Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Instructie ovulatie-inductie met clomifeencitraat

Polikliniek Voortplantingsgeneeskunde 

 1. Voordat u met de behandeling begint, doet u eerst een zwangerschapstest. Als deze negatief is, kan de behandeling starten. Na een behandelingscyclus waarin een eisprong optreedt, ontstaat een spontane menstruatie als u niet zwanger bent geworden. Zie dan punt 6 voor het starten van een vervolgbehandeling.
 2. U neemt de Provera-tabletten (10 mg) gedurende zeven dagen één tablet per dag. Deze tabletten zijn bedoeld om een menstruatie op te wekken.
 3. Als uw menstruatie optreedt, dan is de eerste dag van helderrood bloedverlies cyclusdag één. Vervolgens start u op cyclusdag drie met een tablet Clomifeencitraat (50 mg), tot en met cyclusdag zeven.
 4. Het kan gebeuren dat er zeven dagen nà de laatste Provera-tablet nog geen menstruatie is opgetreden. In dat geval doet u nogmaals een zwangerschapstest. Als u niet zwanger bent, kunt u diezelfde dag starten met Clomifeencitraat. Deze dag noemt u cyclusdag drie.
 5. Het kan gebeuren dat tijdens het gebruik van Provera vaginaal bloedverlies optreedt. U gaat dan gewoon door met Provera tot de stopdatum die de arts met u heeft afgesproken. De dag na de laatste Provera-tablet kunt u starten met Clomifeencitraat. Deze dag noemt u cyclusdag drie.
 6. Als u start met Clomifeencitraat, belt u met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde (tel. 088 - 005 6495, op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 11.30 uur, e-mail ivf@rijnstate.nl) om een (telefonische) afspraak te maken rond cyclusdag 42.
 7. Wanneer na een behandeling met Clomifeencitraat uw menstruatie vóór cyclusdag 42 optreedt, kunt u ervan uitgaan dat er een eisprong heeft plaatsgevonden. Op cyclusdag drie kunt u dan weer starten met dezelfde dosering Clomifeencitraat (t/m cyclusdag zeven).
  Als uw menstruatie voor cyclusdag 42 niet is opgetreden (en u bent niet zwanger), neemt u contact op met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde.
 8. Soms wordt voor u op cyclusdag 21 een bloedonderzoek (progesteron) afgesproken. In dit geval meldt u zich bij het afnamelaboratorium (route 41, afspraak is niet nodig) voor de bloedafname. Als cyclusdag 21 op een zondag valt, laat u op maandag bloed afnemen (het laboratorium is alleen op zaterdag van 8.00 tot 11.30 uur geopend). Over de uitslag kunt u contact opnemen met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde.
 9. Houdt u er rekening mee dat uw eisprong kan optreden tussen cyclusdag tien en twintig. Het is daarom verstandig om tussen cyclusdag 10 en cyclusdag 20 om de dag gemeenschap te hebben.
 10. Ook adviseren we u om foliumzuur te gebruiken vanaf het moment dat u onder behandeling bent om zwanger te worden.

Bereikbaarheid polikliniek Voortplantingsgeneeskunde 

De polikliniek Voortplantingsgeneeskunde is op werkdagen van 8.30 tot 11.30 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 - 005 6495 of e-mail 
ivf@rijnstate.nl. Alleen voor spoedgevallen zijn we op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 - 005 8580.

Wilt u s.v.p. altijd uw Rijnstatekaart bij de hand hebben en deze bij iedere afspraak meenemen? 

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: