Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Keelkanker

Wat is keelkanker?

Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Om te groeien en om beschadigde of verouderde cellen te vervangen, maken we continu nieuwe cellen aan. Deze ontstaan door celdeling: een cel splitst zich in twee cellen. Soms gaat er door schadelijke invloeden van buitenaf of door toeval iets mis in de celdeling. Cellen kunnen zich overmatig gaan delen, waardoor een gezwel of tumor ontstaat. Als dat gebeurt in de keelholte, spreken we van keelkanker.

Keelholte

De keelholte vormt de overgang van de mondholte naar de slokdarm. Hier bevinden zich de keelamandelen, het zachte gehemelte en de achterkant van de tong. Vrijwel alle tumoren in de keel ontstaan in de buitenste cellaag, het slijmvlies. Dit zijn plaveiselcelcarcinomen.

Hoe herkent u keelkanker?

In het beginstadium van keelkanker zult u niet veel klachten ervaren. U kunt last hebben van moeite met slikken, een gevoel alsof er iets in de keel blijft zitten, veel slijm in de keel, uitstralende pijn naar de oren of een zwelling in de hals. Later kan er bloed in het slijm zitten en kan uw tong wat minder beweeglijk zijn.

Risicogroepen

In Nederland krijgen ongeveer 400 mensen per jaar keelkanker. Meestal zijn dit mannen; vrouwen zijn minder gevoelig voor keelkanker. Vaak manifesteert keelkanker zich in de leeftijd van 40 tot 60 jaar, maar het kan voorkomen in elke leeftijdscategorie. Keelkanker ontstaat vaak door overmatig gebruik van alcohol en tabak, maar kan ook erfelijk bepaald zijn.

Preventie

Om keelkanker te voorkomen raden wij u aan niet (overmatig) te drinken en te roken en een gezond eetpatroon te hanteren.

Behandeling

De meest toegepaste behandelingen bij kanker in de keel zijn:

  • operatie (chirurgie)
  • bestraling (radiotherapie)
  • chemotherapie (behandeling met celdeling-remmende medicijnen)

Het komt vaak voor dat mensen met keelkanker een combinatie van de genoemde behandelmethoden krijgen. De keuze en de volgorde van de verschillende behandelingen is onder meer afhankelijk van de kenmerken van de tumor, het stadium van de ziekte en van de leeftijd waarop kanker wordt geconstateerd.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

U kunt de polikliniek Keel- Neus- en Oorheelkunde bereiken via telefoonnummer 088 - 005 7780.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: