Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Inhaleren met de AeroChamber® met masker

voor kinderen van 0 tot ongeveer 4 jaar

De arts heeft vastgesteld dat uw kind problemen heeft met de luchtwegen. Uw kind krijgt daarvoor medicijnen via een voorzetkamer, de AeroChamber®. Hier staat alles wat de verpleegkundige u heeft verteld, zodat u het thuis nog eens kunt lezen. 

De AeroChamber® is een klein en handzaam hulpmiddel dat wordt gebruikt in combinatie met een verstuiver (ook dosisaerosol of inhalator genoemd). Uw kind neemt de medicijnen in door via de AeroChamber® in te ademen (te inhaleren). De medicijnen zorgen ervoor dat de klachten minder worden, verdwijnen of voorkomen worden.  

Voordelen van het inhaleren van medicijnen 

Door de medicijnen te inhaleren komen ze direct op de plaats waar ze moeten zijn, namelijk in de luchtwegen. Ze werken daardoor sneller. Een ander voordeel is dat er maar heel weinig van het medicijn nodig is om een goed resultaat te krijgen. Daardoor heeft uw kind minder kans op bijwerkingen. Om ervoor te zorgen dat uw kind zich zo goed mogelijk blijft voelen, is goed inhaleren heel belangrijk. 

Vóór het eerste gebruik 

 • De AeroChamber® hoeft vóór het eerste gebruik niet schoongemaakt te worden.
 • De oranje AeroChamber® met babymasker is te gebruiken voor baby’s tot de leeftijd van ongeveer 6 maanden.
 • De gele AeroChamber® met kindermasker is te gebruiken voor baby’s / kinderen van ongeveer 6 maanden tot 4 jaar.
 • Als een luchtwegverwijder en een luchtwegbeschermer / ontstekingsremmer gelijktijdig moeten worden toegediend, gebruik dan eerst de luchtwegverwijder (blauw) en na vijf tot tien minuten de luchtwegbeschermer / ontstekingsremmer (oranje of bruin).
 • Bij een nieuwe dosis aerosol, schudden en drie of vier pufjes wegspuiten (bij Seretide tot de teller op 120 staat).
 • Als de dosisaerosol één week of langer niet is gebruikt, dan schudden en twee pufs wegspuiten.

Gebruiksaanwijzing 

 1. Laat uw kind eerst wennen aan de AeroChamber®.
 2. Zet uw kind voor de inhalatie rechtop of liefst laten staan, hoofd iets achterover.
 3. Schud de dosisaerosol goed (om het medicijn met het drijfgas te mengen).
 4. Plaats de dosisaerosol met de opening naar beneden in de AeroChamber®.
 5. Houd de AeroChamber® horizontaal (Flow-Vu boven).
 6. Plaats het gezichtsmasker rond mond en neus. Het masker dient goed aan te sluiten op het gezicht. Zorg dat de mond leeg is.
 7. Laat uw kind eerst een paar keer in- en uitademen in de AeroChamber®.
 8. Druk daarna de dosisaerosol één keer in = vlak vóór inademing.
 9. Laat uw kind tien keer rustig in- en uitademen door de AeroChamber®, als het mogelijk is door de mond. Het klepje (de Flow-Vu) beweegt hierbij zachtjes heen en weer.
 10. Maximaal één dosis tegelijk in de AeroChamber®.
 11. Als er meerdere doseringen per keer zijn voorgeschreven, herhaal dan punt 2 t/m 9.
 12. Na inhalatie van luchtwegbeschermers / ontstekingsremmers altijd de mond en keel laten spoelen, eerste slokje uitspugen, tweede slokje doorslikken, of zo nodig wat eten. Als uw kind nog niet kan spoelen, dan is drinken of iets eten voldoende ter preventie van schimmelinfecties in de mond of heesheid.
 13. Het tandglazuur wordt door het medicijn tijdelijk zachter en is daardoor makkelijk te beschadigen door tandenpoetsen, wacht daarom minimaal een half uur met tanden poetsen.
 14. Haal de dosisaerosol uit de AeroChamber®, plaats de beschermdop terug op de dosisaerosol.

Houdbaarheid en dosering 

 • Bereken wanneer de dosisaerosol leeg zal zijn. Op de zijkant van de dosisaerosol staat hoeveel doses erin zitten. Bijvoorbeeld: Flixotide bevat 120 pufs, bij tweemaal daags gebruik, is het spuitbusje na 60 dagen leeg. Qvar bevat 200 pufs en is bij tweemaal daags gebruik na 100 dagen leeg.
 • Eventueel de doses turven en de datum van aanbreken noteren. Sommige dosisaerosolen hebben een teller.
 • Het spuitbusje met salbutamol, Ventolin en Airomir bevat 200 pufs. Omdat u dit geneesmiddel vaak incidenteel toedient, is moeilijk te zeggen wanneer het spuitbusje leeg is. U kunt dit testen door, na goed schudden, een puf tegen de spiegel te spuiten. Als er een goed zichtbaar wit rondje op de spiegel verschijnt, zit er nog voldoende geneesmiddel in. Is dit niet het geval, dan dient deze vervangen te worden. Let ook op de vervaldatum.
 • De Aerochamber® eenmaal per jaar vervangen (verkrijgbaar op recept in combinatie met medicatie). De meeste zorgverzekeraars vergoeden jaarlijks één Aerochamber. Kijk voor meer informatie op www.mijnaerochamber.nl en klik op vergoedingen.

Bewaren 

Bewaar de AeroChamber® en de dosisaerosol op kamertemperatuur, dit mag ook in de badkamer. Bij voorkeur in de opbergetui (zie voorbeeld). Deze is gratis te bestellen op www.mijnaerochamber.nl

Schoonmaken 

 • De Aerochamber® eenmaal per week schoonmaken of nadat deze ongeveer vijftien keer gebruikt is.
 • Haal alle onderdelen (drie delen) van de Aerochamber® uit elkaar.
 • Leg de onderdelen vijftien minuten in een sopje van mild afwasmiddel en lauw schoon water. Schud voorzichtig.
 • Maak zo nodig de Aerochamber® onder water voorzichtig schoon met een zachte doek.
 • Spoel de Aerochamber® hierna af met water.
 • De Aerochamber® mag ook in de vaatwasser gereinigd worden. Plaats de delen in het bovenste rek van de vaatwasser. Controleer of de voorzetkamer stevig rechtop staat. Gebruik een programma van maximaal 55 graden Celsius zonder extra droogprogramma.
 • De Aerochamber® mag niet uitgekookt of gesteriliseerd worden.
 • Laat hierna alle onderdelen aan de lucht drogen op een schone theedoek. Niet droog wrijven.
 • Zet de Aerochamber® weer in elkaar door het voorstuk op het einde van de voorzetkamer aan te brengen en stevig te draaien totdat het onderdeel goed vast zit. Let er bij het terug plaatsen van het achterstuk op dat het streepje aan de bovenkant zit.
 • Als de spuitbushouder vies is, mag deze afgespoeld worden met warm water.

Resultaat 

Soms verbetert een ernstige kortademigheid niet na inhalatie van een luchtwegverwijdend middel. De vernauwing van de luchtwegen verhindert dan dat het medicijn ver genoeg komt. Wanneer u merkt dat een voorgeschreven dosis onvoldoende werkt, neem dan contact op met de arts.

Tenslotte 

Op de websites www.inhalatorgebruik.nl en www.mijnaerochamber.nl vindt u meer informatie en een inhalatie-instructiefilm over het gebruik van de Aerochamber®.

Kijk ook eens op www.astmakids.nl voor meer informatie en interessante weetjes en filmpjes over astma bij kinderen.

Vragen 

Als u vragen heeft over het gebruik van de Aerochamber® of andere vragen over de luchtwegproblemen van uw kind, neem dan contact op met de kinderlongverpleegkundige op de Polikliniek Kindergeneeskunde, telefoonnummer 088 - 005 7782.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: