Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Instructie bij hechtingen en huidlijm

U bent behandeld op de Spoedeisende Hulp. De verpleegkundige of arts heeft met u besproken hoe u thuis de behandelde blessure verder moet verzorgen. Hier kunt u de instructies nog eens nalezen.

Instructies bij hechtingen 

  • Houd de gehechte wond drie dagen droog. Alleen wanneer de wond zich op de behaarde hoofdhuid bevindt, mag u die één keer voorzichtig wassen met lauw water, zonder zeep of shampoo te gebruiken. Dep de wond daarna droog. U mag uw haar niet föhnen.
  • Geef de plaats van de wond rust. Afhankelijk van de grootte van een wond op uw hand of arm krijgt u daarvoor een mitella mee. Bij een grote wond op uw been is het van belang dat u dit been niet te veel belast. Zo voorkomt u dat de wond zwelt waardoor spanning op het litteken zou kunnen ontstaan.
  • Wanneer de wond door middel van een pleister is verbonden, dient u deze elke dag te verwisselen.
  • U moet de wond 48 uur bedekt te houden (pleister of verband) daarna mag de wond drogen aan de lucht, tenzij u een andere instructie heeft gekregen.

Instructies bij huidlijm 

Uw wond is gesloten met behulp van huidweefsel lijm. Dit is een medisch hechtmiddel dat is ontwikkeld om wonden te sluiten. Het kan bij een aantal wonden gebruikt worden in plaats van hechtingen.
De huidlijm kan er enigszins onregelmatig uitzien en er zitten soms zelfs barstjes in. Dit is normaal en zal de werking van lijm niet beïnvloeden.

  • De met lijm bedekte wond ziet er meestal uit als een droog korstje, probeer er niet aan te krabben of peuteren.
  • Als u last heeft van de wond omdat er wrijving of schuring van de wond is, mag u de wond bedekken met een pleister of gaasje. Verschoon dit wel iedere 24 uur.
  • Houd de wond schoon en droog. U mag wel voorzichtig douchen maar niet baden of zwemmen. De huid rond de wond daarna voorzichtig droog deppen en niet wrijven. De huid rondom de lijm niet insmeren met zalf. U mag uw haar niet föhnen.
  • De lijm zal vanzelf loslaten na ongeveer 10 dagen net als een gewoon korstje. De wond is dan voldoende genezen. De wond hoeft meestal niet te worden gecontroleerd. In geval van vochtafscheiding, irritatie, aanhoudend pijngevoel of wanneer wondranden van elkaar wijken, waarschuwt u de arts.

Mogelijke complicaties 

U neemt contact met uw huisarts of met de Spoedeisende Hulp, wanneer er sprake is van een van de volgende twee complicaties: 

  • Ontsteking: de wond is rood, voelt warm aan of is gezwollen.
  • Openspringen van de wond door het loslaten van de hechtingen.

Afhankelijk van de plaats van de wond en van het huidtype kan er na verloop van tijd wildgroei van littekenweefsel optreden, vooral bij een donker gekleurde huid komt deze complicatie vaker voor.

Vragen 

Wanneer u nog vragen heeft over de behandeling, kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer: 088 - 005 7737.

Buiten kantooruren kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met de Spoedeisende Hulp, via 088 - 005 6680.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: