Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Infuustherapie via Rijnstate Poli-apotheek Arnhem

Uw arts heeft u een infuus voorgeschreven dat bij u thuis wordt gegeven door de thuiszorg. Het infuus wordt geleverd door de Rijnstate Poli-apotheek Arnhem. Hier leest u hoe de levering is geregeld en waar u terecht kunt als u hier vragen over heeft.

Het medicijn dat u nodig heeft, wordt bij u thuis via een infuus gegeven door de thuiszorg. Hieronder staat aangekruist welke informatie belangrijk is voor u. 

  • Uw infuus wordt bereid door de ziekenhuisapotheek en heeft een korte houdbaarheid. Daarom krijgt u een keer / twee keer / drie keer per week nieuwe infusen. Deze worden door de poli-apotheek van Rijnstate bij u thuis bezorgd.
  • U krijgt uw infuus in de vorm van een elastomeerpomp.
  • Uw infuus wordt voor klaargemaakt door de thuiszorg. U ontvangt de medicijnen en hulpmiddelen die u nodig heeft voor maximaal twee weken. Daarna krijgt u elke twee weken een nieuwe voorraad. De Rijnstate Poli-apotheek bezorgt deze bij u thuis.
  • Om u het medicijn te geven wordt een elektronische infuuspomp gebruikt. Deze infuuspomp en de hulpmiddelen die u daarbij nodig heeft, worden geleverd door de leverancier van de pomp. De Rijnstate Poli-apotheek levert alleen de medicijnen en als het nodig is de infuusvloeistof.
  • U moet iedere week bloedprikken om te controleren of de dosering van uw infuus moet worden aangepast. Daarvoor is het belangrijk dat u elke …………… dag bloed laat prikken.

Verderop staat op welke dag of dagen we de medicijnen bij u bezorgen. De thuiszorg bestelt eventuele extra benodigdheden bij de Rijnstate Poli-apotheek. U kunt dit in overleg met de thuiszorg ook zelf doen. 

Krijgt u een elastomeerpomp? 

Wordt er een elastomeerpomp gebruikt om u uw medicijn te geven, dan is het belangrijk om te weten hoe u deze gebruikt. 

Wat is een elastomeerpomp? 
Een elastomeerpomp is een pomp met een ballon die gevuld is met het medicijn. Nadat de elastomeerpomp is aangesloten wordt het medicijn automatisch en geleidelijk toegediend. U zult zien dat de ballon na verloop van tijd kleiner wordt. 

Hoe gebruikt u de elastomeerpomp? 

  • Draag de elastomeerpomp in het tasje dat u erbij heeft gekregen. Zo kunt u de pomp makkelijk meenemen en heeft u de meeste vrijheid om te bewegen.
  • Draag de elastomeerpomp ongeveer ter hoogte van uw middel.
  • Als het vriest, draag de elastomeerpomp dan tegen uw lichaam onder uw jas.
  • ’s Nachts legt u de elastomeerpomp naast uw bed op een nachtkastje of op uw hoofdkussen. Het is belangrijk dat de elastomeerpomp op gelijke hoogte is met u. De pomp mag niet op de vloer liggen en ook niet hoger dan u.
  • Als u ’s nachts naar het toilet moet, dan moet u uw elastomeerpomp meenemen. Maak de elastomeerpomp daarom niet vast aan uw bed of een ander meubel. 

Geef wijzigingen door 

Wijzigingen voor uw infuus 
Het kan zijn dat u eerder dan afgesproken mag stoppen met het infuus of juist langer door moet gaan. Soms heeft uw arts dit al wel aan u doorgegeven, maar nog niet aan de thuiszorg en aan de Rijnstate Poli-apotheek. Wilt u daarom voor de zekerheid contact met ons opnemen als er iets verandert?
Het gespecialiseerde infusieteam van de thuiszorg kunt u ook buiten kantoortijden bereiken. 

Opname in het ziekenhuis 
Als u moet worden opgenomen in het ziekenhuis, is dit niet automatisch bij ons bekend. Het kan dan gebeuren dat wij een infuus bereiden dat u niet gaat gebruiken. Om dit te voorkomen willen we u vragen om het meteen aan ons door te (laten) geven als u wordt opgenomen in het ziekenhuis. 

Hoe bewaart u het infuus? 

Een infuus moet vaak in de koelkast bewaard worden, tussen de 2°C en 8°C. Dit is belangrijk om de houdbaarheid van het infuus te garanderen. Op de verpakking van het infuus staat of dit bij uw infuus ook nodig is. 
Als een infuus wordt geleverd in een elastomeerpomp, dan is het belangrijk dat u het een paar uur voordat het bij u wordt aangesloten uit de koelkast haalt. Het infuus loopt beter door als het op kamertemperatuur is gekomen. De thuiszorg spreekt met u af wanneer u het infuus uit de koelkast moet halen. 

Wat doet u met gebruikte materialen? 

Gebruikte naalden verzamelt u in een speciale naaldencontainer. Deze kunt u inleveren bij de Rijnstate Poli-apotheek of bij uw eigen apotheek. Naalden mogen niet bij het huishoudelijk afval. Infusen die helemaal leeg zijn, flacons die leeg zijn en andere gebruikte hulpmiddelen (behalve naalden) kunnen bij het normale huishoudelijk afval. Infusen die niet helemaal leeg zijn levert u in bij de Rijnstate Poli-apotheek of bij uw eigen apotheek. 
U kunt een volle gesloten naaldencontainer en de infusen die niet helemaal leeg zijn ook meegegeven aan de bezorger van de Rijnstate Poli-apotheek Arnhem. 

Wanneer bezorgen we uw medicijnen? 

Op de volgende momenten komen we uw medicijnen en/of hulpmiddelen bij u thuis bezorgen. Als dit moment niet uitkomt, wilt u dan contact met ons opnemen? 

Bezorgtijden 
Ochtend = tussen 9.00 en 12.00 uur
Middag = tussen 13.00 en 17.00 uur
Avond = tussen 17.00 en 20.00 uur 

Uitwisseling van gegevens 

De Rijnstate poli-apotheek van Rijnstate is in eerste instantie bedoeld voor patiënten die een recept krijgen van een arts in Rijnstate. Maar ook met een recept van bijvoorbeeld uw huisarts of een arts uit een ander ziekenhuis kunt u bij ons terecht.
U kunt medicijnen ontvangen van de Rijnstate Poli-apotheek en daarnaast bij uw vaste apotheek blijven. Wij laten uw vaste apotheek weten welke medicijnen u van ons heeft gekregen. Zo blijft uw medicatieoverzicht compleet.
Voor de eerste levering van uw medicijnen vragen wij u toestemming om deze gegevens door te mogen geven aan andere zorgverleners. De gegevens worden uitgewisseld via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Dit is een besloten en beveiligd computernetwerk voor zorgverleners waarmee medicatiegegevens en labwaardes uitgewisseld kunnen worden. Bij deze gegevensuitwisseling via het LSP houden we ons aan de voorgeschreven privacyregels.
Meer informatie over het LSP leest u op onze website. U kunt ook vragen naar de folder ‘Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy’ van de KNMP (de beroepsorganisatie van apothekers).

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: