Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Inspanningsprovocatietest bij kinderen

In overleg met je arts is besloten dat je binnenkort een longfunctieonderzoek krijgt. Hier vind je meer informatie over dit onderzoek en lees je wat je kunt verwachten.

Wat is een inspanningsprovocatietest?

Bij de inspanningsprovocatietest kijken we of je luchtwegen extra geprikkeld worden door inspanning.

Voorbereiding thuis

  • Draag kleding waarin je gemakkelijk kunt bewegen, bij voorkeur sportkleding.
  • Draag (sport)schoenen waarop je gemakkelijk kunt fietsen.
  • Vermijd zware inspanning voor de test. Het is verstandig de dag van het onderzoek niet te sporten of andere lichamelijke inspanning te verrichten.
  • Je mag 24 uur voor de test niet roken.
  • Gebruik gedurende twee uur voor de test geen zware maaltijd.

Voor het onderzoek kun je je met je Rijnstatekaart melden bij de aanmeldzuil van de afdeling Longfunctie

Medicatie
In verband met het onderzoek moet je stoppen met innemen van bepaalde longmedicijnen.

  • 36 uur voor het onderzoek stop je met Foradil, Foster, Oxis, Seretide of Symbicort.
  • 8 uur voor het onderzoek stop je met Aerolin, Airomir, Atrovent, Berodual, Berotec, Combivent, Salbutamol of Ventolin.

Het kan zijn dat je op verzoek van je kinderarts bepaalde medicatie door moet blijven gebruiken. Als dit zo is, meld dit dan bij voordat het onderzoek begint.

Let op: Ben je op dit moment bezig met een antibiotica, Dexamethason- of prednisonkuur voor een luchtweginfectie? Of ben je hier net mee gestopt? Overleg dan op tijd met je kinderarts of het zinvol is om de test door te laten gaan.

Hoe verloopt het onderzoek?

Tijdens het onderzoek meten we eerst je longfunctie. De longfunctie-analiste(e) zal je vragen een paar keer diep in te ademen en zo krachtig mogelijk weer uit te ademen door een mondstuk met een zachte klem op je neus. Daarna ga je op een fiets gedurende zes tot acht minuten heel hard fietsen. Tijdens het fietsen krijgt je een ademmasker op die verbonden is met een grote zak. Tijdens de test wordt deze zak gevuld met droge lucht.

Na deze inspanning meten we de longfunctie opnieuw. Zo kunnen we vaststellen of bij jou door inspanning klachten zoals hoesten/benauwdheid worden opgewekt. Als een eventuele benauwdheidsreactie te hevig wordt, geeft de longfunctie analist(e) een luchtwegverwijder (pufje) waarmee de benauwdheid vermindert/weggaat.

Heb je thuis een eigen voorzetkamer, een Aerochamber, neem deze dan mee. Het onderzoek duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.

Tips voor het onderzoek
Neem iemand mee naar het ziekenhuis. Je vader, moeder of iemand anders die je vertrouwt. Hij of zij mag bij je blijven tijdens het onderzoek. In totaal mag je één extra persoon meenemen naar het onderzoek. Heb je ergens last van, zit je niet goed of heb je pijn tijdens het onderzoek? Vertel dit dan altijd. Dan kijken we wat we daar aan kunnen doen.

We vertellen altijd duidelijk wat er gaat gebeuren voor het onderzoek. Stel gerust vragen als je iets wilt weten of als je iets niet begrijpt

Na het onderzoek

Je kunt tijdelijk wat last hebben van lichte keelpijn, prikkelhoest of heesheid en misschien ook wat spierpijn.

Wanneer krijg je de uitslag?

De uitslag krijg je van de kinderarts die het longfunctieonderzoek aanvraagt. Dat gebeurt tijdens een afspraak in het ziekenhuis of via de telefoon. De arts bespreekt dat met jou en je ouders wat er is gemeten en wat dat voor jou betekent.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: