Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Kathetertraining (buikkatheter)

Vandaag is een buikkatheter bij u ingebracht. Het doel hiervan is dat uw blaas een tijdje rust krijgt en zich kan herstellen. De eerste drie dagen en nachten moet u een katheterzak aansluiten op de katheter. Daarna traint u uw blaas om weer zelf te kunnen plassen. Hier leest u hoe u dat doet.

De training 

Als u de katheterzak drie dagen en nachten heeft gebruikt, kunt u met de training van uw blaas beginnen. Dat gaat op de volgende manier:

Overdag

  • Haal de katheterzak van de katheter af en sluit de katheter af met een kraantje (flipflow). Uw blaas zal langzaam vollopen.
  • Zodra u aandrang krijgt om te plassen, gaat u naar het toilet en probeert u te plassen. Het maakt niet uit hoeveel u geplast heeft, de rest van de urine moet u altijd laten weglopen door het kraantje open te zetten. Hierna sluit u de katheter weer af door het kraantje dicht te draaien.
  • Heeft u vier uur nadat u de katheterzak heeft verwijderd en het kraantje op de katheter heeft geplaatst nog geen aandrang om te plassen? Laat dan de blaas leeglopen door het kraantje open te zetten.

’s Nachts 

Sluit 's nachts de nachtzak aan zodat de blaas leeg kan lopen. Voor een goede doorstroming is het belangrijk dat de zak laag hangt en dat er geen knik in de slang zit.

Trainen tot aan de controleafspraak

Houd deze training vol tot aan de controleafspraak met uw uroloog.
Houd als dat lukt van de laatste dagen een lijstje bij: schrijf op hoeveel urine er nog wegloopt via de katheter nadat u eerst gewoon geplast heeft.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: