld voor extra controle. Als alles goed gaat, mag u de dag na de operatie weer naar uw kamer op de verpleegafdeling.

Injecties en infuus
Om trombose te voorkomen, krijgt u dagelijks via een onderhuidse injectie antistollingsmiddelen. Deze injecties moeten vanaf de operatiedag vijf weken lang doorgaan. Tijdens de opname leert u van de verpleegkundige hoe u zichzelf kunt injecteren. Als u al antistollingsmiddelen gebruikt, kan het in uw geval anders zijn.

Naast het infuus kan er bij u een katheter in de blaas ingebracht zijn. Dit is een kunststof slangetje waardoor uw urine direct in een kunststof zakje wordt opgevangen. Deze katheter is voor de eerste uren na de operatie. De katheter wordt verwijderd als het gevoel in het onderlichaam terug is na de ruggenprik. Dit is meestal kort voordat u de eerste keer uit bed gaat met de fysiotherapeut. De verpleegkundige zal, nadat u voor het eerst weer heeft geplast, met een bladderscan (een soort echo) controleren of u goed uitgeplast heeft. Binnen een dag worden in principe alle slangen verwijderd. Uw wond is afgedekt met een speciaal verband, dat ontwikkeld is om zeven dagen te blijven zitten. Het bestaat uit een absorberend gedeelte en een comfortabele, flexibele laag die waterproof is.

Het verband kan veel vocht absorberen en vasthouden en vormt een barrière voor bacteriën en virussen waardoor de kans op een wondinfectie geminimaliseerd wordt. Het vrij komen van bloed en vocht na de operatie is normaal. U mag het verband zeven dagen na de operatie thuis verwijderen.

Fysiotherapie na de operatie
Ongeveer drie uur na de operatie komt de fysiotherapeut bij u. Hij of zij informeert u over de behandeling en leert u zelf de knie te buigen en te strekken. U start onder begeleiding van de fysiotherapeut met lopen. Het lopen wordt in de dagen daarna uitgebreid totdat u zelfstandig met een loophulpmiddel kunt lopen. De fysiotherapeut oefent met u de beweeglijkheid en de kracht van het been. Ook oefent u samen de knie op de juiste manier te gebruiken tijdens dagelijkse activiteiten. Het is belangrijk dat in bed uw knie zo veel mogelijk gestrekt ligt. U mag op beide zijden liggen, eventueel met een kussen tussen uw benen.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: