Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Ingrepen aan mond, kaak of aangezicht - door de MKA chirurg

U weet waarschijnlijk wel dat de kaakchirurg zich bezighoudt met tanden en kiezen. Maar zijn werkterrein is veel breder, namelijk het hele gebied van mond, kaken en aangezicht. Hier leest u voor welke ingrepen u bij Rijnstate terecht kunt. 

Het gezicht is een ingewikkeld deel van het menselijk lichaam. Veel organen en weefsel liggen vlak bij elkaar en hebben uiteenlopende functies zoals proeven, eten, ruiken, zien en praten. Daarnaast heeft het gezicht een enorm belangrijke esthetische functie; de eerste indruk van iemand ontstaat door in een fractie van een seconde het gezicht van die persoon te beoordelen. Wanneer een behandeling in het gezicht wordt uitgevoerd is het dan ook ontzettend belangrijk om rekening te houden met zowel functionele als esthetische gevolgen.

De kaakchirurgen van Rijnstate richten zich op het totale gezicht met daarbinnen de volgende onderdelen: 

  • mond: tanden, zoals snijtanden, hoektanden en kiezen, slijmvliezen en tandvlees
  • kaak: botten, zoals onder- en bovenkaak, oogkassen, jukbeenderen en voorhoofd
  • aangezicht: zachte delen, zoals huid, bindweefsel, kraakbeen en spieren.

De kaakchirurgen van Rijnstate houden zich dus niet meer alleen bezig met de kaak. Dat is de reden dat is gekozen voor een nieuwe naam: de Mond, Kaak- en Aangezichtschirurg, kortweg, de MKA-chirurg. U kunt dus vanaf nu bij de MKA-chirurg terecht op de poli Mond-, kaak-, en aangezichtschirurgie. 

Mondziekten 

Het meest bekende werk van de MKA-chirurg is het verwijderen van een (verstands)kies, een chirurgische wortelpuntbehandeling, het plaatsen van een implantaat voor een kroon of het bieden van houvast aan een loszittend kunstgebit. Minder bekend is dat de MKA-chirurg ook ziektes van de slijmvliezen of de speekselklieren behandelt, evenals goedaardige- en kwaadaardige gezwellen en infecties in en rondom de mond. 

Kaakchirurgie 

Voor letsel en reconstructies van de schedelbotten – van het voorhoofd tot en met de kin - is de MKA-chirurg de aangewezen specialist; de reconstructie van een gebroken kaak na een ongeval bijvoorbeeld, of het rechtzetten van een boven- en/of onderkaak bij een aangeboren afwijking van het skelet. Tevens worden reconstructies van de kaak als onderdeel van de schisischirurgie (lip- kaak- gehemeltespleet) uitgevoerd. 

Aangezichtschirurgie 

De MKA-chirurg houdt zich in toenemende mate bezig met het herstellen van de huid en zachte delen in het gezicht. U kunt hierbij denken aan het herstellen van het gezicht na een ongeval of na het verwijderen van een huidtumor. Of het corrigeren van een storend litteken in het gezicht. Ook cosmetische aangezichtschirurgie hoort hierbij. Vaak gaat het dan om het herstellen van een functie in combinatie met het verfraaien van het uiterlijk. Door het verlies van tanden en kiezen en het dragen van een kunstgebit kunnen er rimpels rond de mond ontstaan. De MKA-chirurg kan deze met een (kleine) ingreep of met zogenaamde ‘injectables’ (botox en/of fillers) verhelpen. Ook een ooglid- of wenkbrauwcorrectie kunnen door de MKA-chirurg worden uitgevoerd. 

De MKA-chirurg, een veelzijdig specialist 

MKA-chirurgen die na het jaar 2000 hun tandartsdiploma hebben gehaald, moeten ook in het bezit zijn van het artsendiploma. De huidige MKA-chirurg is dus zowel arts als tandarts. De MKA-chirurg weet dan ook als geen ander hoe in het gezicht functie (spraak, kauwen, slikken) en esthetiek (een mooi uiterlijk) samengaan. Als patiënt kunt u hiermee uw voordeel doen. Gezien de complexiteit van het gezicht werkt de MKA-chirurg ook samen met andere specialismen zoals de Keel-, Neus- en Oorheelkunde, Dermatologie, Plastische Chirurgie, Oogheelkunde en de Orthodontie. 

Vergoeding 

De meeste medische of functionele behandelingen in het gezicht worden vergoed door de zorgverzekeraar. Dit geldt niet voor (cosmetische) behandelingen waarvoor geen medische reden is. In dat geval zult u de behandeling zelf moeten betalen. De MKA-chirurg kan u hierover verder informeren. 

Screening op BRMO 

Voor een ingreep wordt u op BRMO gescreend. BRMO is de afkorting voor bijzonder resistente micro-organismen. Alle bacteriën die ongevoelig zijn voor veelgebruikte antibiotica noemen we BMRO. De bekendste zijn: 

  • MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus aureus)
  • VRE (Vancomycine Resistente Enterokok)
  • ESBL (Extended Spectrum Beta Lactamase)

Screening op BRMO betekent dat wij onderzoeken of u drager bent van een BRMO. Ook als u gezond bent, kunt u een BRMO bij u dragen. Meestal heeft u dan geen verschijnselen of klachten. Als u minder weerstand heeft, kunt u wel een infectie krijgen. Ook kunt u anderen besmetten. Daarom is het belangrijk om te weten of u drager bent. Zo voorkomen we bovendien dat u onnodig in afzondering wordt opgenomen. En kunnen we bij een infectie de juiste behandeling bieden.

Wanneer heeft u meer kans op BRMO? 
De kans dat u een BRMO bij u draagt, is groter als u: 

  • in de afgelopen twee maanden opgenomen bent in een buitenlands ziekenhuis;
  • behandeld bent in een buitenlands ziekenhuis;
  • vanwege uw beroep in contact komt met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens;
  • woont op een bedrijf met varkens, vleeskalveren of vleeskuikens;
  • ooit besmet bent geweest met een BRMO;
  • in contact komt met een drager van een BRMO.

We vragen hiernaar bij uw opname of behandeling op de polikliniek. Op basis van uw antwoorden en het onderzoek naar BRMO bepalen we of er extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Hoe doen we onderzoek naar BRMO? 

We onderzoeken het liefst voor uw opname of behandeling of u drager bent van een BRMO. Soms wordt na de behandeling alsnog gevraagd om mee te doen aan dit onderzoek. Dit doen we door met wattenstaafjes enkele uitstrijkjes te maken van uw neus, keel, rectum en eventuele wonden. Deze wattenstaafjes worden onderzocht in het laboratorium. Na ongeveer drie werkdagen is de uitslag bekend. 

Meer informatie? 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Of wilt u meer informatie over een van de genoemde behandelingen? De MKA-chirurg staat u tijdens zijn spreekuur graag te woord. U kunt uw tandarts of huisarts vragen u door te verwijzen naar een MKA-chirurg. Meer informatie kunt u vinden op www.rijnstate.nl/kaakchirurgie of www.kaakchirurg.nl.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: