Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Indocyanine-groen angiografie (ICG)

Binnenkort krijgt u een fotografisch onderzoek van uw ogen, indocyanine-groen angiografie (ICG). Hier leest u hoe dit onderzoek verloopt en wat u kunt verwachten.

Wat is een ICG? 

Bij een ICG maken we contrastfoto’s van uw ogen. Om deze foto’s te maken wordt de kleurstof indocyanine-groen bij u ingespoten. De contrastfoto’s geven ons meer informatie over het vaatvlies van uw oog. Indocyanine-groen is een veilige kleurstof die bijna nooit leidt tot allergische reacties. Heeft u ooit een allergische reactie gehad na een contrastonderzoek of bent u overgevoelig voor jodium of schelpdieren? Meld dit dan aan uw oogarts vóór het onderzoek.

Hoe bereidt u zich voor op het onderzoek? 

Kleding 
Om het onderzoek goed te laten verlopen, verzoeken we u geen strakke kleding te dragen. Loszittende kleding zorgt ervoor dat de kwaliteit van de foto’s beter wordt.

Medicijnen 
Gebruikt u antistollingsmiddelen? Meldt u dit dan voor het onderzoek begint. U kunt uw medicijnen wel gewoon innemen.

Epilepsie 
Heeft u epilepsie of een leverfunctiestoornis? Dan mag het onderzoek niet bij u gedaan worden.

Zwanger of borstvoeding 
Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Dan raden we u aan het onderzoek uit te stellen.

Onderzoek van bloed of urine 
De kleurstof kan sommige laboratoriumuitslagen van uw bloed of urine beïnvloeden. Moet u uw bloed of urine laten onderzoeken? Doet u dit dan vóór het ICG-onderzoek. Is dit niet mogelijk? Stel dan het laboratoriumonderzoek uit tot 48 uur na de ICG.

Meenemen naar het ziekenhuis 
U neemt het volgende mee naar het ziekenhuis:

  • een actueel overzicht van uw medicijnen;
  • een zonnebril. U kunt na het onderzoek last hebben van licht omdat uw pupillen tijdelijk wijder zijn.

We vragen u ook de bijgevoegde vragenlijst thuis in te vullen en mee te nemen naar het onderzoek.

Vervoer naar huis 
Na het onderzoek ziet u tijdelijk minder goed. Daarom mag u niet zelf naar huis rijden. Regelt u daarom iemand die u na afloop naar huis brengt.

Hoe verloopt het onderzoek? 

Meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de polikliniek Oogheelkunde in Rijnstate Velp, President Kennedylaan 100 in Velp. De polikliniek Oogheelkunde bevindt zich op de vierde etage. U kunt zich melden bij de aanmeldzuil.

Voor het onderzoek dienen wij oogdruppels toe in beide ogen om uw pupillen te vergroten. Meestal fotograferen we beide ogen, ook al hebt u maar aan één oog een probleem. Op die manier kunnen we de ogen goed met elkaar vergelijken. Door de druppels worden uw pupillen groot en gaat u wazig zien. De inwerktijd van de druppels is ongeveer twintig minuten.

Nadat de druppels zijn ingewerkt, wordt u binnengeroepen en maakt de fotograaf eerst foto’s zonder kleurstof. Daarna krijgt u indocyanine-groen ingespoten door de infuusnaald in uw arm. Tegelijkertijd begint het fotograferen van het vaatvlies. Dit duurt ongeveer twintig minuten. Het totale onderzoek duurt ongeveer één uur, inclusief pauzes.

Wat gebeurt er na het onderzoek? 

Na het onderzoek blijft u nog vijftien minuten op de polikliniek om er zeker van te zijn dat u geen overgevoeligheidsreactie krijgt.
Na het onderzoek ziet u tijdelijk minder goed. Dit komt door het flitslicht en omdat uw pupillen tijdelijk wijder zijn. Het is vaak prettig om een zonnebril te dragen na het onderzoek.

Wanneer krijgt u de uitslag? 

Uw oogarts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u telefonisch of tijdens een controle op de polikliniek. Dit spreekt u af met uw oogarts.

Vragen? 

Heeft u na het lezen van deze informatie vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde in Rijnstate Velp.

Telefoonnummer 

Polikliniek Oogheelkunde: 088 - 005 5022
Dit telefoonnummer geldt ook voor patiënten uit Rijnstate Arnhem, Rijnstate Zevenaar en Rijnstate Arnhem-Zuid.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: