Aandoening, behandeling en onderzoek
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

Immunotherapie bij kanker

Wat is immunotherapie?

Immunotherapie is een medicijn (een lichaamseigen eiwit) dat het afweersysteem van het lichaam versterkt. Het medicijn zorgt ervoor dat er meer afweercellen in het lichaam komen en dat die afweercellen beter kunnen ‘vechten’ tegen de kankercellen. Zo kan het eigen afweersysteem de kankercellen beter doden. Een ander woord voor afweersysteem is immuunsysteem. Vandaar de naam immunotherapie.

Voor wie?

Uw arts bespreekt met u of u in aanmerking komt voor deze behandeling. Immunotherapie wordt in Rijnstate gegeven aan patiënten met:

  • niet-kleincellige longkanker
  • niercelkanker (uitgezaaide vorm)
  • blaaskanker (niet te opereren of uitgezaaide vorm)

De behandeling

Immunotherapie is een intensieve behandeling. Via een infuus krijgt u het medicijn in uw bloed toegediend. Meestal krijgt u de behandeling meerdere keren, bijvoorbeeld om de drie of vier weken. De medicijnen die gegeven worden in Rijnstate zijn zogenaamde ‘ checkpointremmers’. Dit is de verst ontwikkelde immunotherapie. Het gaat om nivolumab, pembrolizumab, ipilimumab, atezolizumab, durvalumab en avelumab. 

Immunotherapie kent meestal minder en mildere bijwerkingen dan chemotherapie. Ze treden vaak plotseling op en kunnen dan soms ernstig zijn. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • vermoeidheid
  • spier- of gewrichtsklachten
  • huiduitslag of jeuk
  • vitiligo (ontkleuring van de huid)
  • minder eetlust
  • verminderde of versnelde werking van de schildklier
  • diarree
  • hoest
  • benauwdheid

 In het onderstaande filmpje ziet u hoe immunotherapie in dagbehandeling gaat:

Immunotherapie thuis

Landelijk loopt Rijnstate voorop in het thuis behandelen met immunotherapie. Thuisbehandeling is voor bijna alle patiënten goed mogelijk. U komt in aanmerking voor thuisbehandeling als u zes behandelingen met immunotherapie in het ziekenhuis heeft gevolgd. U kunt deze mogelijkheid met uw arts bespreken. Wanneer u kiest voor immunotherapie thuis, krijgt u de ene keer de behandeling in het ziekenhuis en de volgende keer thuis.

Veel patiënten vinden het prettig om in eigen, vertrouwde omgeving te zijn. Bovendien scheelt het u een bezoek aan het ziekenhuis. Een gespecialiseerd verpleegkundige komt bij u thuis om de immunotherapie te geven. Zij sluit het infuus met de medicijnen aan en blijft tijdens de behandeling bij u aanwezig. Uiteraard staat zij in nauw contact met uw zorgverleners in het ziekenhuis.

 



Patiëntervaringen

‘Tijdens de thuisbehandeling werk ik gewoon lekker door'

Acht jaar geleden werd Ingrid van Berkel (60) uit Ellecom voor longkanker behandeld. En met succes, zo leek het. Maar zeven jaar later was de kanker terug en helaas niet meer te genezen. Wel krijgt ze immunotherapiebehandelingen om de kanker te vertragen. Voor dit laatste hoeft ze tegenwoordig niet meer elke veertien dagen naar het ziekenhuis.

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: