Knieschijfprothese (patellofemorale prothese)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

De operatie

Hoe verloopt de operatie?

In Rijnstate plaatsen we de Avon patellofemorale prothese van de firma Strijker.

De orthopedisch chirurg voert de operatie uit, meestal samen met een orthopedisch chirurg in opleiding. Tijdens de operatie bent u onder voortdurende controle van de anesthesioloog. Deze bewaakt onder meer uw ademhaling, hartslag en bloeddruk.

De orthopedisch chirurg maakt een verticale snee over de knie van ongeveer 20 cm en opent het gewrichtskapsel. De strekpees wordt gedeeltelijk ingesneden om de knieschijf tijdens de operatie te kunnen omklappen. Later wordt deze gehecht. De spieren worden hierbij niet beschadigd. Het versleten oppervlak van het patellofemorale gewricht wordt verwijderd. Daarna bewerkt de arts de versleten botdelen zodanig dat de prothese erop past.

De prothese bestaat uit twee componenten (onderdelen) (zie figuur 2). Achter de knieschijf wordt een kunststof (polyethyleen) component geplaatst en op het gewrichtsvlak van het dijbeen een component van kobaltchroom. De prothese wordt vastgezet met speciaal botcement. Nadat de knieschijf is terug geklapt controleert de arts de sporing, de kniefunctie (buigen en strekken) en de stabiliteit. De knie wordt gespoeld waarna de wond wordt gehecht met ‘nietjes’. Hierna wordt er een drukverband bij u aangelegd om zwelling en bloeduitstorting zoveel mogelijk tegen te gaan. Het drukverband wordt de dag na de operatie verwijderd. Hierna krijgt u een comprinetkous aan die voor de operatie is aangemeten. Deze kous draagt u overdag om eventuele zwelling tegen te gaan. Uw knie wordt de eerste uren na de operatie in een buigstand van ongeveer 60 graden gehouden. Veertien dagen na de operatie worden de nietjes verwijderd

De operatie duurt ongeveer één uur. Direct na de operatie wordt er op de uitslaapkamer een röntgenfoto van uw knie gemaakt.

Figuur 2: Afbeeldingen patellofemorale prothese van Avon.

1. Kunststof (polyethyleen) component: deze komt achter de knieschijf.
2. Kobaltchroom component: deze komt op het gewrichtsvlak van het dijbeen.
3. Röntgenfoto met vooraanzicht van een knie met een patellofemorale prothese.
4. Röntgenfoto met zijaanzicht van een knie met een patellofemorale prothese. Zichtbaar op de foto is de kobaltchroom component. De knieschijfcomponent van polyethyleen is niet zichtbaar op een röntgenfoto

Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten
Alle gewrichtsprotheses die geplaatst zijn in Nederland worden geregistreerd in de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten. Door deze landelijke registratie wordt het inzicht in de effectiviteit en kwaliteit van protheses steeds beter. Heeft u er bezwaar tegen dat uw operatiegegevens in dit register worden opgenomen? Geef dit dan aan bij uw orthopedisch chirurg.

Bekijk de video over landelijke registratie van prothesen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: