Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Implantaten en mondverzorging

De kaakchirurg heeft bij u één of meer implantaten geplaatst. Voor het behoud van de implantaten is een goede mondverzorging noodzakelijk. De mondhygiënist(e) in het ziekenhuis informeert u hierover. U bezoekt hem/haar in principe twee keer: kort nadat de implantaten zijn blootgelegd en wanneer de nieuwe prothese geplaatst is. De instructie kunt u hier nalezen. 

Verzorging van implantaten 

Na het plaatsen of ‘vrijleggen’ zijn de implantaten zichtbaar in de mond. Vanaf dat moment is het van belang om ze goed schoon te houden. Bacteriën hechten zich aan de implantaten en vormen een witgele aanslag: tandplak. Deze tandplak is de oorzaak van tandvleesontstekingen, die uiteindelijk kunnen leiden tot verlies van implantaten.

Poets de implantaten twee keer per dag met een kleine, zachte tandenborstel en tandpasta. Poets voorzichtig met kleine, heen en weer gaande bewegingen, zowel de tandvleesrand als het implantaat. De mondhygiënist(e) geeft u hierover een instructie. De eerste dagen kan uw mond nog erg gevoelig zijn. Als poetsen echt niet mogelijk is, kunt u de eerste dagen spoelen met chloorhexidine-mondspoeling (0,12% of 0,2%). 

Na het plaatsen van de nieuwe prothese 

Als de nieuwe prothese geplaatst is, kunt u – daar waar u met de tandenborstel bij kunt – op dezelfde manier poetsen als na het vrijleggen. Daarnaast zijn extra hulpmiddelen nodig als er een verbindingsstaafje tussen de implantaten is aangebracht. U kunt een interdentaal borsteltje (rager) gebruiken om de tandplak te verwijderen van de implantaten onder het staafje.

Andere middelen zijn een gaasstrook, een dunne katoenen veter of veterband. De mond- hygiënist(e) legt u uit hoe u deze middelen kunt gebruiken. Voor de conditie van uw mondslijmvlies is het nuttig om ook uw tandvlees, tong en verhemelte één keer per dag te poetsen. 

Verzorging van de gebitsprothese 

Reinig de prothese twee keer per dag met een protheseborstel en koud of lauw water en gewone zeep. Spoel na elke maaltijd uw prothese af met water. Houd de uitsparingen in de prothese goed schoon met de lange haren van de protheseborstel en/of een wattenstaafje. Het is voor uw implantaten en uw mondslijmvlies beter om ’s nachts geen prothese te dragen. Droog de prothese na het reinigen af met een tissue of keukenpapier en leg de prothese droog weg. Bevochtig de prothese eventueel de volgende dag voordat u hem indoet.

Tandsteen (verkalkte tandplak) kunt u van uw prothese verwijderen door deze één keer per week een nacht in een bakje water met drie eetlepels natuurazijn te leggen en de volgende dag met water en zeep te poetsen. 

Hulpmiddelen 

  • kleine zachte tandenborstel,bijvoorbeeld een kindertandenborstel (drogist)
  • interdentale borsteltjes (ragers) in diverse maten verkrijgbaar (drogist)
  • veterband (handwerkzaak) / gaasstroken
  • protheseborstel (drogist).

Vragen? 

Heeft u nog vragen over uw mondverzorging, neemt u dan contact op met een van onze mondhygiënisten via telefoonnummer: 088 - 005 7711. Buiten kantoortijden kunt u bellen naar 088 - 005 8888.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: