1. Kaakgewrichtsklachten
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Kaakgewrichtsklachten

Wat zijn kaakgewrichtsklachten?

Kaakgewrichtsklachten of aangezichtspijn hebben te maken met uw gebit, uw kaakgewricht of uw kauwspieren. Symptomen zijn pijn in de kaken, vermoeidheid na het kauwen, aanhoudende pijn in/om het oor of hoofdpijn.

Risicogroepen

De aandoening kan bij iedereen en op elke leeftijd voorkomen. Soms gaat het gepaard met kaakgewrichtgeluiden. Behandeling is vaak pas nodig als het praten of kauwen moeilijk gaat of pijnlijk wordt.

Preventie

Preventie is niet mogelijk, maar meestal is de prognose op herstel van de kauwfunctie goed en is de kans op afname van de pijn groot. Wel kunt u bij bestaande klachten baat hebben bij advies over het gebruik van de kaak en kaakspieren.

Behandeling

Een belangrijk deel van de behandeling bestaat uit uitleg over de aandoening en het geven van tips om de klachten te voorkomen. Vaak is dit al voldoende. U kan ook worden verwezen naar de fysiotherapeut in het ziekenhuis of bij u in de buurt.

Splint

Op de afdeling Bijzondere Tandheelkunde kunt u ook behandeld worden met een stabilisatie-opbeetplaat (splint). Dit is een kunsthars plaatje dat op uw tanden past en ’s nachts wordt gedragen. In een enkel geval is medicatie de beste behandeling voor uw aandoening.