Knieprothese
Patient vrouw zit aan tafel in wachtkamer
Laatste informatie over het coronavirus

De operatie

Vlak voordat u naar de operatieafdeling gaat, krijgt u operatiekleding aan. Het kan zijn dat u van de verpleegkundige medicijnen krijgt ter voorbereiding op de operatie. Voordat u de operatiekamer in gaat, krijgt u in de voorbereidingsruimte een infuus. Via dit infuus worden vocht en medicijnen toegediend. In de operatiekamer geeft de anesthesioloog de verdoving, in de vorm van een ruggenprik of narcose.

De orthopedisch chirurg voert de operatie uit, meestal samen met een orthopedisch chirurg in opleiding. Tijdens de operatie bent u onder voortdurende controle van de anesthesioloog. Deze bewaakt onder meer uw ademhaling, hartslag en bloeddruk.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer). Hier controleren we regelmatig uw bloeddruk, hartslag, temperatuur en ademhaling. Als u goed wakker bent, gaat u in principe terug naar uw kamer op de verpleegafdeling en wordt uw contactpersoon gebeld. Eten en drinken wordt geleidelijk aan opgebouwd. Na de operatie kunt u pijn hebben. U krijgt op vaste tijden tabletten tegen de pijn. Als dit niet voldoende is, zal de anesthesioloog andere medicijnen voorschrijven. Tegen eventuele misselijkheid als gevolg van de operatie, kunt u medicijnen krijgen.

Het kan voorkomen dat de anesthesioloog beslist om u één nacht naar de afdeling PACU/Medium Care te laten gaan. Deze afdeling is bedoeld voor extra controle. Als alles goed gaat, mag u de dag na de operatie weer naar uw kamer op de verpleegafdeling.

Fraxiparine spuiten tegen trombose

Na de operatie heeft u een verhoogde kans op het krijgen van trombose. Om de kans hierop te verkleinen, start u op de dag van de operatie eenmaal per dag met een onderhuidse injectie Fraxiparine. Dit moet u meestal gedurende een periode thuis voortzetten. In een video legt de orthopedisch consulent uit hoe dit in zijn werk gaat. Als u al bloedverdunnende middelen gebruikt, dan kan het in uw geval anders zijn.

Fysiotherapie

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het uiteindelijke resultaat van de behandeling. Ongeveer drie uur na de operatie komt de fysiotherapeut al bij u langs. Hij/zij informeert u over de behandeling en neemt met u de eerste oefeningen door. Lees meer over fysiotherapie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: