Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Kniebrace Full Force via de Gipskamer

U heeft een kniebrace Full Force gekregen via de Gipskamer zodat de knie sneller en beter geneest. Hier leest u meer over de kniebrace.

Hoe stelt u de kniebrace af?

De gipsverbandmeester heeft de kniebrace al helemaal goed afgesteld voor u. Hier hoeft u niets meer aan te veranderen.

Waar moet u op letten bij het gebruik van de kniebrace?

 • Draag de kniebrace de hele dag. Doe de kniebrace alleen af als u gaat slapen en als u gaat douchen. Als u ‘s nachts naar het toilet gaat, doet u de kniebrace om.
 • Douchen mag zonder de kniebrace. Houd bij het douchen de knie in gestrekte stand en belast de knie nooit zonder de kniebrace. Bij het douchen kunt u een douchekruk gebruiken als u dat wilt. Deze kunt u huren bij een winkel van een thuiszorgorganisatie bij u in de buurt.
 • Draag de kniebrace direct op de huid en dus niet over een broek. Als uw huid gaat irriteren door de kniebrace, kunt u een Tubigrip (een buisverband) of een steunkous onder de kniebrace dragen. Dit voorkomt irritatie. Deze krijgt u van ons mee.
 • Wilt u weten of u mag autorijden met een kniebrace, neem dan contact op met uw verzekeraar. Het is belangrijk dat u een noodstop kunt maken.
 • Wij raden sporten met de kniebrace sterk af in de tijd dat u de kniebrace moet dragen.
 • U hoeft geen antistollingsmiddelen te gebruiken. U moet wel oefeningen doen, waarbij u de enkel onbelast beweegt. U draait rondjes met de enkel en beweegt deze alsof u gas geeft.

Trainingsschema
U doet oefeningen volgens een vast trainingsschema. Dat doet u bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. U krijgt van de arts een verwijzing mee voor de fysiotherapeut. Neem de verwijzing mee als u voor de eerste keer naar de fysiotherapeut gaat.

Hoe doet u de kniebrace om?

 • Neem plaats op de rand van een stoel.
 • Maak alle klittenbanden los. Zorg ervoor dat nummer 5 altijd goed is los is anders kan de knie niet ver genoeg naar achter in de brace.
 • Stap in de brace en sluit de bovenste band van het onderbeen. Deze band zorgt ervoor dat de kniebrace niet meer kan bewegen. Deze band heeft geen nummer.
 • Maak nummer 1 en 2 vast. Dit zijn de harde schelpen.
 • Duw de scharnieren 10 centimeter naar achteren.
 • Sluit alle andere banden op volgorde van de nummers.

Let op! Het midden van het scharnier moet aan de bovenrand van de knieschijf zitten.  Als de scharnieren voor de knie uitsteken zit de brace te ver naar voren. Leg de brace opnieuw aan en druk de scharnieren bij het aanleggen goed naar achteren.

U leent de kniebrace

U leent de kniebrace van Rijnstate. Als de behandeling klaar is, levert u de gebruikte kniebrace weer in op de Gipskamer. De gemaakte kosten worden in rekening gebracht bij uw verzekeraar. De afhandeling hiervan gaat automatisch. U gaat voor de duur van de behandeling een overeenkomst met ons aan voor het gebruik van de kniebrace. Hiervoor tekent u tijdens uw bezoek aan de gipskamer een bruikleenovereenkomst. Daarin staan afspraken over de manier waarop u de kniebrace gebruikt en wanneer u de kniebrace weer terugbrengt.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: