Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Inhaleren met de Ellipta

Poederinhalator geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar 

Je arts heeft vastgesteld dat je problemen hebt met je luchtwegen. Je krijgt daarvoor medicijnen in poedervorm, Relvar genoemd. Dit poeder zit in een speciaal apparaatje, de Ellipta. De medicijnen zorgen ervoor dat jouw klachten minder worden, verdwijnen of voorkomen worden. Hier staat alles wat de verpleegkundige je heeft verteld, zodat je het thuis nog eens na kunt lezen. 

Wat zijn de voordelen van het inhaleren van medicijnen? 

Door het inhaleren van de medicijnen komen ze direct op de plaats waar ze moeten zijn, namelijk in je luchtwegen. Ze werken daardoor sneller. Een ander voordeel is dat er slechts heel weinig van het medicijn nodig is om een goed resultaat te krijgen. Daardoor heb je minder kans op bijwerkingen. Om je zo goed mogelijk te blijven voelen, is goed inhaleren heel belangrijk.

Klaarmaken vóór het eerste gebruik 

De Ellipta is verpakt in een bakje met een zakje met droogmiddel. Dit zakje kan met de rest van de verpakking worden weggegooid. Het apparaat is nu direct klaar voor gebruik.
Gebruiksaanwijzing: 

 1. Houd de Ellipta stil (niet schudden).
 2. Open het kapje pas als je de medicatie wilt gebruiken.
 3. Schuif het kapje opzij totdat je een ‘klik’ hoort.
 4. De dosisteller zal aftellen en één dosis minder aangeven. Als de dosisteller niet aftelt wanneer het kapje ‘klikt’, geeft de inhalator niet de vereiste dosering af. Neem dan contact op met de apotheek.
 5. Het medicijn is nu klaar voor gebruik.
 6. Ga rechtop zitten of het liefst staan, met je hoofd iets achterover. Je mond moet leeg zijn.
 7. Adem helemaal uit. Pas op, blaas niet in de inhalator (de Ellipta wordt dan vochtig en het poeder zal dan blijven plakken).
 8. Breng de Ellipta horizontaal naar de mond.
 9. Plaats het mondstuk tussen je tanden, sluit je lippen eromheen en laat je tong onder in je mond liggen. Let erop dat je de luchtopeningen van het apparaat niet blokkeert met je vingers.
 10. Adem één keer lang, gelijkmatig en diep in.
 11. Neem de Ellipta uit je mond en houd je adem met gesloten mond tien tellen vast, zodat het poeder in de longen neer kan slaan.
 12. Adem rustig uit door je neus. Als je de inhalator goed gebruikt, proef of voel je niets van het medicijn.
 13. Twijfel je of je het medicijn krachtig genoeg hebt geïnhaleerd, herhaal dan punt 7 t/m 12.
 14. Sluit de Ellipta door het kapje omhoog te schuiven.
 15. Heeft je arts een tweede dosis voorgeschreven, herhaal dan de bovengenoemde stappen.
 16. Als je de Relvar hebt geïnhaleerd, spoel je je mond en keel. Spuug het eerste slokje uit en slik het tweede slokje door. Dit voorkomt schimmelinfecties in je mond of heesheid).
 17. Je tandglazuur wordt door het medicijn tijdelijk zachter en is daardoor makkelijk te beschadigen door tandenpoetsen. Wacht daarom minimaal een half uur na het inhaleren met tanden poetsen.

Houdbaarheid en dosering 

 • De Ellipta bevat dertig inhalaties. Er zit een teller op die het aantal overgebleven inhalaties aangeeft. De laatste vijf cijfers zijn rood gekleurd.
 • Let ook op de vervaldatum.
 • De Ellipta is te verkrijgen in 2 doseringen (92/22 mcg en 184/22 mcg).
 • De werkzame stof heet Relvar. Dit is een combinatiemedicijn van een luchtwegbeschermer en een langwerkende luchtwegverwijder die beide 24 uur werken. Relvar hoeft daarom maar één keer per dag te worden gebruikt.

Schoonmaken en bewaren 

 • De Ellipta mag zo nodig alleen maar aan de buitenkant met een droge tissue gereinigd worden. Spoel de Ellipta nooit af.
 • Bewaar de Ellipta op kamertemperatuur.

Resultaat 

Helpt dit medicijn niet of onvoldoende als je heel erg benauwd bent (ondanks het gebruik van extra kortwerkende luchtwegverwijders zoals Ventolin of salbutamol), neem dan contact op met je huisarts of met de kinderlongverpleegkundige. 

Tenslotte 

Op www.inhalatorgebruik.nl kun je nog meer informatie en een inhalatie-instructiefilm vinden over het inhaleren met de Ellipta. 

Vragen 

Als jij of je ouders vragen hebben over het gebruik van de Ellipta of andere vragen over jouw luchtwegproblemen, kunnen jij of je ouders contact opnemen met de kinderlongverpleegkundige op de polikliniek Kindergeneeskunde van Rijnstate. 

Bel dan 088 - 005 7782. 

Bron: SmPC-tekst Relvar, GSK 2014.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: