IVF en ICSI
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Wat is IVF en ICSI?

In Vitro Fertilisatie (IVF)

In Vitro Fertilisatie betekent “bevruchting in glas.” De feitelijke bevruchting (het binnendringen van een zaadcel in een eicel en vervolgens het samensmelten van beide cellen) vindt bij IVF plaats in het laboratorium. Hiervoor moeten zaadcellen en eicellen buiten het lichaam beschikbaar zijn. Het verkrijgen van zaadcellen is meestal relatief eenvoudig. Het verkrijgen van eicellen vereist een uitgebreide hormonale behandeling waarna de eierstokken via de vagina worden aangeprikt en de eicellen kunnen worden weggezogen.

De term reageerbuisbevruchting vindt zijn oorsprong in het gegeven dat de reageerbuis vaak symbool staat voor laboratorium. In de praktijk vindt de bevruchting plaats in een schaaltje. Eicellen en zaadcellen worden hierin geplaatst waarna de bevruchting spontaan tot stand dient te komen. Een bevruchte eicel (embryo) wordt na enkele dagen in de baarmoeder geplaatst als er voldoende celdelingen hebben plaatsgevonden. Hierna kan een gewone zwangerschap volgen.

Het tot stand komen van bevruchting is geen vanzelfsprekendheid. Bij circa één op de tien paren die een IVF-behandeling ondergaan ontstaat er geen embryo.

Intra Cytoplasmatische Sperma-Injectie (ICSI)

Bij deze behandeling wordt één zaadcel met behulp van een microscopisch dunne naald in de eicel geprikt. Dit in tegenstelling tot een IVF-behandeling waarbij zaadcellen en eicellen elkaar op eigen kracht vinden. De gehele behandeling is grotendeels gelijk aan een IVF-behandeling, alleen de laboratoriumprocedure verloopt anders.

Het feit dat een zaadcel in een eicel wordt gebracht staat niet gelijk aan bevruchting. Daarvoor is er nog samensmelting van beide cellen nodig. Op dit deel van het bevruchtingsproces is van buitenaf geen invloed uit te oefenen. Ook na ICSI kan het daarom voorkomen dat er geen embryo’s ontstaan.

Wie komen er voor ICSI in aanmerking?
Paren van wie de man sterk verminderd vruchtbaar sperma heeft (minder dan 1 miljoen bewegende zaadcellen) of paren van wie bij een reguliere IVF-behandeling de eicellen niet zijn bevrucht komen in aanmerking voor ICSI.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: