Keizersnede
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Weer thuis

Wat gebeurt er als u weer thuis bent?

Thuis krijgt u in de eerste week hulp van een kraamverzorgende. Daarbij is het ook belangrijk dat er thuis nog extra hulp is in de vorm van een partner of familie. Als u op de verdieping waar u slaapt geen wc heeft, is het verstandig om een postoel te regelen. De kraamverzorgende doet de controles thuis, beantwoordt uw vragen, geeft adviezen en helpt u op weg met de zorg voor uw baby.

De verloskundige komt in de eerste week een aantal keer langs om te kijken hoe het met u en uw baby gaat. De verloskundige is het eerste aanspreekpunt voor u en uw kraamverzorger als er problemen zijn.

Pijnmedicatie

Voor een goed herstel is voldoende pijnstilling belangrijk. Ons advies is om vier keer per dag twee tabletten van 500mg paracetamol te gebruiken. Het is belangrijk om deze in te nemen, ook als u geen pijn heeft. Als de pijn de eerste dagen te hevig is, kunt u daarbij ook twee of drie keer per dag een tablet ibuprofen 400mg gebruiken. In een enkel geval krijgt u nog een morfinetablet voor de dag van ontslag voorgeschreven.

Neem de morfine als paracetamol en ibuprofen onvoldoende pijnstilling geven. Neem geen morfine als de keizersnede meer dan 48 uur geleden is. Geeft u borstvoeding? Dat kan geen kwaad. Kortdurend gebruik van morfine na de keizersnede is veilig voor u en uw kindje. Doordat de borstvoeding nog niet goed op gang gekomen is en uw kindje nog maar heel weinig drinkt, krijgt hij of zij geen grote hoeveelheid morfine binnen.

Twijfelt u of uw kindje slaperiger is dan normaal of minder goed ademhaalt, bespreek dit dan met uw kraamverzorgende of verloskundige. Ook als dit in de avond of nacht is.

Wanneer neemt u contact op met de verloskundige?

De kraamverzorgster kijkt dagelijks naar uw wond, meet uw temperatuur en pols en vraagt hoe het met u gaat. Ondanks goede zorg kunnen er na elke operatie complicaties optreden zoals lekkage van wonden of infecties. Neem contact op met uw eigen verloskundige of laat de kraamverzorgster dit doen als u last krijgt van:

  • Ernstige buikpijn
  • Een bolle gespannen buik
  • Misselijkheid en/of braken
  • Temperatuursverhoging boven de 38,5 graden
  • Toenemend vaginaal bloedverlies
  • Een rode of pussige wond

De verloskundige neemt contact op met het ziekenhuis als zij dat nodig vindt.

Waar moet u op letten als u weer thuis bent?

Thuis zult u geleidelijk verder moeten herstellen. De tijd die nodig is voor het herstel is na een keizersnede vaak langer dan na een bevalling via de vagina. U bent niet alleen (opnieuw) moeder, maar u geneest ook van een operatie. Enkele richtlijnen:

  • Eiwitrijke voeding zoals eieren, zuivel, vlees of vis helpen bij herstel;
  • Douchen is toegestaan;
  • Vermijd rek- en strekbewegingen die wondpijn veroorzaken;
  • Doe zoveel mogelijk zittend;
  • Buig bij het bukken uw knieën en houd uw rug recht;
  • Til geen zware dingen op;
  • Span regelmatig de buikspieren aan en train uw bekkenbodemspieren (de spieren die u gebruikt bij het ophouden van de urine);
  • Zware buikspieroefeningen (zoals vanuit rugligging naar zit komen) worden afgeraden;
  • Als u geen vaginaal bloedverlies meer heeft, mag u weer baden en zwemmen;
  • Het gebruik van voorbehoedsmiddelen (anticonceptie) is niet anders dan na een 'normale' bevalling.

Vraag zo nodig de verloskundige, huisarts of gynaecoloog om advies. Wacht in ieder geval met gemeenschap tot u geen bloederige afscheiding meer heeft. Voor veel vrouwen duurt het langere tijd voordat zij weer zin hebben in seksueel contact. Omdat bij een bikinisnede zenuwen in de buikhuid zijn doorgesneden, houdt u tijdelijk een doof gevoel rond het litteken.

Emoties 

De beleving van een keizersnede wisselt sterk. Sommige vrouwen hebben er emotionele problemen mee. Ze zijn teleurgesteld dat de bevalling niet langs de normale weg kon plaatsvinden en hebben het gevoel dat een normale bevalling van hen is 'afgenomen'. Soms vinden ze dat ze gefaald hebben. Bij een narcose maken vrouwen de geboorte van hun kind niet bewust mee, waardoor ze soms moeite hebben om aan hun kind te wennen.

Spelen dergelijke gevoelens bij u, praat erover met uw partner, vrienden en familieleden. Bespreek tijdens de nacontrole uw emoties en vragen, zoals waarom de keizersnede nodig was. Dit kan u ook helpen bij het verwerken van emoties. Schrijf uw vragen van te voren op zodat u niets vergeet.

Ook na langere tijd of voorafgaand aan een volgende zwangerschap kunt u met de gynaecoloog, de verloskundige of de huisarts nog eens de hele gang van zaken bespreken als u daar behoefte aan heeft. Soms is het een opluchting om ervaringen uit te wisselen met 'lotgenoten', die u kunt benaderen via de Vereniging Keizersnede-Ouders.

Het omgekeerde is ook mogelijk: als een keizersnede gedaan werd nadat u lange tijd zeer pijnlijke weeën heeft gehad, betekent de operatie vaak juist een opluchting. Ook voor de vader is een keizersnede vaak een ingrijpende gebeurtenis. Soms voelt een partner zich nutteloos omdat hij het gevoel heeft nauwelijks iets voor u te hebben kunnen doen. Ook kan hij bang zijn geweest dat er iets mis zou gaan. Als dergelijke gevoelens spelen, probeer ze dan met elkaar te bespreken. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: