Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Klachten aan de voorhuid bij kinderen

Uw zoon heeft klachten aan zijn voorhuid. Hier vindt u meer informatie en leest u welke mogelijke behandelingen hiervoor zijn.

Vernauwing van de voorhuid

Een vernauwing van de voorhuid, waardoor de huid nog niet achter de eikel is te krijgen, is bij baby’s normaal. Bij ongeveer de helft van de 1-jarige jongens is dit pas mogelijk. Als jongens ouder worden kan bij steeds meer van hen de voorhuid wel achter de eikel getrokken worden. Bij een kleine groep (1%) is dit nooit mogelijk.

Als dit geen klachten oplevert is het niet nodig om te behandelen. Soms komt het voor dat uw zoon klachten ervaart door een vernauwing van de voorhuid. Hiervoor zijn een aantal behandeling mogelijk. De arts van uw zoon heeft deze met u besproken. U kunt de behandeling nog eens nalezen.

Verkleving van de voorhuid

Bij een verkleving zit een stukje van de voorhuid nog vast aan de eikel. Dit lost meestal vanzelf op en een behandeling is vaak niet nodig. Bij een kleine groep jongens blijft de verkleving bestaan tot de pubertijd. Soms ontstaat er een ontsteking aan de voorhuid. Dit is niet erg. Het is dan verstandig om zitbaden te nemen met bijvoorbeeld Badedas.

Als de verkleving iets loslaat, dan ontstaat er een soort schaafwond op de eikel. Hier kunt u wat Vaseline op smeren. Het herstelt dan vanzelf binnen een paar dagen.

Te kort frenulum

Aan een zijde van de penis zit tussen de voorhuid en de eikel een strengetje. We noemen dit het frenulum. Het komt soms voor dat het frenulum te kort is en gaat scheuren. Met een (kleine) operatie kunnen we dit verhelpen. 

Smegma

Onder de voorhuid vormt zich talg. Dit noemen we smegma. Het ziet eruit als dik wit smeersel. Smegma is volkomen normaal. U kunt het onder de douche voorzichtig verwijderen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: