Weer naar huis
Patient vrouw zit aan tafel in wachtkamer
Laatste informatie over het coronavirus

Adviezen voor thuis

Omdat het gewrichtskapsel enige tijd nodig heeft om te herstellen en weer stevigheid te kunnen bieden, raden we u aan de eerste zes weken na de operatie de volgende leefregels en adviezen in acht nemen:

Zitten

Zorg dat u comfortabel zit en makkelijk op kan staan. Zit daarom bij voorkeur op een hoge stoel met armleuningen waarbij een hoek van 90 graden of groter is aan te bevelen. Houdt rekening met de hoek van 90 graden of groter in alle situaties waarbij u gaat zitten. Denk aan uw stoel, toilet, en de hoogte van uw bedrand. Als het nodig is kunt u een toiletverhoger lenen. U kunt het bed ophogen met klossen of een extra matras.

Instappen auto

Het in en uit de auto stappen wordt vergemakkelijkt door de autostoel zo ver mogelijk naar achteren te plaatsen, de rugleuning wat achterover te plaatsen en eventueel een stevig kussen op de zitting te leggen. Een plastic tas, draaischijf of vuilniszak op de zitting vergemakkelijkt het in en uit de auto draaien.

Liggen

Ga aan de kant van uw geopereerde heup in en uit bed. Bent u rechts geopereerd, dan stapt u dus aan de rechter zijde in en uit bed. Als u op de rand van het bed zit om in bed te gaan, legt u eerst het niet-geopereerde been in bed en dan pas het geopereerde been. Bij het uit bed gaan, begint u met het geopereerde been. Plaats een kussen tussen uw benen als u op uw zij ligt. Na zes weken kunt u dit achterwege laten.

Kijk of uw bed op goede hoogte is. U kunt het bed ophogen met klossen of een extra matras.

Traplopen met krukken

Bij het traplopen moet u altijd de leuning gebruiken en de krukken in de andere hand nemen.
Bij het omhoog gaan plaatst u eerst het niet geopereerde been op de tree en dan zet u het andere been en de kruk bij. Bij het omlaag gaan plaatst u eerst de kruk en het geopereerde been op de tree en daarna zet u het andere been bij.

Aan- en uitkleden

Het kan zijn dat u de eerste tijd hulp nodig heeft bij het wassen en aankleden. Gebruik zo nodig hulpmiddelen, zoals een lange schoenlepel, een kousen-aantrekhulp en een ‘helping hand’. U kunt ook gebruik maken van elastische schoenveters of schoenen met klittenband dragen (de schoen met klittenband zijn vaak te openen met een 'helping hand'). U kunt ervoor kiezen om een stoel of een kruk te gebruiken in de douche en/of beugel(s) in de douche of het toilet te bevestigen. Deze zijn te koop bij de thuiszorgwinkel of huishoudwinkel. De elastische veters koopt u bij de thuiszorgwinkel of een orthopedische speciaalzaak.

Huishoudelijke activiteiten

Geadviseerd wordt u te laten helpen bij het huishouden. Laat anderen zwaardere huishoudelijke activiteiten overnemen, zoals stofzuigen, bed verschonen, ramen zemen en boodschappen doen.

Zwelling van het been

Als uw been duidelijk dikker wordt, kan dit komen doordat u teveel heeft geoefend of gelopen. Het is dan raadzaam om de oefenactiviteiten en de loopafstand iets te verminderen. De zwelling vermindert als u regelmatig uw been hoog legt (op een stoel). Loop meerdere malen een klein eindje, dat is beter dan één keer een grote afstand.

Pijn(stillers)

Neem de voorgeschreven pijnstillers op vaste tijden in als u pijnklachten heeft. Wacht niet tot de pijn komt opzetten. U kunt beter wakker worden voor het nemen van pijnstillers dan dat u wakker wordt van de pijn.

De pijn wordt geleidelijk aan steeds minder. Startpijn, lokale vermoeidheid en een rekkend, trekkend en drukkend gevoel staan na drie a vier maanden steeds minder op de voorgrond maar kunnen tot ruim een jaar na de operatie nog aanwezig zijn.

Seksuele activiteit

Zodra u er behoefte aan heeft kunt u weer seksueel actief zijn. Waarschijnlijk zijn bepaalde houdingen comfortabeler dan andere. Uw fysiotherapeut, orthopedisch chirurg of orthopedisch consulent kunnen eventuele vragen beantwoorden.

Houding en beweging

Als u zonder loophulpmiddel kunt lopen, mag u over het algemeen zes weken na de operatie weer autorijden, fietsen en zwemmen. U moet wel voldoende controle over uw been hebben. De verpleegkundig specialist of orthopedisch chirurg adviseert u hierin. Voordat u weer begint met fietsen, is het raadzaam om eerst op een hometrainer te oefenen. In verband met de lage instap is in eerste instantie een damesfiets aan te raden.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: