Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Instructie ovulatie-inductie met clomifeencitraat

U start in overleg met uw arts binnenkort met Clomid® (Clomifeencitraat). Dit is een medicijn in tabletvorm dat we aan vrouwen zonder cyclus of met een te lange cyclus geven om een eiblaasje te laten groeien. We proberen de groei van 1 eiblaasje te laten slagen.

Start van de behandeling

Vanaf het moment dat u bij ons onder behandeling bent, adviseren we u om foliumzuur en vitamine D (10 mcg) te gebruiken.

Wanneer u zwanger bent, gaat u met foliumzuur door tot een zwangerschapsduur van 10 weken. Vitamine D gebruikt u tot na de bevalling.

1  Voordat u met de behandeling begint, doet u eerst een zwangerschapstest. Als deze negatief is, kan de behandeling starten. U start op cyclusdag 3 met 1 tablet Clomid (50mg). Dit doet u tot en met cyclusdag 7, dus 5 dagen lang elke dag. 
2

Soms is het nodig om vóór de behandeling een menstruatie op te wekken met Provera-tabletten (10 mg). De arts bespreekt dit met u. U neemt 1 keer per dag 1 tablet. Dit doet u 7 dagen lang.

Als u geen Provera nodig heeft, gaat u naar stap 4.

3

Mogelijkheid 1: uw menstruatie begint volgens plan

Als uw menstruatie na de laatste Provera-tablet begint, dan is de 1e dag van helderrood bloedverlies cyclusdag 1. Daarna start u op cyclusdag 3 met 1 tablet Clomid (50mg). Dit doet u tot en met cyclusdag 7, dus 5 dagen lang elke dag.

Mogelijkheid 2: uw menstruatie begint niet

Als u een week na de laatste Provera-tablet nog niet menstrueert, moet u nog een keer een zwangerschapstest doen. Als u niet zwanger bent, begint u diezelfde dag met Clomid. Deze dag noemt u cyclusdag 3. Dit doet u tot en met cyclusdag 7, dus 5 dagen lang elke dag.

Mogelijkheid 3: uw menstruatie begint eerder dan gepland

Als u tijdens het gebruik van Provera vaginaal bloed verliest, gaat u gewoon door met Provera tot ze op zijn. De dag na de laatste Provera-tablet start u met Clomid. Deze dag noemt u cyclusdag 3. Dit doet u tot en met cyclusdag 7, dus 5 dagen lang elke dag.

4 Als u met Clomid begint, neemt u contact op met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde om een afspraak te maken voor een vaginale echo. Deze afspraak is rond cyclusdag 11. Zo nodig plannen we na de echo vervolgafspraken in. Dat hangt af van de resultaten. Soms wordt ook bloedonderzoek gedaan.
5 Houd er rekening mee dat uw eisprong tussen cyclusdag 10 en 20 kan optreden. Het is daarom verstandig om in die periode om de dag seks te hebben.
6 Soms adviseren we ook eisprongtesten (ook wel ovulatietesten). Eisprongtesten kunt u kopen bij apotheek, drogist of via internet. U doet ’s ochtends (met de 2e ochtendurine) en ’s avonds rond 18.00 uur een test.
7 Als u niet zwanger bent geworden na een behandeling waarin een eisprong optreedt, krijgt u een spontane menstruatie. Zie dan punt 1 voor het starten met een vervolgbehandeling.
8 Als de zwangerschapstest positief is, neem dan contact op met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde voor het maken van een echo-afspraak.
9 Als u geen menstruatie heeft gehad op cyclusdag 42 en de zwangerschapstest is negatief, neem dan ook contact op met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde.

Risico’s en bijwerkingen

Bijwerkingen die u kunt verwachten tijdens het gebruik hiervan zijn:

  • opvliegers
  • hormonale schommelingen
  • maag- en darmklachten
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • gezichtsstoornissen

Daarnaast is er een grotere kans dat u een meerling krijgt.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: