Keizersnede
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Voor de keizersnede

Hoe bereidt u zich voor?

Als tot een geplande keizersnede is besloten, gaat u enkele weken hiervoor langs de Pre Operatieve Screening (POS). Daar vult u een vragenlijst in over uw lichamelijke toestand. Er wordt geluisterd naar hart en longen en er wordt een bloedonderzoek uitgevoerd. We vragen u ook om een afspraak te maken met de kraamafdeling/observatorium voor een intakegesprek. We raden u aan om alvast paracetamol 500mg en ibuprofen 400mg in huis te halen voor de pijnmedicatie in uw kraambed thuis. Deze kunt u kopen bij de drogist.

Goede voeding

Het is goed om een paar dagen voor de keizersnede extra eiwitrijke voeding te eten. Dit zorgt voor beter herstel van de wond. Onderstaande tabel geeft een overzicht van eiwitrijke voeding.

Plantaardige eiwitten Dierlijke eiwitten
Brood, granen (volkorenpasta en couscous), peulvruchten (kikkererwten, bruine bonen, kidneybonen, sojabonen en linzen), tofu, tempé en noten Vlees, vis, kip, melk(producten), kaas en eieren

Nuchterbeleid

Op de dag van de operatie moet u nuchter zijn:

  • Tot acht uur voor de opname mag u een normale maaltijd nemen;
  • Tot zes uur voor de opname mag u nog een lichte maaltijd of een melkproduct nemen;
  • Tot twee uur voor de opname mag u alleen nog helder vloeistoffen drinken (water of thee).

Voorbereiding in het ziekenhuis

Op de afdeling wordt eerst een CTG (hartfilmpje) van uw kindje gemaakt. Er wordt een infuus geprikt en hieruit wordt wat bloed afgenomen. U mag geen sieraden, piercing, nagellak of make-up hebben. Een gebitsprothese moet u uitdoen. U krijgt een operatiehemd aan. Een half uur voordat u naar de operatiekamer wordt gebracht, krijgt u een drankje om het maagzuur te neutraliseren. Kort daarna wordt u naar de operatiekamer gebracht.

Vóór de operatie moet uw blaas leeg zijn. Op de operatiekamer brengt de verpleegkundige, nadat de ruggenprik is gezet, een blaaskatheter in, zodat de urine kan weglopen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: