Aandoening, behandeling en onderzoek

Klinische Geriatrie

Klinische geriatrie is een medisch specialisme dat zich richt op de oudere mens. Bij oudere mensen komen vaak verschillende problemen tegelijk voor. Bijvoorbeeld lichamelijke, psychische en sociale problemen. Hier leest u daar meer over.

Klinische geriatrie is speciaal gericht op ouderen met meerdere aandoeningen tegelijkertijd die voor klachten zorgen. Bijvoorbeeld geheugenklachten, vaker vallen of vermoeidheid. Hier leest u meer over de afdeling.

De verpleegafdeling Geriatrie 

De afdeling Geriatrie heeft 19 bedden. Op de afdeling zijn 2 driepersoonskamers en 13 eenpersoonskamers. Patiënten krijgen een eenpersoonskamer als dit voor hun gezondheid nodig is.

Op uw kamer staat een bed, een nachtkastje en een kledingkast.

Op de afdeling hebben we een grote en een kleine huiskamer. Daar kunnen de patiënten van de afdeling komen zitten en samen van de maaltijden en het dagprogramma genieten.

De afdeling is half gesloten. U kunt de afdeling gewoon oplopen. Als u de afdeling wilt verlaten, moet u eerst een cijfercode intoetsen voordat de deur opengaat. Bij de uitgang aan de rechterkant hangt een kastje. Als u van de afdeling af wilt gaan, toetst u de cijfers 15899# in. Hierna gaat de deur vanzelf open. 

Welke medewerkers kunt u tegenkomen? 

 • De zaalartsen: de dagelijkse visites worden door de zaalartsen gedaan onder leiding van de geriater.
 • De geriater: de behandelend arts op de afdeling.

  De artsen hebben een gesprek met u en zullen u onderzoeken. De geriater bekijkt welke onderzoeken er nodig zijn en bespreekt dit met u en uw familieleden of contactpersonen.

  De geriater bekijkt samen met u welke activiteiten u nog zelfstandig kunt doen. Uitslagen worden in een familiegesprek uitgelegd. De geriater werkt bij uw behandeling samen met de volgende mensen:
 • Verpleegkundigen
 • De fysio- en ergotherapeut
 • De logopedist
 • De maatschappelijk werker
 • De diëtist
 • Activiteitenbegeleiders

De afdeling heeft 2 klinisch geriaters die verantwoordelijk zijn voor de zorg op de afdeling. Naast uw bed hangt een bord. Daarop kunt u lezen welke geriater en arts-assistent u behandelen. Daar staat ook op welke verpleegkundigen uw aanspreekpunt zijn.

De opname 

We doen ons best om u zo snel mogelijk weer thuis te krijgen. Tijdens een opname bekijken we wat voor klachten u heeft en of er een behandeling nodig is.

Ook schatten we in wat voor zorg u nodig heeft. Dit doet geriater samen met de maatschappelijk werker, de diëtist, de ergotherapeut, de nazorg medewerker en de fysiotherapeut. Er wordt een persoonlijk advies gemaakt over de zorg en nazorg die u nodig heeft. De uitslag van dit overleg bespreekt de arts met u en uw contactpersoon.

Uw contactpersoon 

Uw contactpersoon kan een familielid zijn of iemand die u goed kent. Uw contactpersoon is ons aanspreekpunt. We bespreken uw gezondheid en de behandeling ook met uw contactpersoon.

Activiteiten weer oppakken 

Als u bent hersteld, gaan we samen met u uw dagelijkse activiteiten oppakken, zoals uzelf wassen, aankleden en eten. We oefenen met u zodat u zich ook zelfstandig kunt redden als u thuis bent.

Wat neemt u zelf mee?  

Overdag bent u meestal in een van de twee huiskamers. U heeft dan uw gewone kleren aan. Neem daarom voor de dag en de nacht het volgende mee: 

 • Bovenkleding
 • Schoenen waar u goed op kunt lopen
 • Ondergoed
 • Een pyjama of nachtjapon
 • Een ochtendjas
 • Pantoffels of slippers
 • Toiletartikelen
 • Steunkousen of een rollator (als u die nodig heeft)

Wasgoed 

Wij wassen uw kleding niet. Dat moet u laten doen door uw contactpersoon of uw familie. We vragen u om een (plastic) tas onderin de kast te leggen. De verpleging kan uw vuile was daarin doen.

Waardevolle spullen 

Laat uw waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis. U kunt ze ook meegeven aan familie of uw contactpersoon.

Wij raden u aan om op uw bril, uw scheerapparaat of andere spullen een stickertje met uw naam te plakken. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor beschadiging, verlies of diefstal van uw eigendommen.

Voeding 

Goede voeding is voor iedereen belangrijk. Als het voor uw gezondheid beter is, kunnen we uw voeding aanpassen of u een dieet geven. We schrijven de aanpassing van uw voeding op een kaartje. Dat kaartje hangt op het prikbord bij uw bed. We vragen uw bezoek om hier rekening mee te houden. Uw bezoek kan met de verpleegkundige overleggen wat zij wel en niet voor u mogen meenemen.

Bezoektijden 

De bezoektijden zijn op werkdagen van 18.00 tot 20.00 uur.

Op zaterdag en zondag mag u bezoek ontvangen tussen 11.00 tot 12.00 uur én tussen 18.00 en 20.00 uur. Overdag heeft u namelijk activiteiten en krijgt u onderzoeken.

Als bezoekers buiten de bezoektijden bij u willen komen, moeten zij dit eerst even overleggen met de verpleegkundige.

Voor uw rust en die van uw kamergenoten vragen we u om niet meer dan 2 bezoekers tegelijk te ontvangen. Misschien kan een contactpersoon of familielid ervoor zorgen dat uw bezoekers elkaar afwisselen.

Heeft u vragen? 

Heeft u een vraag? Stelt u deze gerust aan de verpleegkundige of het afdelingshoofd. Wij willen graag goede zorg aan u geven. Als u een klacht of een verbeterpunt heeft, dan horen wij dat graag direct. Bespreekt u dit met de verpleegkundige, zodat wij er iets aan kunnen doen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: