Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Informatie tijdelijke borstprothese

Na uw borstamputatie (ablatio) komt u in aanmerking voor een tijdelijke borstprothese. U heeft de keuze uit een voorgevormde prothese, gevuld met watten, die u in uw eigen beha kunt kan doen of een postoperatieve beha met wattenvulling. 

Prothese met wattenvulling  

De prothese is een soort hoesje, gevuld met watten dat aan de voorzijde uit honderd procent polyester en aan de achterzijde uit honderd procent katoen bestaat. Door de wattenvulling heeft de prothese een licht gewicht. De prothese is zacht voor de huid, zodat uw wond de tijd krijgt om te herstellen. Een nadeel van een lichtgewicht prothese is het risico op verschuiven van de prothese in de beha. 

Tips om het verschuiven van de prothese te voorkomen 

  • De prothese kan verzwaard worden met bijvoorbeeld een visloodje of een zakje rijst.
  • De prothese kan met een veiligheidsspeldje vastgezet worden in uw beha.
  • Het behabandje aan de operatiekant kan wat losser gemaakt worden zodat de prothese wat lager komt te zitten. Het behabandje van de natuurlijke borst kan iets strakker gedaan worden, zodat de borst wat gelift wordt. Hierdoor komt de prothese meer gelijk te zitten met de eigen borst. 

Postoperatieve beha met wattenvulling 

In de postoperatieve beha zitten hoesjes die opgevuld kunnen worden met watten. De postoperatieve beha heeft een haak- en oogsluiting aan de voorkant, waardoor de beha gemakkelijker aan te trekken is na de operatie. De beha is van zacht katoen wat verzachting en comfort biedt en uw wond de tijd geeft om te herstellen. 

Verzorging van de tijdelijke borstprothese 

Het volume van een tijdelijke prothese/beha kan aangepast worden door iets van de vulling af te nemen of juist vulling toe te voegen. U krijgt hiervoor een zakje mee met extra wattenvulling. Het hoesje gevuld met watten en de postoperatieve beha met wattenvulling kunnen op de hand gewassen worden. Verwijdert u voor het wassen de wattenvulling. De beha/prothese kunt u laten drogen aan de lucht.

U kunt de tijdelijke borstprothese de eerste zes tot acht weken dragen. Uw wondgebied is dan voldoende hersteld om een definitieve prothese aan te laten meten. U kunt hiervoor zelf een afspraak maken bij een lingeriespeciaalzaak bij u in de buurt (zie adressenlijst lingeriespeciaalzaken). 

De definitieve prothese bestaat voornamelijk uit siliconen en zal daardoor beter aansluiten bij uw lichaam. 

U heeft een, door de arts ondertekende, machtiging voor de definitieve prothese gekregen. Deze machtiging kunt u meenemen naar uw afspraak met de lingeriespeciaalzaak.
Wanneer u nog bestraald moet worden adviseren wij u om de definitieve prothese aan te schaffen ongeveer vier weken na de laatste bestraling.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup of borstprothese. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: