Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Instructie voor het gebruik van krukken

U gaat tijdelijk met krukken lopen. Deze kunt u huren of kopen bij de plaatselijke thuiszorgwinkel. Hier leest u hoe u de krukken optimaal kunt gebruiken. 

Hoe stelt u de krukken goed af? 

Voordat u de elleboogkrukken in gebruik neemt, is het belangrijk dat u eerst de handgreep en de bovenarmmanchet goed afstelt. Let er op dat er een linker (L) en een rechter (R) kruk is.

Handgreep 

Laat uw arm ontspannen hangen en zet de handgreep vast ter hoogte van uw pols.

Bovenarmmanchet

Zet de manchet net onder uw ellebooggewricht vast.

Hoogte instellen 

De krukken staan goed afgesteld als u uw ellebooggewricht ongeveer 30 graden kunt buigen wanneer u de handvaten vasthoudt. Om de juiste hoogte in te stellen klikt u een springveer los en schuift u de aluminium buis op de gewenste lengte. Zorg ervoor dat u de veren goed vastzet en helemaal doorduwt in de aanpassingsgaten.

Lopen 

Met krukken is het mogelijk om uw geblesseerde been helemaal of gedeeltelijk te ontlasten bij het lopen. Van uw behandelend arts heeft u gehoord of u onbelast of gedeeltelijk belast mag lopen. 

Onbelast lopen 

Onbelast lopen betekent dat u uw geblesseerde been/voet níet mag gebruiken om te lopen of op te staan. Voor een spoedig herstel is dit belangrijk. Zet uw gewicht op uw gezonde been/voet. Uw andere been mag de grond licht raken, maar u mag er niet op steunen. Plaats beide krukken een stukje naar voren en niet te ver uit elkaar (ongeveer op schouderbreedte). Steun hierbij zo veel mogelijk op de handgrepen. U kunt nu een sprongetje maken. Een praktische tip is om geen schoen te dragen aan uw geblesseerde been/voet. Aan uw gezonde been/voet kunt u een platte, gemakkelijk zittende schoen dragen.

Gedeeltelijk belast lopen 

Gedeeltelijk belast lopen betekent u dat uw geblesseerde been/voet een beetje mag gebruiken. U gebruikt dan ook de krukken maar steunt daarnaast licht op uw geblesseerde been/voet als u zich afzet met de krukken. Draag ook bij deze manier van lopen platte, gemakkelijk zittende schoenen.

Gaan zitten 

Kies bij voorkeur een hoge stoel met lange armleuningen. Ga zo dicht tegen de stoel aan staan dat u met beide knieholtes de stoel voelt. Zet de kruk aan de kant van uw gezonde been/voet naast de stoel neer en pak vervolgens de leuning vast. Zet de andere kruk naast de stoel en pak de leuning vast. Ga dan zitten.

Gaan staan 

Plaats uw gezonde been/voet onder de stoel en uw geblesseerde been naar voren. Steun met beide handen op de armleuningen en buig uw romp voorover. Houd de elleboogkrukken als armbanden om uw pols. Het is belangrijk dat u vervolgens eerst met gebogen romp gaat staan en dan pas uw rug strekt, zodat u kunt steunen op de krukken.

De trap op lopen 

Traplopen is één van de moeilijke bewegingen die u wellicht moet doen. Onbelast traplopen naar boven houdt in dat u met uw gezonde been/voet hinkend naar boven springt. Houd uw geblesseerde been naar achteren. Steun met de ene hand op de leuning en met de andere op de kruk. Maak vervolgens een sprongetje met uw goede been.

Let er goed op dat u de kruk stevig neerzet en niet vlak bij de rand van de trede. 

De trap af lopen

Plaats eerst de kruk een trede naar beneden. Steun vervolgens met één hand op de kruk en één hand op de trapleuning. Zet uw geblesseerde been naar voren en maak een rustig sprongetje.

Als u uw geblesseerde been of voet gedeeltelijk mag belasten, kunt u deze ook voorzichtig gebruiken als u de trap op- of afloopt. U zet dan uw been/voet voorzichtig neer op de traptrede en gebruikt de trapleuning als steun.

Mocht u het lastig vinden met een kruk de trap op of af te gaan, dan kunt u dit natuurlijk ook zittend doen.

Verzorgen van de krukken

Maak de handgrepen regelmatig schoon met zachte zeep en controleer regelmatig de rubberen doppen op scheuren en slijtage. Mochten de krukken beschadigd raken, dan is het belangrijk dat u ze zo snel mogelijk laat vervangen.

Waar moet u nog extra op letten?

  • Krukken kunnen op een natte ondergrond wegglijden;
  • Let op losse matjes in huis en hoogpolig tapijt;
  • Krukken lopen kost veel meer energie dan normaal lopen, dus houd rekening met de afstanden die u loopt;
  • Draag stevige en goed sluitende schoenen als u loopt met de krukken;
  • Krukken kunnen maar tot een maximum van 150 kilo belast worden.

Voorlichtingsfilms kruk- en traplopen

Bekijk ook de voorlichtingsfilms over kruk- en traplopen op het YouTubekanaal van Rijnstate.

De krukken inleveren 

Als u de krukken niet meer nodig heeft, kunt u ze inleveren bij de thuiszorgwinkel. Het is ook mogelijk om de krukken te kopen.

Vragen? 

Heeft u vragen, neem dan contact op met de polikliniek van het specialisme waar u wordt behandeld.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: