Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Infuustherapie via Rijnstate Poli-apotheek Arnhem

Uw arts heeft u een infuus voorgeschreven dat bij u thuis wordt gegeven door de thuiszorg. Het infuus wordt geleverd door de Rijnstate Poli-apotheek Arnhem. Hier leest u hoe de levering is geregeld en waar u terecht kunt als u hier vragen over heeft.

Het medicijn dat u nodig heeft, wordt bij u thuis via een infuus gegeven door de thuiszorg. Hieronder staat aangekruist welke informatie belangrijk is voor u. 

 • Uw infuus wordt bereid door de ziekenhuisapotheek en heeft een korte houdbaarheid. Daarom krijgt u een keer / twee keer / drie keer per week nieuwe infusen. Deze worden door de poli-apotheek van Rijnstate bij u thuis bezorgd.
 • U krijgt uw infuus in de vorm van een elastomeerpomp.
 • Uw infuus wordt voor klaargemaakt door de thuiszorg. U ontvangt de medicijnen en hulpmiddelen die u nodig heeft voor maximaal twee weken. Daarna krijgt u elke twee weken een nieuwe voorraad. Dit wordt door de poli-apotheek van Rijnstate bij u thuis bezorgd.
 • Voor het geven van uw medicijn wordt een elektronische infuuspomp gebruikt. Deze infuuspomp en de hulpmiddelen die u daarbij nodig heeft, worden geleverd door de leverancier van de pomp. De poli-apotheek van Rijnstate levert alleen de medicijnen en als het nodig is de infuusvloeistof.
 • U moet iedere week bloedprikken om te controleren of de dosering van uw infuus moet worden aangepast. Daarvoor is het belangrijk dat u elke …………… dag bloed laten prikken.
  Verderop staat op welke dag of dagen we de medicijnen bij u bezorgen. De thuiszorg bestelt eventuele extra benodigdheden bij de poli apotheek van Rijnstate. U kunt dit in overleg met de thuiszorg ook zelf doen.

Hoe gebruikt u een elastomeerpomp? 

Als voor het geven van uw medicijn een elastomeerpomp wordt gebruikt, is het belangrijk om te weten hoe u deze gebruikt. Een elastomeerpomp bevat een ballon die gevuld is met het medicijn. Het medicijn wordt na het aansluiten van de elastomeerpomp automatisch en geleidelijk toegediend. U zult zien dat de ballon na verloop van tijd kleiner wordt. 

 • Draag de elastomeerpomp in het tasje dat is meegeleverd. Zo kunt u de pomp makkelijk meenemen en heeft u de meeste vrijheid om te bewegen.
 • Zorg dat de elastomeerpomp ongeveer ter hoogte is van uw middel.
 • Als het vriest, draag de elastomeerpomp dan tegen uw lichaam onder uw jas.
 • ’s Nachts legt u de elastomeerpomp naast uw bed op een nachtkastje of op uw hoofdkussen. Belangrijk is dat de elastomeerpomp op gelijke hoogte is met u. De pomp mag niet op de grond of hoger dan u liggen.
 • Als u ’s nachts naar het toilet moet, vergeet dan niet uw elastomeerpomp mee te nemen. Maak de elastomeerpomp daarom niet vast aan uw bed of een ander meubel. 

Zijn er wijzigingen voor uw infuus? 

Het kan zijn dat u eerder dan afgesproken mag stoppen met het infuus of juist langer door moet gaan. Soms heeft uw arts dit al wel aan u doorgegeven, maar nog niet aan de thuiszorg en aan de poli-apotheek van Rijnstate. Wilt u daarom voor de zekerheid contact met ons opnemen als er iets wijzigt? Het gespecialiseerde infusieteam van de thuiszorg kunt u ook buiten kantoortijden bereiken.
Als u onverhoopt moet worden opgenomen in het ziekenhuis, is dit niet automatisch bij ons bekend. Het kan dan gebeuren dat wij een infuus bereiden en bij u thuis bezorgen, wat u niet gaat gebruiken. Om dit te voorkomen willen we u vragen om meteen aan ons door te (laten) geven als u wordt opgenomen in het ziekenhuis. 

Hoe bewaart u het infuus? 

Een infuus moet vaak in de koelkast bewaard worden, tussen de 2 en 8 graden Celsius. Op de verpakking van het infuus staat of dit bij uw infuus ook nodig is. Dit is belangrijk om de houdbaarheid van het infuus te garanderen. Als een infuus wordt geleverd in een elastomeerpomp, is het belangrijk dat u het een paar uur voordat het bij u wordt aangesloten uit de koelkast haalt. Het infuus loopt beter door als het op kamertemperatuur is gekomen. De thuiszorg spreekt met u af wanneer u het infuus uit de koelkast moet halen. 

Wat doet u met gebruikte materialen? 

Gebruikte naalden verzamelt u in een speciale naaldencontainer. Deze kunt u inleveren bij de poli-apotheek van Rijnstate of bij uw eigen apotheek. Infusen die helemaal leeg zijn, flacons die leeg zijn en andere gebruikte hulpmiddelen (behalve naalden) kunnen bij het normale huishoudelijk afval. Infusen die niet helemaal leeg zijn levert u in bij de poli-apotheek van Rijnstate of bij uw eigen apotheek. 
U kunt een volle gesloten naaldencontainer en de infusen die niet helemaal leeg zijn ook meegegeven aan de bezorger van de Rijnstate Poli-apotheek Arnhem. 

Wanneer bezorgen we uw medicijnen? 

Op de volgende momenten komen we uw medicijnen en/of hulpmiddelen bij u thuis bezorgen. Als dit niet mogelijk is, wilt u dan contact met ons opnemen? 

Bezorgtijden 

Ochtend = tussen 9.00 en 12.00 uur
Middag = tussen 13.00 en 17.00 uur
Avond = tussen 17.00 en 20.00 uur

Informatie-uitwisseling tussen de poli-apotheek van Rijnstate en uw vaste apotheek 

De poli-apotheek van Rijnstate is in eerste instantie bedoeld voor patiënten die een recept krijgen van een arts in Rijnstate. Maar ook met een recept van bijvoorbeeld uw huisarts of een arts uit een ander ziekenhuis kunt u bij ons terecht.
U kunt medicijnen ontvangen van de poli-apotheek van Rijnstate en daarnaast bij uw vaste apotheek blijven. Wij laten uw vaste apotheek weten welke medicijnen u van ons heeft gekregen. Zo blijft uw medicatieoverzicht compleet. Voor de eerste levering van uw medicijnen vragen wij u toestemming om deze gegevens door te mogen geven aan andere zorgverleners. 
Meer informatie hierover vindt u in de folder ‘Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy’ van de beroepsorganisatie van apothekers KNMP. Deze folder kunt u vragen bij de poli-apotheek en deze staat op de website van Thuisapotheek.nl

Heeft u vragen? 

Heeft u medisch inhoudelijke vragen over uw infuus? Deze kunt u stellen aan het gespecialiseerde infusieteam van de thuiszorg. Zij nemen als het nodig is contact op met een arts of verpleegkundige van Rijnstate.
Heeft u vragen over de levering van uw infuus of wilt u iets doorgeven over de levering? Neem dan contact op met de Rijnstate Poli-apotheek Arnhem. 

Openingstijden Rijnstate Poli-apotheek Arnhem 

De Rijnstate Poli-apotheek Arnhem is open van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 18.00 uur. Als u via de hoofdingang binnenkomt in de centrale hal van Rijnstate Arnhem, vindt u de Rijnstate Poli-apotheek Arnhem meteen aan de linkerkant. 
Heeft u buiten deze openingstijden dringende vragen over uw infuus? Neem dan contact op met de thuiszorg. Zij kunnen via de dienstapotheek altijd contact opnemen met een van de poliklinisch apothekers. 

Contact 

Rijnstate Poli-apotheek Arnhem
Wagnerlaan 55
6815 AD Arnhem 

Telefoonnummer: 088 - 005 8222

E-mail: poli-apotheekarnhem@rijnstate.nl

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: