Knieschijfprothese (patellofemorale prothese)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Controles

Welke controles heeft u na de operatie?

Wondcontrole
Ongeveer twee weken na de operatie wordt u voor een wondcontrole op de polikliniek orthopedie verwacht. De orthopedisch consulent beoordeelt uw wond en verwijdert de ‘nietjes’. Bij problemen schakelt de consulent de orthopedisch chirurg of verpleegkundig specialist in. Ook kunt u vragen stellen.

Nacontrole op de polikliniek
Gemiddeld zes à zeven weken na ontslag uit het ziekenhuis wordt u voor controle op de polikliniek orthopedie terugverwacht. U wordt dan gezien door de verpleegkundig specialist of orthopedisch chirurg. De verpleegkundig specialist is een verpleegkundige, gespecialiseerd in de orthopedie, die door het volgen van een masteropleiding bevoegd is om een gedeelte van de medische zorg te verlenen. Uw herstel wordt besproken en u krijgt adviezen voor verdere revalidatie, hervatting van sport en eventueel werk.

Voor de afspraak zal er een röntgenfoto gemaakt worden om de stand van de prothese te controleren. Het is de verwachting dat uw knie nu minimaal 90 graden kan buigen en dat de strekking niet meer dan 10 graden beperkt is. Het kan voorkomen dat u in het eerste jaar na de operatie nog een keer voor controle naar het ziekenhuis komt. De verpleegkundig specialist of orthopedisch chirurg zal u hierover informeren.

Leven met een knieschijfprothese

Met een knieschijfprothese wordt in de meeste gevallen de pijn helemaal weggenomen. Er is dan een verbetering in vergelijking met de situatie vóór de operatie. Bedenk wel dat uw knie niet meer wordt zoals in uw jonge jaren. Er kunnen blijvende beperkingen zijn: misschien kunt u niet meer zitten op de knie en kunt u uw knie minder ver buigen.
Het kan maanden tot een jaar duren tot de spieren en het weefsel rondom het gewricht zijn hersteld.

Over het algemeen blijven knieschijfprotheses langer dan vijftien jaar goed werken. De kwaliteit van een kunstgewricht is wel altijd minder dan die van een natuurlijk gewricht. Het gaat om een verbinding tussen materiaal van kunststof en levend beenweefsel. Als deze verbinding te zwaar belast wordt, kan deze eerder slijten en zelfs geleidelijk losraken. Hierdoor gaat de prothese bewegen ten opzichte van het bot. Dit is niet alleen pijnlijk, maar het betekent ook dat de knie niet meer goed kan worden belast. Dit kan ertoe leiden dat er opnieuw een operatie nodig is.

Als u rekening houdt met onderstaande adviezen, beschermt u uw nieuwe knieschijf:

  • Voorkom infecties en let op de kenmerken ervan. Krijgt u ergens in uw lichaam een infectie (bijvoorbeeld huid, blaas, longen, keel of gebit), dan kan deze infectie in de bloedbaan terechtkomen en zich verspreiden naar uw knieschijfprothese.
  • Zorg voor een gezond en stabiel lichaamsgewicht.
  • Doe geen sporten die een hoge belasting geven. Doe vooral activiteiten met toestemming van uw arts, zoals wandelen, zwemmen of fietsen. Dit is een uitstekende manier om uw spieren te versterken en om fit te blijven.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: