Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Instructie ovulatie-inductie met Letrozol

U start binnenkort met Letrozol ®. Dit is een medicijn in tabletvorm dat we aan vrouwen met een te lange of geen cyclus geven om een eiblaasje te laten ontwikkelen. We streven naar de groei van één eiblaasje.

Letrozol wordt off-label gebruikt. Dit houdt in dat dit medicijn hier niet officieel voor geregistreerd staat. Met het gebruik van Letrozol is al veel ervaring opgedaan en dit middel wordt door de beroepsgroep aanbevolen als middel van eerste keus bij de behandeling van cyclusstoornissen.

Bijwerkingen die u kunt verwachten tijdens een langdurig en chronisch gebruik hiervan zijn: een te hoog cholesterol, opvliegers, vermoeidheid, hartkloppingen en een hoge bloeddruk. Over het algemeen ervaren patiënten nauwelijks bijwerkingen van Letrozol.

Start van de behandeling

  1. Voordat u met de behandeling begint, doet u eerst een zwangerschapstest. Als deze negatief is, kan de behandeling starten. Ook adviseren we u om foliumzuur te gebruiken vanaf het moment dat u onder behandeling bent om zwanger te worden.
  2. Na een behandelingscyclus waarin een eisprong optreedt, ontstaat een spontane menstruatie als u niet zwanger bent geworden. Zie dan punt 7 voor het starten van een vervolgbehandeling.
  3. U neemt de Provera-tabletten (10 mg) gedurende zeven dagen één tablet per dag. Deze tabletten zijn bedoeld om een menstruatie op te wekken.
  4. Als uw menstruatie optreedt, dan is de eerste dag van helderrood bloedverlies cyclusdag 1. Vervolgens start u op cyclusdag 3 met één tablet Letrozol (2,5 mg), tot en met cyclusdag 7.
  5. Het kan gebeuren dat er zeven dagen na de laatste Provera-tablet nog geen menstruatie is opgetreden. In dat geval doet u nogmaals een zwangerschapstest. Als u niet zwanger bent, kunt u diezelfde dag starten met Letrozol. Deze dag noemt u cyclusdag 3.
  6. Het kan gebeuren dat tijdens het gebruik van Provera vaginaal bloedverlies optreedt. U gaat dan gewoon door met Provera. De dag na de laatste Provera-tablet kunt u starten met Letrozol. Deze dag noemt u cyclusdag 3.
  7. Als u start met Letrozol neemt u contact op met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde om een echografie afspraak te maken rond cyclusdag 10 à 12. Afhankelijk van het echobeeld plannen we vervolgafspraken in. Soms doen we ook bloedonderzoek.
  8. Houdt u er rekening mee dat uw eisprong kan optreden tussen cyclusdag 10 en 20. Het is daarom verstandig om tussen die dagen om de dag gemeenschap te hebben.
  9. Soms worden ook eisprong (ovulatie)-testen geadviseerd. Eisprong-testen kunt u kopen bij apotheek, drogist of via internet. U doet ’s ochtends (met de tweede ochtendurine) en ’s avonds rond 18.00 uur een test.
  10. Als u geen menstruatie heeft gehad op cyclusdag 42 en niet zwanger bent neem dan contact op met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde.

Ook adviseren we u om foliumzuur en vitamine D 10mcg te gebruiken vanaf het moment dat u onder behandeling bent om zwanger te worden. In geval van een zwangerschap gaat u met foliumzuur door tot een zwangerschapsduur van acht weken. Vitamine D gebruikt u tijdens de hele zwangerschap.

Bereikbaarheid polikliniek Voortplantingsgeneeskunde 

De polikliniek Voortplantingsgeneeskunde is op werkdagen van 8.30 tot 11.30 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 - 005 6495 of e-mail ivf@rijnstate.nl. Alleen voor spoedgevallen zijn we op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 - 005 8580.

Zorg ervoor dat u uw Rijnstatekaart altijd bij de hand heeft. Neem deze bij iedere afspraak mee. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: