Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Inhaleren met de AeroChamber® met mondstuk

voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar 

De arts heeft vastgesteld dat je problemen hebt met je luchtwegen. Je krijgt daarvoor medicijnen via een voorzetkamer, de AeroChamber®. Hier staat alles wat de verpleegkundige je heeft verteld, zodat je het thuis nog eens kunt lezen.

De AeroChamber® is een klein en handzaam hulpmiddel dat wordt gebruikt in combinatie met een verstuiver (ook dosisaerosol of inhalator genoemd). Je neemt de medicijnen in door via de AeroChamber® in te ademen (te inhaleren). De medicijnen zorgen ervoor dat jouw klachten minder worden, verdwijnen of voorkomen worden.

Voordelen van het inhaleren van medicijnen 

Door de medicijnen te inhaleren komen ze direct op de plaats waar ze moeten zijn, namelijk in je luchtwegen. Ze werken daardoor sneller. Een ander voordeel is dat er maar heel weinig van het medicijn nodig is om een goed resultaat te krijgen. Daardoor heb je minder kans op bijwerkingen. Om je zo goed mogelijk te blijven voelen, is goed inhaleren heel belangrijk.

Vóór het eerste gebruik 

 • De AeroChamber® hoeft vóór het eerste gebruik niet schoongemaakt te worden.
 • Als een luchtwegverwijder en een luchtwegbeschermer / ontstekingsremmer gelijktijdig moeten worden toegediend, gebruik dan eerst de luchtwegverwijder (blauw) en na vijf tot tien minuten de luchtwegbeschermer / ontstekingsremmer (oranje of bruin).
 • Bij een nieuwe dosis aerosol, schudden en drie of vier pufjes wegspuiten (bij Seretide tot de teller op 120 staat).
 • Als de dosisaerosol één week of langer niet is gebruikt, dan schudden en twee pufs wegspuiten.

Gebruiksaanwijzing 

 1. Haal het beschermkapje van de verstuiver en het mondstuk.
 2. Ga voor de inhalatie goed rechtop zitten of liefst staan, hoofd iets achterover.
 3. Schud de dosisaerosol goed om het medicijn met het drijfgas te mengen.
 4. Plaats de dosisaerosol met de opening naar beneden in de AeroChamber®.
 5. Houd de AeroChamber® horizontaal met de Flow-Vu (=klepje) aan de bovenkant.
 6. Plaats mondstuk tussen de tanden, lippen er omheen, zorg dat je mond leeg is.
 7. Adem eerst één keer uit in de AeroChamber®.
 8. Druk daarna de dosisaerosol één keer in = vlak vóór inademing.
 9. Adem 10 x rustig en diep in en uit door de AeroChamber®. Het klepje (de Flow-Vu) beweegt hierbij zachtjes heen en weer
 10. Als je tijdens het inhaleren een fluittoon hoort, moet je minder snel inademen.
 11. Maximaal één dosis tegelijk in de AeroChamber®.
 12. Indien meerdere doseringen per keer zijn voorgeschreven, herhaal dan punt 2 t/m 10.
 13. Na inhalatie van luchtwegbeschermers / ontstekingsremmers altijd je mond en keel spoelen, eerste slokje uitspugen, tweede slokje doorslikken, of zo nodig wat eten (ter preventie van schimmelinfecties in de mond of heesheid).
 14. Het tandglazuur wordt door het medicijn tijdelijk zachter en is daardoor makkelijk te beschadigen door tandenpoetsen, wacht daarom minimaal een half uur met tanden poetsen.
 15. Haal de dosisaerosol uit de AeroChamber®, plaats de beschermdop hierop terug.

Medicatievoorschrift inhalatiemedicatie 

Onderhoudsmedicatie (ontstekingsremmer of combinatiemedicijn):
……………………………………..mcg…… x daags … puf(s)

Zo nodig medicatie (kortwerkende luchtwegverwijder)
……………………………………..mcg………… pufs volgens schema

Houdbaarheid en dosering 

 • Bereken wanneer de dosisaerosol leeg zal zijn. Op de zijkant van de dosisaerosol staat hoeveel doses erin zitten. Bijvoorbeeld: Flixotide bevat 120 pufs, bij tweemaal daags gebruik, is het spuitbusje na 60 dagen leeg. Qvar bevat 200 pufs en is bij tweemaal daags gebruik na 100 dagen leeg.
 • Eventueel de doses turven en de datum van aanbreken noteren. Sommige dosisaerosolen hebben een teller.
 • Het spuitbusje met salbutamol, Ventolin en Airomir bevat 200 pufs. Omdat je dit geneesmiddel vaak incidenteel toedient, is moeilijk te zeggen wanneer het spuitbusje leeg is. Je kunt dit testen door, na goed schudden, een puf tegen de spiegel te spuiten. Indien er een goed zichtbaar wit rondje op de spiegel verschijnt, zit er nog voldoende geneesmiddel in. Is dit niet het geval, dan dient deze vervangen te worden. Let ook op de vervaldatum.
 • De AeroChamber® eenmaal per jaar vervangen (verkrijgbaar op recept in combinatie met medicatie). De meeste zorgverzekeraars vergoeden jaarlijks 1 AeroChamber, kijk voor meer informatie op www.mijnaerochamber.nl en klik op vergoedingen.

Bewaren

Bewaar de AeroChamber® en de dosisaerosol op kamertemperatuur, dit mag ook in de badkamer zijn. Bij voorkeur in de opbergetui (zie voorbeeld). Deze is gratis te bestellen op www.mijnaerochamber.nl.

Tip: Laat het beschermdopje van de AeroChamber® eraf als de AeroChamber® in het opbergetui zit om schimmelvorming in het mondstuk te voorkomen.

Schoonmaken 

 • De AeroChamber® één maal per week schoonmaken of nadat deze ongeveer vijftien keer gebruikt is.
 • Haal alle onderdelen (drie delen) van de AeroChamber® uit elkaar en haal het beschermkapje van het mondstuk.
 • Leg de onderdelen vijftien minuten in een sopje van mild afwasmiddel en lauw schoon water. Schud voorzichtig.
 • Maak zo nodig de AeroChamber® onder water voorzichtig schoon met een zachte doek.
 • Spoel de AeroChamber® hierna af met water.
 • De AeroChamber® mag ook in de vaatwasser gereinigd worden.
 • Plaats de delen in het bovenste rek van de vaatwasser, controleer of de AeroChamber® stevig rechtop staat. Gebruik een programma van maximaal 55 graden Celsius zonder extra droogprogramma.
 • De AeroChamber® mag niet uitgekookt of gesteriliseerd worden.
 • Laat hierna alle onderdelen aan de lucht drogen op een schone theedoek. Niet droog wrijven.
 • Zet de AeroChamber® weer in elkaar door het voorstuk (met mondstuk) op het einde van de voorzetkamer aan te brengen en stevig te draaien totdat het onderdeel goed vast zit. Let er bij het terug plaatsen van het achterstuk op dat het streepje aan de bovenkant zit = tegenover het klepje (de Flow-Vu).
 • Indien de spuitbushouder vies is, mag deze afgespoeld worden met warm water.

Resultaat 

Soms verbetert een ernstige kortademigheid niet na inhalatie van een luchtwegverwijdend middel. De vernauwing van de luchtwegen verhindert dan dat het medicijn ver genoeg komt. Wanneer je merkt dat een voorgeschreven dosis onvoldoende werkt, neem dan contact op met je arts.

Tenslotte 

Op de websites www.inhalatorgebruik.nl en www.mijnaerochamber.nl vind je meer informatie en een inhalatie-instructiefilm over het gebruik van de AeroChamber®.

Kijk ook eens op www.astmakids.nl voor meer informatie en interessante weetjes en filmpjes over astma bij kinderen.

Vragen 

Als jij of je ouders vragen hebben over het gebruik van de AeroChamber® of andere vragen over jouw luchtwegproblemen, dan kunnen jij of je ouders contact opnemen met de kinderlongverpleegkundige op de polikliniek Kindergeneeskunde, telefoonnummer 088 - 005 7782.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: