Opvangmaterialen incontinentie
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Incontinentieverband

Incontinentieverbanden kunnen het verlies van urine en/of ontlasting opvangen. Het incontinentieverband bestaat uit een aantal lagen van verschillende materialen. De bovenste laag bestaat uit een drooghoudlaag die vocht doorlaat, zodat het oppervlak droog blijft. De tweede laag, de absorptiekern, bevat pulp die de urine opneemt. De meeste verbanden bevatten nog een derde laag met een zogenaamde superabsorber. In deze laag zijn absorberende korrels verwerkt die de urine vasthouden en inbinden tot een gel. Hierdoor kan de huid niet meer nat worden en ontstaan er geen nare geurtjes.

Soorten incontinentieverband

  • Verband met hechtstrip: verband is verkrijgbaar in verschillende absorptiecapaciteiten en afmetingen.
  • Incontinentiebroekjes (pants): dit zijn wegwerpbroekjes die u kunt dragen als gewoon ondergoed. Ze zijn elastisch en verkrijgbaar in verschillende maten en absorptiecapaciteiten.
  • Slips: ontworpen voor mensen met een zwaardere vorm van incontinentie. Slips zijn verkrijgbaar in verschillende maten en absorptiecapaciteiten met hersluitbare plakstrips aan de zijkant.
  • Extra absorberend verband: verband zonder hechtstrip en met plastic achterkant. Deze kunnen in een incontinentiebroekjes, slips of flex gelegd worden om de opvangcapaciteit te verhogen.
  • Zwemslips; ontwikkeld voor mensen met ontlastingsincontinentie. Een zwemslip ziet er uit als een gewone zwembroek, maar eventuele ontlasting wordt opgevangen. De zwemslips worden over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Incontinentieverband zonder hechtstrip - urologie
  • Verband zonder hechtstrip: verband is verkrijgbaar in verschillende absorptiecapaciteiten en afmetingen. Dit verband moet bij voorkeur gefixeerd worden door een goed sluitende onderbroek met een breder kruis of een fixatiebroekje. Een fixatiebroekje is een herbruikbaar elastisch netbroekje. Deze worden niet door de zorgverzekeraar vergoed.
Flex - incontinentieverband - urologie
  • Flex: ontworpen voor mensen met een zwaardere vorm van incontinentie. Flex zijn verkrijgbaar in verschillende maten en absorptiecapaciteiten met een elastische band om het middel.
Herenverband - urologie
  • Herenverbanden: verband dat speciaal ontworpen is voor mannen. Herenverband is verkrijgbaar in verschillende absorptiecapaciteiten en afmetingen.

Wasbaar incontinentieverband

Naast bovengenoemde incontinentieverbanden bestaan er ook wasbare incontinentieverbanden. Deze broekjes lijken op gewoon ondergoed, maar het kruis is voorzien van absorberend materiaal dat ingenaaid is in ondoorlaatbaar materiaal. Hierdoor kunnen er geen lekkages optreden.

Voor wie?

U kunt deze broekjes alleen gebruiken als u last heeft van een zeer lichte tot lichte vorm van incontinentie, met name urine-incontinentie. U kunt wasbaar materiaal ook gebruiken als u een allergische reactie krijgt op wegwerpmateriaal. Wasbaar incontinentiemateriaal wordt niet standaard door iedere zorgverzekeraar vergoed. U zult dit eerst aan moeten vragen bij uw zorgverzekeraar.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: