Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Klachten aan het kaakgewricht

U heeft last van uw kaakgewrichten en/of -spieren. In deze folder leest u informatie over mogelijke oorzaken hiervan. Ook leest u meer over de verschillende behandelmogelijkheden. 

Het kaakgewricht 

De kaakgewrichten zitten aan beide kanten van het gezicht, vlak vóór het oor. U kunt de gewrichten goed voelen als u uw wijsvingers vlak voor uw oren legt en uw mond open en dicht doet. Het kaakgewricht (B op de afbeelding) bestaat uit een kop en een kom. De kop zit vast aan de onderkaak en de kom wordt gevormd door het slaapbeen. Het slaapbeen is een onderdeel van de schedel. 

Tussen kop en kom zit een kraakbeenschijfje (discus), dat als een 'stootkussen' werkt. Dit beweegt mee als de kaak wordt geopend en gesloten (C: het schijfje in rustpositie, D: het schijfje in geopende positie). 

Er zit een grote kauwspier in uw wang (A) en op uw slaapbeen (B). De kaakgewrichten en -spieren zorgen ervoor dat uw onderkaak kan bewegen. Hierdoor zijn alle mondbewegingen mogelijk die nodig zijn om te kunnen bijten, kauwen, slikken, praten, zoenen en fluiten.

Kaakgewricht en kauwspieren Kaakgewricht en kauwspieren

Wat kunnen oorzaken zijn van klachten aan de kaakgewrichten en -spieren? 

  • Soms kunnen klachten ontstaan als gevolg van een ongeluk of trauma aan de kaak. Denk aan een val op de kaak of een klap tegen de kaak. Soms ontstaan klachten nadat u lange tijd achter elkaar met uw mond open heeft gezeten bij een tandartsbehandeling.
  • In veel gevallen is de oorzaak van kaakklachten niet zo duidelijk. Bijvoorbeeld als de kaakspieren- en/of gewrichten overbelast zijn. Dit kan komen door tandenknarsen, kaakklemmen, nagelbijten of veel drop of kauwgom kauwen.
  • Soms speelt de nek een rol bij kaakklachten. Klachten aan de nek-schouders kunnen uitstralen naar de kaak. Daarnaast kunnen nekklachten kaakklachten verergeren.
  • Ook stress kan een rol spelen. Vaak is dit niet de oorzaak van de klachten, maar het kan wel zorgen de kaakspieren en gewrichten meer belast worden. Dat komt dan doordat mondgedrag toeneemt. Door de hormonen die vrijkomen bij stress, kunnen de kaakspieren en -gewrichten ook gevoeliger worden. Door deze toegenomen gevoeligheid kan het normale gebruik van de kaak al pijnlijk worden. 

Wat zijn de behandelmogelijkheden? 

Er wordt onderzoek gedaan om te bepalen wat bij u de oorzaak van de klachten is. Daarna krijgt u advies over welke behandeling u nodig heeft. Hieronder vindt u informatie over de verschillende behandelmogelijkheden. 

Tandarts
De tandarts kijkt in eerste instantie of de tanden/kiezen de oorzaak van uw klachten kunnen zijn. Als dat niet zo is, dan zal de tandarts u leefregels geven om de belasting op de kaak te verminderen. 

Als u last heeft van tandenknarsen kunt u een opbeetplaatje (ook wel splint) krijgen. Een opbeetplaatje is een plaatje van kunsthars dat over uw tanden en kiezen wordt geplaatst. De tandarts maakt dit plaatje met behulp van een afdruk van uw boven- en ondergebit. 

Fysiotherapeut 
De fysiotherapeut kan uw klachten op verschillende manieren beïnvloeden. Er wordt aandacht besteed aan uw mondgedrag. U leert uw mondgedrag herkennen en u leert hoe u dit kunt verminderen. U leert hoe u zelf de kauwspieren kunt ontspannen met massage en/of rekkingen. Soms worden oefeningen ingezet om uw bewegingen te verbeteren. Ook kan de fysiotherapeut u algemene ontspanningstechnieken aanleren om de invloed van stress te verminderen. 

Logopedist 
Als uw klachten te maken hebben met uw tong of overmatige spanning van uw gezichtsspieren, kan de logopedist u helpen. Zij leert u hoe u de tong het best kunt gebruiken bij en tijdens het kauwen en slikken. Ook adviseert zij u hoe u de tong in rust kunt ontspannen. Zij kan u oefeningen geven om de overmatige spierspanning van de gezichtsspieren te verminderen. 

Medisch psycholoog 
De medisch psycholoog kan u helpen als u stress heeft waar u zelf geen oplossing voor kunt vinden. U kunt samen met de medisch psycholoog op zoek gaan naar oplossingen voor de stress of leren op een andere manier om te gaan met stress. 

Adviezen en leefregels 

Als u wilt dat uw klachten verminderen of verdwijnen, is het belangrijk dat u de adviezen van uw tandarts, fysiotherapeut en/of logopedist nauwkeurig opvolgt. Zo is het is belangrijk dat u het opbeetplaatje draagt en/of de oefeningen nauwkeurig doet. Daarnaast is het belangrijk dat u uw kaakgewrichten niet te veel belast. Pas daarom deze adviezen en leefregels toe in uw dagelijks leven: 

  • Houd uw mondopening klein, neem geen grote happen en houd uw kin tegen als u moet gapen.
  • Bijt niet ergens iets af, maar breek of snijd het in stukjes en breng het stukje dan in uw mond.
  • Eet geen harde of taaie dingen zoals: pinda's, toffees, drop, kauwgom, stokbrood of taai vlees.
  • Herken en vermijd mondgewoontes zoals: nagelbijten, tandenknarsen, kaakklemmen, lip-, tong- of wangbijten. 
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: