Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Kathetertraining (plasbuiskatheter)

U heeft vandaag een plasbuiskatheter gekregen om uw blaas rustig te laten herstellen. De eerste drie dagen sluit u een katheterzak aan. Daarna is het belangrijk om uw blaas te trainen. Hier leest u hoe u dat doet.

De training 

Als u drie dagen en nachten een katheterzak heeft gebruikt, kan u met de training van uw blaas beginnen. Dat gaat op de volgende manier:

Overdag 

  • Haal de katheterzak van de katheter af en sluit de katheter af met een kraantje (flipflow). Hierna zal uw blaas weer langzaam vollopen.
  • Zodra u aandrang krijgt om te plassen, gaat u naar het toilet. Hier laat u uw blaas leeglopen door het kraantje van de katheter open te zetten.
  • Heeft u vier uur nadat u de katheterzak heeft verwijderd (en het kraantje op de katheter heeft geplaatst) nog geen aandrang om te plassen? Laat dan toch de blaas helemaal leeglopen door het kraantje open te zetten.

‘s Nachts 

‘s Nachts sluit u de nachtzak aan, zodat de blaas steeds leeg kan lopen. Voor een goede doorstroming is het belangrijk dat de zak laag hangt en dat er geen knik in de slang zit.

Trainen tot aan de controleafspraak 

Het is belangrijk dat u deze training volhoudt tot aan de controleafspraak met uw uroloog.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: