Keizersnede
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

De keizersnede

Verdoving 

Bij een keizersnede wordt u verdoofd met behulp van een ruggenprik. Algehele narcose wordt alleen in uitzonderlijke gevallen gegeven.

Bij een ruggenprik spuit de anesthesist verdovende vloeistof tussen de ruggenwervels. De huid word eerst plaatselijk verdoofd. Vaak voelt u dan de ruggenprik zelf nauwelijks meer. Al snel worden uw onderlichaam en benen gevoelloos. Soms bent u kortdurend wat misselijk als gevolg van een bloeddrukdaling.

Bij een ruggenprik maakt u de geboorte van uw kind bewust mee en al tijdens de operatie kunt u uw kind zien, horen en aanraken. U heeft tijdens de operatie geen pijn; wel voelt u soms dat er getrokken wordt of op de buik wordt geduwd. Een enkele keer reikt de verdoving iets hoger dan alleen uw onderlichaam. Het lijkt dan of ademhalen moeilijk gaat. Dit is vervelend, maar het kan geen kwaad.

Hoe verloopt de keizersnede?

Bijna altijd maakt de gynaecoloog een 'bikinisnede', een horizontale (dwarse) snede van 10-15 cm vlak boven het schaambeen, ongeveer rond de haargrens. Bij uitzondering wordt soms een snede van de navel naar beneden gemaakt. Na de snede in de huid worden het vet onder de huid en een laag verstevigend bindweefsel boven de buikspieren doorgesneden. De lange buikspieren, die van de ribbenboog naar beneden lopen, worden opzij geschoven en vervolgens opent de gynaecoloog de buikholte.

De blaas, die voor een deel over de baarmoeder heen ligt, wordt losgemaakt van de baarmoeder en naar beneden geschoven. Daarna haalt de gynaecoloog meestal via een dwarse snede in de baarmoeder uw kind naar buiten. Daarbij drukt hij/zij op uw buik.

Als uw kind geboren is, wordt de navelstreng doorgeknipt. Uw partner mag het laatste stukje van de navelstreng nog afknippen op de oxytherm. Dit is een bedje waarop uw kindje wordt nagekeken door de kinderarts. Na het doorknippen van de navelstreng krijgt u via het infuus een antibioticum en een medicijn om de baarmoeder te laten samentrekken. Als de placenta er uit is, hecht de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand.

Wie mag er bij een keizersnede aanwezig zijn? 

Uw partner is natuurlijk bij de keizersnede aanwezig. Het is ook belangrijk om te weten dat er veel personeel tijdens de operatie aanwezig is. Dit kan wel oplopen tot 12-14 mensen. Tijdens de operatie mogen foto’s gemaakt worden. Meestal is er een operatieassistent aanwezig die dit voor u kan doen. Video-opnamen zijn niet toegestaan.

Het kind na de geboorte 

De kinderarts onderzoekt uw kind direct na de geboorte. Dat onderzoek vindt plaats in een opvangruimte naast de operatiekamer. Hier kan uw partner het extra lange stukje van de navelstreng doorknippen. U kunt vanaf de operatietafel via een monitor zien hoe het met uw kind gaat en wat er gebeurt. Als alles goed gaat, gaat uw kind direct vanaf de opvangtafel naar uw blote borst. We dekken uw kind goed toe en er is een speciale warme blazen om afkoeling te voorkomen. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: