Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Klachten aan het kaakgewricht

U heeft last van uw kaakgewrichten en -spieren. Hier leest u informatie over mogelijke oorzaken hiervan. Ook leest u meer over de verschillende behandelingsmogelijkheden.

Het kaakgewricht 

De kaakgewrichten bevinden zich aan beide zijden van het gezicht, vlak vóór het oor. U kunt de gewrichten goed voelen als u uw wijsvingers vlak voor uw oren legt en uw mond open en dicht doet. Een kaakgewricht bestaat uit een kop en een kom. De kop (1) zit vast aan de onderkaak en de kom wordt gevormd door het slaapbeen (2). Het slaapbeen is een onderdeel van de schedel. Tussen de kop en kom bevindt zich een kraakbeenplaatje (discus) (3), dat als een 'stootkussen' dienst doet. De kaakgewrichten en de spieren zorgen er voor dat uw onderkaak kan bewegen. Hierdoor zijn alle mondbewegingen mogelijk die nodig zijn om te kunnen bijten, kauwen, slikken, praten, zoenen en fluiten.

In de normale situatie staan de tanden en kiezen zo op elkaar dat de kaakgewrichten aan beide kanten goed in elkaar passen. Dit is belangrijk voor de rust in het gewricht en de spieren.

Klachten van de kaakgewrichten en -spieren kunnen ontstaan doordat: 

  • uw onderkaak niet op de juiste manier beweegt, bijvoorbeeld omdat uw mond scheef opent of uw kaak te snel naar voren beweegt als u uw mond opent;
  • uw tanden of uw kiezen niet goed op elkaar passen, bijvoorbeeld door een onregelmatige stand van uw tanden en kiezen of een slecht passend kunstgebit;
  • uw kaakspieren en -gewrichten overbelast zijn, bijvoorbeeld door tandenknarsen, klemmen, nagelbijten of veel drop of kauwgum kauwen;
  • uw kaakgewrichten of -spieren in een slechte conditie zijn, bijvoorbeeld door een gewrichtsontsteking of een spierziekte;
  • u slijtage van de gewrichten heeft.

De behandeling 

Uit het onderzoek kwam naar voren welke klachten u heeft, waardoor deze veroorzaakt worden en welke behandeling u nodig heeft. Hieronder vindt u informatie over de verschillende behandelingsmogelijkheden.

Tandarts 

Als de oorzaak van uw klachten is dat uw tanden en kiezen niet goed in en op elkaar passen, probeert de tandarts dit te verhelpen. U krijgt dan een opbeetplaatje (ook wel splint). Een opbeetplaatje is een plaatje van kunsthars dat over uw tanden en kiezen wordt geplaatst (meestal boven). De tandarts maakt dit plaatje met behulp van een afdruk van uw boven- en ondergebit. Het kan ook zijn dat u een opbeetplaatje krijgt omdat u last heeft van tandenknarsen.

Fysiotherapie 

Zijn uw klachten ontstaan doordat u uw onderkaak verkeerd beweegt of gebruikt, dan kan de fysiotherapeut u behandelen. De fysiotherapeut legt uit wat verkeerde bewegingen zijn. Het is mogelijk om door oefeningen verkeerde mondbewegingen te veranderen. Mondbewegingen zijn net als lopen onbewuste bewegingen. Om deze bewust te kunnen veranderen is het belangrijk dat u de oefeningen van de fysiotherapeut zes keer per dag uitvoert, bij voorkeur voor de spiegel. Heeft u veel pijn, dan kan de fysiotherapeut proberen uw klachten te verminderen met behulp van massage en/of apparatuur. 

Logopedie 

Als uw klachten te maken hebben met uw tong of overmatige spanning van uw gezichtsspieren, kan de logopediste u helpen. Zij leert u hoe u de tong het best kunt gebruiken bij en tijdens het kauwen en slikken. Ook adviseert zij u hoe u de tong in rust kunt ontspannen. De overmatige spierspanning van de gezichtsspieren behandelt zij met oefeningen. Als de verkeerde tongbewegingen daarnaast afwijkingen in uw spraak veroorzaken, kan de logopediste u ook hiervoor behandelen.

Medisch psycholoog 

Overmatige stress kan ook een rol spelen bij het in stand houden van uw klachten. In dat geval kan de hulp van een medisch psycholoog worden ingeroepen. Deze kan samen met u op zoek gaan naar een oplossing voor de stress.

Adviezen en leefregels 

Naast het dragen van het opbeetplaatje en het nauwkeurig doen van de oefeningen is het belangrijk dat u uw kaakgewrichten niet te veel belast. Pas daarom de volgende adviezen en leefregels in uw dagelijks leven toe: 

  • houd uw mondopening klein, neem geen grote happen en houd uw kin tegen als u moet gapen;
  • bijt niet ergens iets af, maar breek of snij het in stukjes en breng het stukje dan in uw mond;
  • eet geen harde of taaie dingen zoals pinda's, toffees, drop, kauwgom, stokbrood of taai vlees;
  • herken en vermijd gewoontebewegingen zoals nagelbijten, tandenknarsen, klemmen, lip-, tong- of wangbijten.

Als u wilt dat uw klachten verminderen of verdwijnen, is het belangrijk dat u de adviezen van uw tandarts, fysiotherapeut en/of logopediste nauwkeurig opvolgt.

Vragen? 

Heeft u vragen, bel dan de afdeling Bijzondere Tandheelkunde, telefoonnummer: 088 - 005 7711 (op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur).

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!